Fűszeres zöldparadicsom szósz
2014. szeptember 16. írta: meiszner.kati

Fűszeres zöldparadicsom szósz

A zöld paradicsomot elég sokáig száműztem a konyhából, és ősszel legjobb esetben a komposztba még bekerülhettek. Amíg el nem jutott hozzám az a kutatási eredmény, mely szerint a zöld paradicsom pozitív hatással van az izmokra és erősíti azokat. Viszont mindennek megvan a legmegfelelőbb elkészítési módja, hát ez a pikáns szósz azt gondolom ennek a legjobb példája. Bengáliában nagy hagyománya van a zöld paradicsom csatninak. Onnét ered ez a recept is, kíváló kísérője bármilyen ételnek. A fűszereknek köszönhetően segíti az emésztést, ha nagyon erősre készítjük csak keveset ajánlatos belőle fogyasztani.  A csatni egy pikáns étvágygerjesztő, amely kiemeli a főétel ízét.  A csatni íze igen tág határok között variálható, az égetően erőstől a kellemesen pikánsig. A főzött csatnik mindenképpen erősek és fűszeresek, lekvárra emlékeztető állaggal. Mindig kis adagot - mint kísérő - 1-2 teáskanálnyit adunk belőle.

zöldparadicsomcsatni04.jpg

Hozzávalók:

6 zöld paradicsom

1 nagyobb zöldpaprika

2 evőkanál koriander zöldje, vagy bazsalikom, esetleg petrezselyemzöldje

1 evőkanál ghí vagy hidegen préselt olaj

1/2 teásknál római kömény

1/2 teáskanál koriander (lehet őrölt,vagy egész)

1/2 teáskanál kurkuma

1/2 teáskanál őrölt bors

1!4 kávéskanál asafoetida (opcionális)

2 zöld chili paprika kimagozva, összevágva

1 evőkanál reszelt gyömbér

2 teáskanál friss citromlé

A paradicsomokat vízben felforraljuk, leszűrjük ha elválik a héja lehúzzuk, mivel pépesítve lesz a továbbiakban ennek most nincs jelentősége.

zöldparadicsomcsatni03.jpg

A zöd paprikát, az előkészített paradicsomot a zöldleveles fűszernövényt, aprítógépben pürésítjük.

A ghít vagy olajat felmelegítjük egy kis serpenyőben, és a fenti sorrendben beletesszük a fűszereket, a végén a chilit és a gyömbért, és 1-2 percig pirítjuk. Beleöntjük  a pépesített cuccokat, és 10-15 percig kis tűzön főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Üvegbe téve néhány napig a hűtőben eltartható, illetve alávetve a szokásos tartósítási folyamatnak télire is bespájzolhatunk belőle.

zöldparadicsomcsatni02.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr756698741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása