Fejtett bab saláta
2014. szeptember 28. írta: meiszner.kati

Fejtett bab saláta

 Az őszi időszakban élvezhetjük a frissen fejtett babféléket. Ne feledjük, hogy a száraz bab beáztatása kétfunkciós. Az egyik ami egyértelmű, és köztudott, hogy könnyen megpuhuljon, és rövidebb ideig keljen főzni. A másik már kevésbé ismert, hogy kiáztassuk a benne lévő méreganyagokat. Ezekre egyáltalán nincs szüksége a szervezetünknek. Némelyik babfajta még cianidot is tartalmaz, ezért egy új különösen külföldről jött fajta esetében nézzünk utána az ottani elkészítési módjának is. A megoldás kulcsa a beáztatás, és a fűszerezés.

Ezért a frissen fejtett babot is áztassuk be legalább egy órára!

A babételek fűszerei a következők:

koriander, római kömény, kurkuma, görögszéna, kurkuma, aszafoetida, babérlevél, fahéj, szegfűszeg, kardamom, fekete bors

borsikafű, majoránna, oregáno, rozmaring, kakukkfű, bazsalikom, koriander zöldje, petrezselyem zöldje, kapor zöldje

A babsalátát elkészíthetjük bármilyen nagy szemű fejtett babbal, mindenképpen nagyon finom lesz.Adhatjuk önálló ételként. Vagy kisebb adagban tartalmassá teszi az étkezésünket, mivel a fejtett babok 20-24,5% növényi fehérjét tartalmaznak.

babsalkis05.jpg

A salátához használt lapos lima bab.

Hozzávalók 2 adaghoz

3 dl frissen fejtett bab (ha majd száraz babból készítjük kevesebbel számoljunk!)

2 babérlevél

2 evőkanál olíva olaj

2 közepes vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

3 közepes húsos paradicsom

4-5 fekete trombitagomba vagy fűszergomba (lehet szárított is, vagy más illatos gombával is helyettesíthető)

1 teáskanál őrölt koriander

csipetnyi fahéj

őrölt fekete bors

egy csokor petrezselyemzöldje

A babot beáztatjuk legalább egy órára, majd ezt a vizet leöntjük, és friss vízben feltesszük főni a babérlevéllel és só nélkül.(amikor így főzzük a babféléket csökkentjük a gázképző tulajdonságait) Figyeljünk rá, mert frissen fejtett bab nagyon hamar megfő!! És a szétfőtt bab egyáltalán nem szép látvány a salátában. Ha ez mégis megesett akkor készítsünk belőle inkább babkrémet, mint ebben a lóbabból készült receptben vagy mint a csicseriborsóból készült hummusz. 

babsalkis04.jpg

Amíg fő a bab megpároljuk az olíva olajon az apróra vagy félkarikákra vágott hagymát, beletesszük az apróra vágott fokhagymát, a fűszereket, és ezzel is 2-3 percig még pirítjuk. A paradicsomnak lehúzzuk a héját kiszedjük a magjait, és lecsöpögtetjük a levét. ( A paradicsomlé felhasználható levesekhez, mártásokhoz.) A paradicsomot kockákra vágjuk és a hagymákhoz adva pároljuk, de ne főzzük szét, maradjon darabos, szépen mutat majd a salátában. Végül beletesszük a csíkokra szedett gombát (ha szárítottat használunk ezt is áztassuk be előre, egy időben a babbal) és a megfőzött lecsepegtetett babot, ekkor sózzuk. Még 5-6 percig főzzük  már ne sokat kevergessük, hogy szépen egyben maradjanak a babszemek és a gomba. Az összevágott zöld fűszereket beleforgatjuk, és melegen tálaljuk.

babsalkis02.jpg

Főtt rizst, pirított bagettet vagy paradicsomsalátát is adhatunk mellé.

A fűszerlista korántsem teljes, írjátok meg ha akinek vannak érdekes saját receptjeitek! 

Úgy történt, hogy szinte teljesen ugyanazt a receptet írtam meg még egyszer (úgy látszik többet kell saját magamat olvasnom) a különbség csak a babfajta (mindkettő nagyon finom!) és a fűszerezés. Itt megtekinthető a másik paradicsomos babsaláta recept amelynek egyszerűbb a fűszerezése.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr946738199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása