A közép Kelet neves piláf receptjeiben közös vonás az elkészítés módja, a hozzávalók terén viszont igen nagy a változatosság tájegységekként, vagy akár városonként találhatunk egy-egy neves piláf receptet. A piláf általában az ebéd elengedhetetlen része, egy pergős rizses fogás, hússal, zöldségekkel, gyümölcsökkel, diófélékkel, és néha hallal.
Mivel a piláf jelentős részét a rizs adja ezért az elkészítésének minőségétől, függ az egész étel íze.
A piláfnál a rizsfőzés művészete abban rejlik, hogy nem főzzük szét, nem lesz kása belőle, a rizsszemek egészben maradnak, de nem tapadnak össze, mégis puhák. A piláfhoz a hosszú, a végén elkeskenyedő szemű rizs a legmegfelelőbb. (A basmati rizst szoktam használni hozzá). Az elkészítés fontos része hogy jól megmossuk a rizst, 20 percre beáztatjuk, majd szűrőkanálban leszárítjuk. Ha aszalt gyümölcsöket is teszünk bele, azokat legalább 2 órára beáztatjuk. A piláf színét a hozzáadott sáfrány adja meg, ennek hiányában kurkumát is használhatunk, a színe majdnem ugyanolyan lesz. (itt nem ismerek magamra milyen engedékeny lettem!)
Hozzávalók 4 személynek:
2 fej hagyma
200-250 g tenger gyümölcsei (tintahal, kagyló, garnéla rák stb)
2-3 evőkanál olíva olaj
100 g dió apróra vágva (opcionális)
200 g sárgarépa
200 g rizs
2 evőkanál vaj
1 teáskanál római kömény
1 fahéjrúd
1-2 szegfűszeg
1-2 kardamom
5-6 szál sáfrány
1/2 teáskanál kurkuma
1/2 teáskanál őrölt koriandermag
A rizst jól megmossuk és beáztatjuk 20 percre, majd egy szűrőkanálban hagyjuk lecsöpögni.
A diót összevágjuk. A sáfrányt beáztatjuk 2 evőkanálnyi meleg vízben. A hagymát apróra vágjuk.
A vajat felolvasztjuk, beletesszük a fűszereket a felsorolás sorrendjében, a diót, és 1-2 perc pirítás után a lecsöpögtetett papírtörlővel leitatott tenger gyümölcseit. További 2-3 perces pirítás után hozzáadjuk a lereszelt sárgarépát Amikor már jól érezzük a sok finom illatot,és átsütöttük az így kapott alapot, rászórjuk a rizst, elsimítjuk, és felöntjük óvatosan az edény széle mentén, hogy össze ne keveredjen, az alap, meg a rizs. A víz két ujjnyira lepje el a rizst. Amikor már a víz a rizs réteg szintjéig elfőtt, ráöntjük a sáfrányos vizet, és egy tányért fordítunk a tetejére, és jól záródó fedővel lezárjuk a főzőedényt. Ezután még 10 percig kis tűzön főzzük. A tűzről levéve semmiképpen se vegyük le a fedőt , még hagyjuk duzzadni legalább 10 percig.
Először a rizst szedjük a tányérra és utána ráhalmozzuk a sárgarépás alapot, illetve ilyenkor már össze keverhetjük lazán, villával a piláfot.
Most pedig kedves olvasó meghívlak a konyhámba, hogy lásd hogyan készül egy piláf avagy plov - a filmben fény derül a főzés minden titkos mozzanatára.
www.youtube.com/watch?v=wOO7rgPU1mg