Saláta kétféle babból
2014. október 17. írta: meiszner.kati

Saláta kétféle babból

kétbabossalkis01.jpg

Az őszi időszakban élvezhetjük a frissen fejtett babféléket. Viszont ne feledjük, hogy a száraz bab beáztatása kétfunkciós. Az egyik ami egyértelmű, és köztudott, hogy könnyen megpuhuljon, és rövidebb ideig keljen főzni. A másik már kevésbé ismert, hogy kiáztassuk a benne lévő méreganyagokat. Ezekre egyáltalán nincs szüksége a szervezetünknek. Némelyik babfajta elég magas cianid tartalommal is rendelkezik, ezért egy új különösen külföldről jött fajta esetében nézzünk utána az ottani elkészítési módjának is. A megoldás kulcsa a beáztatás, és a fűszerezés.

Ezért a frissen fejtett babot is áztassuk be legalább egy órára!

A babételek fűszerei a következők:

koriander, római kömény, kurkuma, görögszéna, kurkuma, aszafoetida, babérlevél, fahéj, szegfűszeg, kardamom, fekete bors

borsikafű, majoránna, oregáno, rozmaring, kakukkfű, bazsalikom, koriander zöldje, petrezselyem zöldje, kapor zöldje

A babsalátát elkészíthetjük bármilyen nagy szemű fejtett babbal, mindenképpen nagyon finom lesz.Adhatjuk önálló ételként. Vagy kisebb adagban tartalmassá teszi az étkezésünket, mivel a fejtett babok 20-24,5% növényi fehérjét tartalmaznak.

babsalkis05.jpg

A salátához használt lapos lima bab.

Kihasználva az őszi adottságokat teljesen friss alapanyagokból tudjuk elkészíteni ezt a két babos salátát. 

Hozzávalók:

200g lima bab

200g zöldbab (a nagy lapos hüvelyű saláta babot használtam)

2 evőkanál olíva olaj

1/2 citrom leve

2 gerezd fokhagyma összevágva

piros chili paprika

só, bors

A fejtett babot beáztatjuk egy órára, majd leszűrjük, és vízben só nélkül puhára főzzük. A zöldbabnak ha kell lehúzzuk a szálkáit és 2-3 cm es (a fejtett bab méretéhez igazodva) darabokra vágjuk, és félpuhára főzzük, hogy még egy kicsit roppanós legyen. leszűrjük és rögtön hideg vízbe tesszük - így visszanyeri a szép zöld színét - hagyjuk leszáradni.  A megfőzött babok ne legyenek vizesek amikor ráöntjük az öntetet.

Az öntet hozzávalóit összekeverjük, és ráöntjük a babokra. Tányérokra halmozzuk, és kis zöld levélkékkel, ehető virágokkal díszítjük.

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr536801415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magyar bucó 2014.10.18. 13:55:24

"a fejtett babok 20-24,5% növényi fehérjét tartalmaznak"

Szárazanyagra vonatkoztatva. A fejtett bab legalább fele víz.
süti beállítások módosítása