Az ételek színének jelentősége
2014. november 02. írta: meiszner.kati

Az ételek színének jelentősége

paradicssalkis02.jpg

Minél többféle színű formájú zöldségekből készítjük ételeinket annál látványosabbak lesznek, és egy kis odafigyeléssel és tudatossággal hosszú távon akár  hatással lehetünk testi-lelki állapotunkra. 
A színterápia egyik kifinomult formája az ételeinken keresztül jut el hozzánk, bizonyos színek hiánya pedig szellemi vagy érzelmi problémákat okozhat. A színes tetszetősen tálalt ételt meglátva már pozitív hatással van hangulatunkra. Figyelembe véve családtagjaink, vendégeink állapotát a megfelelő színű étellel egyensúlyba hozható kibillent lelkiállapotuk.

A zöld színnel, mint a bazsalikom a paradicsomsalátában harmóniát hozunk létre. A sárga színű zöldségek alkalmazása nagyon jó hatással van az epetermelésre a májműködésre, így könnyebben fogjuk a zsírokat megemészteni, és méregteleníti a szervezetet, viszont legyünk óvatosak vele mert izgatóan hat feszült lelkiállapotban.

A vörös és a piros szín az életerő és a szenvedély, ezeket  inspirálja, és tölt fel energiával bennünket, túlságos használata durva reakciókat válthat ki, nem véletlenül a bikaviadalokon is megjelenik.

A kék viszont már a hideg színek közé tartozik és stresszes időszakban lehet a segítségünkre. igaz nem igazán találunk kék színű zöldségeket de például a borágó virág a salátában vagy díszítésként a tányéron, vagy a kékhez közeli hasonló tulajdonságú lila a padlizsán, a hagyma, a bogyós gyümölcsök alkalmazhatóak a visszavonuláshoz, és a megnyugvás eléréséhez. Ma már antioxidáns hatásuk miatt egyre több lila változattal találkozhatunk zöldségeink között, mint a lila karfiol, retek, illetve eredendően ilyen a tarlórépa.


Átgondolhatjuk milyen színű ételeket fogyasztunk legtöbbet, ez megmutatja mennyire kiegyensúlyozott a táplálkozásunk. A zöld szín a legjobb kiegyenlítő hatással bír, ezért minél többet szerepeljen az étrendünkben.


Nem szóltam a fehérről, amely a spektrum minden színét tartalmazza, és egyértelműen pozitív gondolatokat ébreszt bennünk. 
A fekete szín a nyugati kultúrákban a gyásszal és a tekintéllyel kapcsolódik össze a fekete a vörössel pedig a szexuális hatalmat jelképezi, nagyon ritka az ételeinkben, az olajbogyó és fűszerek mint a kalinji avagy fekete kömény, és a fekete szezámmag képviselik.


Ismerve e színek hatásait, tudatosan kiegyensúlyozott ételeket készíthetünk felhasználva áldásos hatásukat.

 

paradicssalkis01.jpg

A színek értelmezése ételünkben

A saláta hozzávalói:
piros és sárga paradicsom
lila hagyma
fehér friss kecskesajt
zöld bazsalikom
fekete olajbogyó
zöld olíva olaj
rózsaszín himalájai só
fekete bors frissen őrölve


A paradicsom héját lehúzzuk magjait kiszedjük, és nagyobb darabokra vágjuk
A hagymát felszeleteljük.
A hozzávalókat összekeverjük.
Megöntözzük az olíva olajjal, sózzuk borsozzuk, és ha szeretnénk savanykás ízt adni a salátának még hozzáadjuk fél citrom levét is.

A tálalásnál ügyeljünk az étel és környezetének harmóniájára. A fehér terítő és tányérok,  nem vonja el a figyelmet a feltálalt  ételről, és egyértelműen a főszereplője lesz a terített asztalnak. Elegánsan tudunk tálalni a nagy méretű tányérokon, a különböző formák szintén érdekessé tehetik a tálalást. A friss virág az asztalon és az ehető virágok a tányéron a terítés  organikus kiegészítői lehetnek.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr806858017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása