A főétel fűszeres sült hal, minden értelemben uralta a konyhát és a terített asztalt. Mivel nálunk egy elég szokatlan módon, a hátán vágjuk fel a halat ezzel kezdődött a főzőiskola gyakorlati része. A halárust szépen megkérve ha még ilyen van manapság, vagy bizonyos felár ellenében ezt a részt átugorhatjuk. Azért akik végignézték, láthatták hogy nem olyan vészes maga a folyamat, és mivel nem kell a halat lepikkelyezni, gyorsan eltakaríthatóak a nyomai is. A halat így teljesen ki tudjuk teríteni a pikkelyek alulra kerülnek, és a tálalásnál egy lapáttal leemeljük róla a halhúst. Aki szeretné elfogyasztani a sült halbőrt annak marad a pikkelyezés.
A receptben ide kattintva egy videót is találtok különösen ajánlom azoknak akik nem tudtak itt lenni a főzőiskolában. A mandulás rizsen ahogyan a videoreceptben szerepel még hagyma is lehet, így sokkal táplálóbb és ízletesebb. A hagymás rizst süthetjük akár a hallal együtt is.
Sárgarépa saláta
Hozzávalók:
500 g sárgarépa
2 evőkanál olaj - hidegen sajtolt mogyoró vagy olíva
3 gerezd fokhagyma
1/2 teáskanál római kömény
2 evőkanál citromlé, vagy ecet
sok petrezselyemzöldje összevágva
só, frissen őrölt bors
1/2 teáskanál chili szósz (opcionális)
A megtisztított sárgarépát karikákra vágjuk, és annyi vízben amennyi ellepi feltesszük főni. Vigyázzuk ne főzzük szét, hogy amikor beleharapunk érezzünk egy kis ellenállást, de már ne legyen roppanós sem. Amikor elérte ezt az állagot a sárgarépánk ez a fajtától függően 6-8 perc akkoregy szűrőkanálba kiöntjük, és hagyjuk kicsit leszáradni. A fokhagymát lereszeljük, és összekeverjük az olajjal és a fűszerekkel, majd beleforgatjuk a sárgarépa karikákat.
Édeskömény saláta
Hozzávalók:
1 édeskömény
1/2 narancs leve
1 evőkanál hidegen sajtolt olaj
1-2 szál zöldhagyma
só, bors
A legegyszerűbb saláták közé tartozik ami az elkészítését illeti. Két fontos momentum ebből, az egyik hogy a lehető legvékonyabbra szeljük a gumókat, a másik hogy adjunk időt szépen megpuhulni a narancslében az édesköménynek. Ennyi lenne az egész, persze az olajat és a sót, borsot, és az összevágott zöldhagymát se felejtsük el belekeverni. Már 20-30 perces pihentetés bőven elegendő.
A hummusz elkészítéséről szintén egy video recepttel szolgálhatok.
A tarlórépát egyszerűen megfőzzük héjastól, és a méretétől függően 4-8 darabba vágva kis citromlével meglocsoljuk és sózzuk. Szintén nagyon gyorsan megfő vigyázzunk a főzési időre, ez mérettől függően 11-15 perc.
Az elkészítés menete:
- Előző este beáztatjuk a csicseri borsót.
- Reggel feltesszük főni a csicseri borsót.
- Ha friss halból készítjük elmegyünk megvenni a halat.
- Bekapcsoljuk a sütőt.
- Beáztatjuk a rizst.
- Megmossuk, felvágjuk, megmossuk a halat.
- Egy sütőpapírral kibélelt sütőlapra helyezzük, és befűszerezzük, majd betesszük az előmelegített sütőbe.
- Leszűrjük a rizst hagyjuk lecsorogni a szűrőkanálban.
- Megtisztítjuk, karikára vágjuk és feltesszük a sárgarépát.
- Elkészítjük az édeskömény salátát, és félretesszük hogy összeérjen.
- Feltesszük a rizst főni.
- Leszűrjük a sárgarépát, leöblítjük hideg vízzel, és hagyjuk leszáradni a szűrőkanálban.
- Elkészítjük a sárgarépa öntetét, és összeállítjuk a salátát.
- Terítés, tálalás.
Az időbeosztásunktól függően a rizst előre beáztathatjuk és a szűrőkanálban hagyhatjuk. A zöldségeket szintén előre meg tisztítani, és a terítést is elvégezhetjük előre, hogy ne az utolsó pillanatokban keljen kapkodnunk vele.
Főzőiskola kismamákkal, ami azt jelentette, hogy nem használunk olyan fűszereket nagy mennyiségben amelyek a terhesség idején kerülendőek. A megvonás miatt nem kell bánkódni, hiszen a szülés utáni időszakban majd bepótolhatják mindezt, sőt éppen azzal tesznek jót saját maguk regenerálódásáért, és a baba fejlődéséért ha mindennapossá válik étrendjükben például a kurkuma, és a görögszéna.
A receptek egybegyűjtésével megkíméllek benneteket a blogon való keresgéléstől, és mindenki mazsolázhat kedvére az összeállításból.