Lila káposzta
2014. november 13. írta: meiszner.kati

Lila káposzta

A lila káposzta hasznos tulajdonságai vitathatatlanok, mégis jóval ritkábban fogyasztjuk mint zöld rokonait. A keményebb struktúrája, az antocianinoknak köszönhető erősebb, némileg fanyar íze bizony nem mindenkinek tetszik. A piacon sem leljük minden árusnál, sokkal kevesebbet termesztenek belőle, ami bizony elég nagy kár, hiszen sok finom és mutatós ételt készíthetünk vele. Csak tudnunk kell hogyan használjuk fel! Nyersen ideális saláta alapanyag, különösen jó társa a húsételeknek, segít szervezetünknek az állati fehérjét megemészteni, és felszívódni, a megszokott burgonyával és tésztafélékkel ellentétben.

A káposztafélék fogyasztásával gyengéd serkentő hatásuknak köszönhetően kimozdítjuk a májat és a többi testszöveteket pangó állapotukból.

A kertünkben lévő káposztának felhasználhatjuk a laza növésű alsó leveleit is mert ezekben gyűlik össze a legtöbb E vitamin. Magas a C vitamintartalma és jelentős jódforrást jelent a fogyasztása.

A káposzta leve csökkenti a depressziót, ezen kívül begyógyítja a fekélyeket, a benne lévő U vitaminnak köszönhetően. Ehhez naponta háromszor fogyasszunk éhgyomorra  Egy rákellenes antioxidáns  hatású anyagot tartalmaz a ditioltiont, kéntartalma baktérium és vírusölő.

A sótlan savanyú káposzta egészséges bélflórát hoz létre, és javítja a tápanyag felszívódást.Sózott változata szintén hasonló hatással rendelkezik.

lilakáposztasalkis01.jpg

Azt is mondhatjuk, hogy a lila káposzta egy elvarázsolt zöldségféle, azért mert a főzési módjától függően változtatni tudja a színét. Ha a főzéskor szódabikarbónát adunk hozzá kék lesz, az ecettől pedig málnaszínű.

Mivel a lila káposzta a hőkezeléssel elveszti hasznos tulajdonságainak egy részét, ezért a legjobb nyers formában, salátaként fogyasztani.

Példaként legyen itt egy marinált káposztasaláta recept

Felszeleteljük a lila káposztát, félbevágott szilvát, vagy aszalt szilvát adunk hozzá, és befőttes üvegekbe töltjük. Ízlés szerinti mennyiségű cukrot, sót, és borecetet vagy almaecetet, vízzel összefőzünk, és az üvegekben lévő káposztára öntjük, majd lezárjuk. Hagyjuk néhány napig érni, adhatjuk húsok mellé, vagy önálló előételként fogyaszthatjuk.

A lila káposzta lényegesen keményebb a zöld káposztánál, ezért ahhoz, hogy a belőle készült saláta élvezhető legyen a külső leveleket távolítsuk el (ezeket felhasználhatjuk zöldség alapléhez, vagy nyers levet készíthetünk belőlük), és a lehető legvékonyabbra szeleteljük fel. További puhítási eljárások közé tartozik a blansírozás azaz előfőzés. Amikor a zöldségfélét forró vízben néhány percig, vagy addig amíg a víz újból felforr főzzük, majd egy szűrőkanálba öntjük, és rögtön hideg vízzel leöblítjük. Egyszer ezzel megállítjuk a további puhulást, másodszor élénkebb színt kapunk végeredményként. A másik eljárással a zöldséget besózzuk, 10-20 percig állni hagyjuk, majd jól kicsavarjuk a levét. Ezzel egyben megpuhítjuk a nyers lila káposztát.

Egyszerű lila káposzta saláta

A lila káposztát felszeljük, blansírozzuk, majd amikor leszáradt, összevágott kaprot, petrezselyemzöldjét és őrölt koriandert adunk hozzá. Sózzuk, borsozzuk. Nagyon finom és összetett ízeket kapunk, ha citromlevet, narancslevet és rizsecetet egyforma arányú mennyiségben összekeverjük, és ezzel öntözzük meg a lila káposztát..

Sokszínű saláta

A lila káposztát vékony csíkokra szeljük, besózzuk majd amikor levet eresztett jól kinyomkodjuk. Paradicsomot, és uborkát egyforma szeletekre vágunk, hozzáadjuk, és megöntözzük az alábbi öntettel.
Friss vagy szárított bazsalikomot összekeverünk olíva olajjal, sózzuk, és ecetet vagy citromlevet adunk hozzá Ez az öntet nem csak egyedi ízt ad a salátának, de megőrzi az élénk színét amivel egyben megtartja a vonzerejét is.

Ugyan a lila káposztának semmilyen ártalmas tulajdonsága sincsen, de némely gyomor betegség esetében, amikor az étel emésztése nehézségekkel jár - ellenjavallt - a nagy mennyiségű rosttartalma miatt. Szintén ellenjavallt a fogyasztása nyombélfekély esetén, illetve vessük alá legalább egy órás hőkezelésnek - sajnos ettől valamennyire veszíteni fog az ízéből.

lilakáposztasalkis04.jpg

lilakáposztasalkis03.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr296891565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dont be such a jew 2014.11.13. 22:27:51

nemigaz mert a csehek kedvence.

én is eszem, kétpofára.

meiszner.kati 2014.11.17. 11:57:53

@dont be such a jew: ez nagyon jó! szeretném ha nálunk is ilyen népszerű lenne. Hiszen semmivel sem különbözik a termesztése a fehér vagy zöld káposztáétól, viszont sokkal több hasznos tulajdonsággal bír. Receptjeimmel továbbra is fogom népszerűsíteni.
süti beállítások módosítása