Ősi indiai recept a "palak baingan aur channa" a csicseriborsó padlizsánnal és spenóttal. Az a csodálatos, hogy a védikus konyha receptjei évszázadok, vagy inkább évezredek óta változatlanok, és ettől olyan csodálatosak. A zöldségek kiegyensúlyozzák, kiegészítik egymást, a fűszerek pedig mindent finomra hangolnak. Ettől olyan tökéletesek, hogy nem kell változtatni rajtuk, hiszen minden összetevőnek megvan a maga funkciója és jelentősége. Végül megelégedhetünk azzal a nem csekély eredménnyel, hogy ez így a legfinomabb.
Még fellelhető itt ott friss spenót, szerintem a piacokon szinte egész télen vehetünk, és ha ősszel időben elvetettük szedhetjük a saját kertünkben. Fátyolfóliával szoktam letakarni a nagyobb fagyok és havazás időszakában. A paradicsom már nagyobb gondot jelenthet, mert elég ízetlenek az utó-érlelt, változatai. Igazából ebben az ételben a savasságára van szükség, és némileg besűríti a ragut.
Hozzávalók 4 adaghoz
100 g csicseriborsó
4 evőkanál ghí vagy nem finomított növényi olaj
2 teáskanál római kömény
1 teáskanál reszelt gyömbér
2 teáskanál őrölt koriander mag
1 teáskanál kurkuma
2 kis erős chili paprika
450 g padlizsán kis kockákra vágva
6 közepes paradicsom meghámozva és kis kockákra vágva
450 g friss spenót jól megmosva, szárak nélkül, durván összevágva
só
1 evőkanál vaj
A csicseri borsót egy éjszakára beáztatjuk (gyorsabban megfő majd ha teszünk 1 teáskanál szódabikarbónát az áztatóvízbe). Másnap leszűrjük, lemossuk, és feltesszük főni. Szintén adhatunk hozzá szódabikarbónát (természetesen étkezésit).
Amíg megfő a csicseriborsó előkészítjük a többi zöldséget.
Egy nagyobb serpenyőben Felmelegítjük az olajat, beletesszük a fűszereket a hozzávalóknál lévő sorrendben és 1 percig pirítjuk. Beledobjuk a padlizsánkockákat, és állandón kevergetve hogy le ne égjen tovább pirítjuk. Kis vizet öntünk hozzá, és jöhetnek bele a spenót, és a paradicsom, és lefedve kis tűzön főzzük. 10 perc múlva levesszük a fedőt, és hozzáadjuk a megfőtt és lecsepegtetett csicseriborsót. Időnként megkeverve még elfőzzük a levét. A végén sózzuk, és belekeverjük a vajat.
Friss lepénykenyérrel és alma csatnival forrón és frissen tálaljuk.