Zöldségek csicseriborsóval
2014. november 19. írta: meiszner.kati

Zöldségek csicseriborsóval

csicseripadlizsánspenótkis01.jpg

Ősi indiai recept a "palak baingan aur channa" a csicseriborsó padlizsánnal és spenóttal. Az a csodálatos, hogy a védikus konyha receptjei évszázadok, vagy inkább évezredek óta változatlanok, és ettől olyan csodálatosak. A zöldségek kiegyensúlyozzák, kiegészítik egymást, a fűszerek pedig mindent finomra hangolnak. Ettől olyan tökéletesek, hogy nem kell változtatni rajtuk, hiszen minden összetevőnek megvan a maga funkciója és jelentősége. Végül megelégedhetünk azzal a nem csekély eredménnyel, hogy ez így a legfinomabb.

Még fellelhető itt ott friss spenót, szerintem a piacokon szinte egész télen vehetünk, és ha ősszel időben elvetettük szedhetjük a saját kertünkben. Fátyolfóliával szoktam letakarni a nagyobb fagyok és havazás időszakában. A paradicsom már nagyobb gondot jelenthet, mert elég ízetlenek az utó-érlelt, változatai. Igazából ebben az ételben a savasságára van szükség, és némileg besűríti a ragut. 

Hozzávalók 4 adaghoz

100 g csicseriborsó

4 evőkanál ghí vagy nem finomított növényi olaj

2 teáskanál római kömény

1 teáskanál reszelt gyömbér

2 teáskanál őrölt koriander mag

1 teáskanál kurkuma

2 kis erős chili paprika

450 g padlizsán kis kockákra vágva

6 közepes paradicsom meghámozva és kis kockákra vágva

450 g friss spenót jól megmosva, szárak nélkül, durván összevágva

1 evőkanál vaj

csicseripadlizsánspenótkis02.jpg

A csicseri borsót egy éjszakára beáztatjuk (gyorsabban megfő majd ha teszünk 1 teáskanál szódabikarbónát az áztatóvízbe). Másnap leszűrjük, lemossuk, és feltesszük főni. Szintén adhatunk hozzá szódabikarbónát (természetesen étkezésit).

Amíg megfő a csicseriborsó előkészítjük a többi zöldséget.

Egy nagyobb serpenyőben Felmelegítjük az olajat, beletesszük a fűszereket a hozzávalóknál lévő sorrendben és 1 percig pirítjuk. Beledobjuk a padlizsánkockákat, és állandón kevergetve hogy le ne égjen tovább pirítjuk. Kis vizet öntünk hozzá, és jöhetnek bele a spenót, és a paradicsom, és lefedve kis tűzön főzzük. 10 perc múlva levesszük a fedőt, és hozzáadjuk a megfőtt és lecsepegtetett csicseriborsót. Időnként megkeverve még elfőzzük a levét. A végén sózzuk, és belekeverjük a vajat.

Friss lepénykenyérrel és alma csatnival forrón és frissen tálaljuk.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr986914581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása