Hasznos zöld fűszerek: kapor, petrezselyem, bazsalikom — hasznos tulajdonságok, gyógyhatások, ellenjavallatok
2014. november 23. írta: meiszner.kati

Hasznos zöld fűszerek: kapor, petrezselyem, bazsalikom — hasznos tulajdonságok, gyógyhatások, ellenjavallatok

Mi hiányozhat egy szokványos ételből? Hát természetesen a friss zöld fűszerek, bazsalikom levelek, pár zöldhagymaszár felkarikázva, néhány fodros petrezselyemlevél, vagy az illatos kapor. Az ízbeli értékein kívül legnépszerűbb zöld fűszereink, gazdag vitamin, és nyomelem források, és pótolhatatlan tulajdonságokkal rendelkeznek. Rendszeres fogyasztásukkal sok kellemetlenségtől megóvhatjuk magunkat, minden mellékhatás nélkül. 

kaporkis001.jpg

Kapor. A kapor haszna. A kapor hasznos tulajdonságai. 

A kaporlevél karotint, folsavat, B1, B2, C, PP, P, vitaminokat, vas sókat, kalciumot, káliumot, és foszfort tartalmaz. Ez az összetétel azt mutatja, hogy a kapor hasznos a bőrnek, látásunknak, megvédi szervezetünket a fertőzésektől, erősíti az idegrendszert, segít leküzdeni a rossz hangulatot, és az álmatlanságot.

Az egész növény gazdag illóolajokban.

A kaprot frissen és szárítva is használhatjuk ételeinkhez.

A kapor gyógyhatásai. A kapor alkalmazása a népi gyógyászatban.

Alkalmazható, vesekőbetegség, és vesemedence gyulladás esetén - mint vízhajtó szer, a megfázásoknál - mint izzasztó szer.
A kapormagból készített port, vagy a növényből készült főzetet használhatjuk gyomornyálkahártya gyulladásnál, máj és az epeutak problémáinál.
Emésztési zavarokra jó hatással van a friss kapor zöldje.
Gyerekeknek, hasfájás, hasgörcs és puffadás esetén ajánlott a kapormag tea. Szintén a kapormag főzetét ihatjuk álmatlanság, és felső légúti gyulladások esetében. A szoptató anyák tejelválasztását is növeli a kapormag.
Magas vérnyomás, fejfájás, szívelégtelenségnél a kaporszár főzetét használhatjuk.
Külsőleg pakolások, és lemosások formájában a szemgyulladások, és a bőr gennyes betegségeinél is sokat segíthet a kapor.

Kaporfőzet készítése: 3 evőkanál összevágott zöld kaprot, leöntünk egy pohár forró vízzel, vízfürdőben főzzük 15 percig, hagyjuk teljesen kihűlni, (ez még 30 perc). Leszűrjük, kiegészítjük forralt vízzel, az eredeti mennyiségre, és ezt a főzetet fogyasztjuk naponta három részre elosztva étkezések előtt.

Kaporfogyasztás ellenjavallatai

Alacsony vérnyomásnál, ne vigyük túlzásba a kaporfogyasztását — gyengeség, és szédülés is felléphet, lévén a kapor tágítja az ereket, következésképpen csökkenti a vérnyomást.

Kapor szerepe a szépségápolásban

A bőrápolásban gyulladás gátló tulajdonságát alkalmazzák.
Pakolások a kipirosodott elfáradt szemekre: Egy evőkanál kapor zöldjét leöntjük egy pohár forró vízzel, és hagyjuk kihűlni, majd leszűrjük, és a belemártott vatta, vagy gézlapot a becsukott szemekre helyezzük.
A szemhéj pirossága, és a szemek körüli ödéma, azaz táskák hatásos kezelése a kapormag főzettel történő lemosások. Egy teáskanál kapormagot, leöntünk fél pohár forró vízzel, hagyjuk lefedve kihűlni, és ezzel mosogassuk a szemünk körüli területet, vagy alkalmazzunk pakolást belőle.
A kapor zöldjéből készített pépet ráhelyezzük a szúnyog, vagy méh csípés helyére, enyhíteni fogja a viszketést.

Kapros arcpakolás

A kaporral készített arcpakolás megnyugtatja a gyulladt, irritált, vagy a pattanásos arcbőrt. Két pohár forró vízzel leöntünk 1 evőkanálnyi kapormag és kamillavirág keverékét, kis tűzön 5 percig főzzük. Amikor 40 fokosra hűlt a főzet belemártunk egy összehajtott gézlapot, vagy vékony kis törölközőt, és amikor már nem forró, szabadon hagyva az orrot és a szájat finoman az arcra helyezzük. Hagyjuk az arcon fél órát, közben ügyelve arra hogy ne hűljön ki túlságosan a pakolás.

A fele petrezselyemzöldje, fele kaporból készült pakolás, halványítja a pigment foltokat, és rugalmassá teszi az arcbőrt. Egy evőkanál keveréket leöntünk három pohár vízzel, egy zárt üvegben hagyjuk két órát állni, és ebbe a kivonatba mártott gézt helyezzük fél órára az arcbőrre.

 

petruskis001.jpg

Petrezselyem zöldje. A petrezselyem haszna. A petrezselyem hasznos tulajdonságai

A petrezselyem gazdag karotinban, folsavban, C, B1, B2, K, PP, E vitaminokban, tartalmaz glikozidokat, flavonoidokat, illó olajokat, inulint, vas sókat, foszfort, és más nyomelemeket.
Egy közepes csomó petrezselyem kielégíti a szervezet napi C-vitamin szükségletét. Ebben túlszárnyalja, a citromot, és a fekete ribizlit. hasznos a petrezselyem a magas vérnyomás esetében hiszen vízhajtó tulajdonságai vannak. A petrezselyem természetes antibiotikumot tartalmaz, alkalmazhatjuk torokfájás, és megfázás esetén.

A petrezselyem szerepe az arcápolásban

A petrezselyem nagyszerűen boldogul a pigment foltokkal és a szeplőkkel. Ezért gyakori összetevője a bőrt halványító pakolásoknak. Különösen hatásos a szem körüli területen.

A petrezselyem fogyasztás ellenjavallatai

Vízhajtásra alkalmazva legyünk óvatosak mert kimossa a káliumot a szervezetből. Terhes nőknek nem nagyon javasolt, abortuszt okozhat, hacsak nem arcpakolás formájában alkalmazzák.

 

bazsalikomkis1.jpg

A bazsalikom. A bazsalikom haszna. A bazsalikom hasznos tulajdonságai

A bazsalikom levele, szára, és virágja cukrot, karotint, fitoncidokat, C, B2, PP vitamint tartalmaznak. Ezen kívül rutint, illó olajokat, cseranyagokat, glikozidokat, és szaponint tartalmaz. 

A bazsalikom növeli a szervezet általános tónusát melyre olyan nagy szükségünk van télen, és az évszakváltások időszakában, helyreállítja a gyomor és bélrendszer működését.
Stimulálja az emésztést, nem hagyja az étel elsavasodjon a gyomorban.
Ajánlott nyugtató fürdőnek, stressz feszültség esetén, langyos vízben pedig kellemesen lehűt a meleg nyári napokon.
A főzetét ihatjuk elhúzódó köhögés, fejfájás, és a nemi és vizeletkiválasztó rendszer gyulladásai esetén.

Hatásos a migrénes fejfájáskor, és álmatlanság ellen, ezen kívül élesíti az elmét.

Hatóanyagai növelik a mellékvese hormontermelését.
Illóolaja antibakteriális hatású. Segít a szellemi és idegi túlterhelések esetén. Elegendő mindehhez néhány csepp bazsalikom olajat párologtatni az aromalámpában, és általános közérzetünk rögtön javulni fog.
A bazsalikom illóolaját, mint minden más illóolajat nem szabad koncentrál formában használni, feltétlenül hígítsuk más bázis olajjal, mint például a szezám olaj.

A bazsalikom olaj megszabadít a fogfájástól, 1 cseppet adunk ½ pohár forral t vízhez, és ezzel öblögetünk 5-6 szor naponta.

Az idegrendszeri betegségek esetén nagyon jól kiegyensúlyozza az ember állapotát a bazsalikom tea.
1 evőkanál szárított bazsalikomlevelet (lehet szárral, virággal együtt) leöntünk egy pohár forró vízzel, és 5 percig kis tűzön főzzük, majd 30 percig állni hagyjuk. ¼ pohárral fogyasztunk belőle naponta 3x étkezés előtt.

Ugyanez a tea megszünteti a hányást, hányingert, és a fejfájást. Viszont terhesség alatt nem ajánlott a fogyasztása.

A bazsalikom tea megnyugtatja a viszkető bőrt, és a rovarcsípések okozta gyulladást, ha egy erős bazsalikom főzetbe áztatott vattát vagy gézlapot helyezünk rá.

Aki rosszul lesz a buszon, autóban, utazás alatt — megnyugtathatja gyomrát egy bazsalikom levél elrágogatásával útközben.

Ha reggelenként mézes bazsalikom teát iszunk, akkor napközben rengeteg új ötletünk támad, és munkaképességünket megőrizzük egészen a nap végéig.

Indiai kutatók megállapították, hogy a bazsalikom növeli a szervezet védekező képességét a felesleges szabad gyökökkel szemben, melyek daganatos betegségekhez, szív, vese, máj betegségekhez vezetnek, és hatással lehetnek az idegsejtekre, és a génekre.
A Szent bazsalikomot, már ősidők óta alkalmazza az Ájurvédikus gyógyítás az életerő helyreállítására, és az egész szervezet megfiatalítására.

A bazsalikom fogyasztás ellenjavallatai

Epilepszia vagy annak gyanúja esetén, különösen a bazsalikom illóolaja kerülendő.
Veseelégtelenség és húgyútti fertőzések esetén ne fogyasszunk baszalikomot.
Terhesség alatt, és a szoptatás időszakában ne fogyasszunk bazsalikomot.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr666924999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása