Hiperaktivitás és a táplálkozás összefüggései
2014. november 26. írta: meiszner.kati

Hiperaktivitás és a táplálkozás összefüggései

Az ájurvéda azt tartja, hogy a gyermekekkel való törődés mértéke mutatója és meghatározója az adott társadalom kultúrájának.

 golgotakis02.jpg

Az ájurvéda tanításának lényege és alapja az alkatok (prakriti) koncepciója. Három alapvető alkat —a három dósa és ezek kombinációi határozzák meg az ember egyéni tulajdonságait.  A saját alkatunk ismerete — az útmutató ahhoz az életmódhoz amely lehetővé teszi elérni az egyensúly állapotát. Ezeket az alkatokat úgy nevezik Váta, Pitta, és Kapha. Néhány ismeretlen fogalom ne riasszon vissza kedves olvasó, majd az alábbi logikus következtetések után további (és korábbi) utalásokkal találkozik a blogon az ájurvédikus táplálkozással kapcsolatos írásokkal és utalásokkal a blogon. Elsajátítva az elemek, dósák ízek, emésztés, és az emésztés utáni hatás, az emésztő tűz fogalmakat már megértjük az ájurvédikus táplálkozás rendszerét.


Mivel a gyermekkor az ember formálódásának időszaka ez a legfontosabb életszakasz.


A gyerekkor, amikor a Kapha dominál minekutána a víz – ez az építő formáló elem, az élet forrása, felelős a növekedésért, és a fejlődésért. A gyermekeknél állandóan új szövetek keletkeznek, (mintegy új víz) és megfigyelhető a hajlam a felesleges nyálkaképződésre, amely rombolja az emésztést, és nem csak új szövetek fejlődésére szolgál, hanem nyálkaképző is. Ebből kifolyólag a gyerekek különösen hajlamosak a különböző légzőszervi betegségekre, kezdve a sima megfázással a hörgő, és tüdőgyulladásig.
A gyermek betegséghajlama – alkatuk és egyéniségük -  felnőttek általi fel nem ismerésből fakad. Ugyanaz az étrend ugyanazok a nevelési elvek nem lehetnek egyformán jók minden gyereknek. Ha nem ismerjük eléggé saját gyermekünk alkatát, korlátozhatjuk a szabad fejlődésben, ami majd megnehezíti önmeghatározását és a valódi szükségleteinek tudatosulását az életben.

Minden cselekedetünk valamilyen reakciót vált ki a testünkben.

A protein stimulálja, és magas szinten tartja a fizikai aktivitást, vagyis növeli a Vátát. A nyugati civilizáció magas proteintartalmú táplálkozása már nem csak azokra hat, akik fogyasztják, hanem utódaikra is. A szülők gyermekük fogantatáskori állapota, egyensúlyzavara meghatározó tényező. Következésképpen a táplálkozási és életviteli szokásaink meghatározzák a következő generáció alkatát, vagyis született képességét egészségesnek lenni — mindez óriási felelősséget ró ránk.

golgotakis01.jpg

A fiatal nyugati generáció többségéről elmondható, a Váta típus három fő jellemzője: túlságos és aránytalan növekedés, telítettség és gázképződés, és hogy fél óránál többet nem képes nyugodtan ülni. Ehhez a tendenciához még hozzáadódnak más a Vátát növelő hatások, a magas proteintartalmú, alacsony minőségű sült ételek túlsúlya, vagy az un gyors ételeké, amely legtöbbször konzervált vagy fagyasztott eredetű, és esetlegesen még nem is friss. Mindezek a rendszertelen étkezéssel együtt létrehozzák az állandó Váta egyensúlyzavar feltételeit. Artritis, reuma, köszvény, kolitis, vesekő, csak néhány a betegségek közül, amelyek így kialakulhatnak.
A megelőzés mindig előnyösebb a betegségnél, ezért olyan fontos kontrolálni az étrendünket.

golgotakis03.jpg

A gyermekek hiperaktivitása amelyet, a Váta túltengés idéz elő az elmében, leggyakrabban kiküszöbölhető, és helyrehozható MEGFELELŐ TÁPLÁLKOZÁSSAL, MELYET SZIGORÚAN BETARTUNK.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr256933481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása