Japán párolt tojás puding a Chawanmusi
2014. december 04. írta: meiszner.kati

Japán párolt tojás puding a Chawanmusi

Ez a puding sós ízeket rejt magában. Egy előétel, és nem édesség,  a különleges ízek kedvelőinek. Elkészítése gyors és egyszerű az eredmény letisztult és kifinomult ami általában jellemző a Japán konyha ételeire. Eredendően chawanmusi csészében készítik, de ennek hiányában magáról az ételről nem kell lemondanunk, és ha megkedveltük majd vehetünk hozzá illő porcelán csészéket. Bármilyen csészét, bögrét, poharat használhatunk hozzá, a tetejére pedig egy kistányért helyezünk, többnyire megfelel a teáscsésze saját kistányérja, vagy a fedeles teáscsésze. Ugyanabban a csészében tálaljuk amelyben az elkészítése is történik. Kell még egy párolóedény, ez lehet bármilyen, akár fémből, bambuszból készült, lényeges hogy a csészék beleférjenek, és még a fedelet is rá tudjuk helyezni. A chawanmusinak vannak húsos, rákos, halas, és vegetáriánus változatai. Tehát tetszésünk szerint variálhatjuk. Alapja a dashi egy szárított halból és tengeri algából készített alaplé, egyben azt is mondanám a Japán konyha alapja. Aki szeretne közelebbről megismerkedni a japán konyhával, annak az elsők között érdemes elsajátítani a dashi elkészítését.

chawanmusi03.jpg

Lehet készen dashi port kapni, és ez is használható mint a levesporok, vagy kockák. Japánban is használják, hiszen ott is vannak akik az instant életmódot választják. Tengeri alga és szárított halacskák kellenek hozzá.Tengeri algákat már a bio, és herbária boltokban is lehet kapni. A konbu alga lehet lapokban, ez egy kicsit durvább változat, ne ijedjünk meg ha fehér foltos, ez nem penész, leöblíthetjük felhasználás előtt, és kapható csíkokban ez már egy letisztított változat. A bonito pehely, a katsou bushi, egy tonhal fajta szárított formában. Ha vegetáriánus változatot készítünk, akkor csak a konbu algát használjuk, illetve amelyik ételhez nem illik a hal íz ott is elhagyjuk a bonito pelyhet. A dashi is azon alapdolgok közé tartozik amelyet nem lehet mással helyettesíteni. (Nagyon sajnálom amikor olyan írással találkozom amelyben egy étel meghatározó elemét valamivel helyettesíthetőnek tartják.)

A DASHI HOZZÁVALÓI 2 adaghoz (fél liter):

5-6 cm es kombu alga darab

8-10 g bonito pehely

1/2 l víz

A konbut egy fél-egy órára beáztatjuk, majd a félliter vízben felforraljuk. Amikor kezd hab képződni a tetején, vagyis felforrt levesszük a tűzről, kivesszük az algalevelet, és a  keletkezett levet használjuk a chawanmusihoz, illetve más ételek ízesítéséhez. Amikor bonito pehellyel  készítjük akkor a forrás után kivesszük az algát, beletesszük a bonito pelyhet és mégpár percig (3-4) kis tűzön főzzük majd 4-5 percnyi további áztatás után leszűrjük. A félretett hozzávalókból (kombu, bonito) még egyszer főzhetünk  dashit. 

Frissen szeretem elkészíteni és felhasználni, ugyan elvileg  a dashi 1-2 napig egy jól záródó üvegben a hűtőszekrényben tárolható.

A CHAWANMUSI HOZZÁVALÓI 2 adaghoz:

A csésze méretétől függően 300-500 ml dashi

2 db shitake gomba

4-6 db garnélarák megtisztítva

2 db tojás

chawanmusi01.jpg

 

A tojást egy tálban enyhén felverjük, vagy inkább csak simára keverjük, hozzáöntjük a kihűlt dashit, a mirint, és a szójaszószt. Az egészet összekeverjük, és egy finom szűrőn keresztül átöntjük egy másik tálba.

A csészékben elhelyezzük a felszeletelt shiitake gombát, garnélákat, és ráöntjük a tojásos masszát, a tetejére egy koriander, vagy petrezselyem levélkét teszünk, lefedjük, és  beleállítjuk a gőzölgő párolóedénybe 5 percre. A csirkehúsos, halas változatokat 15, illetve 10 percig pároljuk.

chawanmusi02.jpg

Kivéve azonnal tálaljuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr346936385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása