Zöldséges tönkölybúza kása
2014. december 10. írta: meiszner.kati

Zöldséges tönkölybúza kása


A tönkölybúza már önmagában gazdag tápanyagforrás, és ezt fokozhatjuk a vele együtt elkészített zöldségekkel. Önálló fogás még a legelszántabb húsevők sem fognak utána megéhezni.

tonkolybuzakasakis01.jpg

Fogyasztása különösen ajánlott legyengült állapotban, bélbetegségek, krónikus betegségek esetén. A téli időszakban fokozottan előforduló megfázásos betegségek esetében, illetve bármilyen bakteriális fertőzés fennállásakor, amikor nehéz kikerülni az antibiotikumokat. Aki nem vállalja nélkülük a gyógyulást, további feladatként az esetleges mellékhatásokat is le kell küzdenie. Ebben egyetlen hatásos segítségünk a tönkölybúza. A bél baktériumflórájának helyreállítására általában a különböző élőflórás joghurtokat ajánlják (reklámozzák). Azon túl, hogy a kereskedelemben kapható joghurtok elvétve tartalmaznak bármilyen élő dolgot, ezek a joghurtok bizony, különösen télen pont a nyálkát növelik a szervezetben, amely minden betegség melegágya. Válasszuk inkább a melegítő tönkölybúzát ilyen esetekben.

tonkolybuzakasakis07.jpg

Hozzávalók 2 adaghoz:

10 evőkanál tönkölybúza

2 evőkanál olíva olaj

1 lila hagyma

1 teáskanál csíkokra szelt gyömbér

1 sárgarépa

1 szál szárzeller

4-5 levél kínai kel

2-3 shiitake gomba beáztatva

1/2 teáskanál kurkuma

1/2 teáskanál őrölt koriander

csipetnyi fahéj

őrölt bors

tonkolybuzakasakis06.jpg

A tönkölybúzát este beáztatjuk, másnap leszűrjük és bő vízben puhára főzzük. Ez másfél két óra, amikor a szemek már többnyire megnyílnak és szét tudjuk nyomni a búzaszemet az ujjaink között ekkor már annyira megfőtt, hogy kellemes lesz  a fogyasztása, és könnyű az emésztése. A megfőtt búzát leszűrjük. A fennmaradó levet felhasználhatjuk leveshez, vagy egy kevés mézzel, és rózsavízzel nagyon finom tápláló italt kapunk belőle.

Amíg fő a búza bőven van időnk elkészíteni a hozzáadott zöldségeket. 

tonkolybuzakasakis05.jpg

A megtisztított sárgarépát, zellerszárat lereszeljük, a kínai kelt, shiitake gombát, lila hagymát vékony csíkokra szeljük.

tonkolybuzakasakis04.jpg

Megmelegítjük az olajat, a fűszereket beleszórjuk, a zöldségeket a fenti sorrendben az olajon csak addig pirítjuk, amíg színük élénkebbé válik.

tonkolybuzakasakis03.jpg

Hozzákeverjük a megfőtt tönkölybúzát, megsózzuk, és átforgatjuk. Tálaláskor zöld levelekkel díszítjük.

A búzáról ide kattintva olvashatsz a blogon, ahol további kilenc nagyszerű recept is található a témában.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr896971327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása