A tönkölybúza már önmagában gazdag tápanyagforrás, és ezt fokozhatjuk a vele együtt elkészített zöldségekkel. Önálló fogás még a legelszántabb húsevők sem fognak utána megéhezni.
Fogyasztása különösen ajánlott legyengült állapotban, bélbetegségek, krónikus betegségek esetén. A téli időszakban fokozottan előforduló megfázásos betegségek esetében, illetve bármilyen bakteriális fertőzés fennállásakor, amikor nehéz kikerülni az antibiotikumokat. Aki nem vállalja nélkülük a gyógyulást, további feladatként az esetleges mellékhatásokat is le kell küzdenie. Ebben egyetlen hatásos segítségünk a tönkölybúza. A bél baktériumflórájának helyreállítására általában a különböző élőflórás joghurtokat ajánlják (reklámozzák). Azon túl, hogy a kereskedelemben kapható joghurtok elvétve tartalmaznak bármilyen élő dolgot, ezek a joghurtok bizony, különösen télen pont a nyálkát növelik a szervezetben, amely minden betegség melegágya. Válasszuk inkább a melegítő tönkölybúzát ilyen esetekben.
Hozzávalók 2 adaghoz:
10 evőkanál tönkölybúza
2 evőkanál olíva olaj
1 lila hagyma
1 teáskanál csíkokra szelt gyömbér
1 sárgarépa
1 szál szárzeller
4-5 levél kínai kel
2-3 shiitake gomba beáztatva
1/2 teáskanál kurkuma
1/2 teáskanál őrölt koriander
csipetnyi fahéj
őrölt bors
só
A tönkölybúzát este beáztatjuk, másnap leszűrjük és bő vízben puhára főzzük. Ez másfél két óra, amikor a szemek már többnyire megnyílnak és szét tudjuk nyomni a búzaszemet az ujjaink között ekkor már annyira megfőtt, hogy kellemes lesz a fogyasztása, és könnyű az emésztése. A megfőtt búzát leszűrjük. A fennmaradó levet felhasználhatjuk leveshez, vagy egy kevés mézzel, és rózsavízzel nagyon finom tápláló italt kapunk belőle.
Amíg fő a búza bőven van időnk elkészíteni a hozzáadott zöldségeket.
A megtisztított sárgarépát, zellerszárat lereszeljük, a kínai kelt, shiitake gombát, lila hagymát vékony csíkokra szeljük.
Megmelegítjük az olajat, a fűszereket beleszórjuk, a zöldségeket a fenti sorrendben az olajon csak addig pirítjuk, amíg színük élénkebbé válik.
Hozzákeverjük a megfőtt tönkölybúzát, megsózzuk, és átforgatjuk. Tálaláskor zöld levelekkel díszítjük.
A búzáról ide kattintva olvashatsz a blogon, ahol további kilenc nagyszerű recept is található a témában.