Amarillisz hajtatása Karácsonyra
2014. december 11. írta: meiszner.kati

Amarillisz hajtatása Karácsonyra

Az adventi időszak és a karácsony legszebb élő dísze a virágzó amarillisz. Nevelése és virágoztatása egy állandó körforgás. Célszerű a téli időszakra időzíteni, hogy csodálatos óriási virágaival pótolja a meleg évszakok gazdag virágválasztékának hiányát.

amariliszkis02.jpg

Azt tartják, hogy programozható a hajtatása, viszont azt tapasztaltam, hogyha megadjuk neki a természetes életmódot, akkor van egy saját az évszakokhoz igazodó programja, és eszerint a virágzása pont a téli időszakra esik. Ez akkor történik így ha tavasz végén a fagyok elmúltával kiültetjük a kertbe.
Kezdjük a körforgás folyamatát azzal ahogyan leggyakrabban történik, azaz vásárolunk egy vagy néhány amarillisz hagymát. Általában szeptember végén, októberben árusítják, és a csomagoláson lévő piktogramok megmutatják hogyan ültessük el. Fontos momentum, hogy a hagyma egy harmada a föld felett legyen a beültetésnél. Eddig minden egyszerű, ugyan már erre az időszakra is van néhány praktikus tanácsom. Először válasszunk nagyobb és súlyosabb cserepet, mert a magasra növő virágoktól a könnyű cserép felborulhat. A virágoztatáshoz nem kell túl sok föld, ezért a felborulás kérdése valamilyen nagyobb kaspóval is megoldható, amelyben ráadásul szépen mutatnak majd a virágok. Mielőtt elültetjük a hagymákat áztassuk mezei zsurló, vagy kamilla főzetbe, ezzel megelőzhető a hagymák későbbi penészedése, gombásodása. Ezután beültetjük a kiválasztott cserépbe. A virágföldet lazíthatjuk balti tőzeggel, és apró kaviccsal, ezt szoktam tenni a cserép aljába is, megakadályozva vele az esetleges vízpangást.
A szép nagy virágok kifejlődésének titka az öntözésben rejlik.
Egyszer megöntözzük a földet a beültetéskor, majd a cserepet meleg sötét helyre állítjuk, (ilyenkor egy papírzacskót is tehetünk a hagymára, ez biztosítja hogy erős virágszárak fognak kifejlődni) és csak a vaskos virágszár 10-15 cm es kifejlődése után kezdjük el a növény rendszeres, heti kétszeri öntözését, és tápanyaggal való ellátását. Erről a nyári időszakban se feledkezzünk meg hiszen ekkor erősödik meg a hagyma az újabb virágok kineveléséhez.
A hagyma elültetése és a virágzás között ideális esetben nyolc hét telik el. Viszont az újonnan vásárolt hagymák esetében ez függ attól, mikor kezdték el a növény pihentetését, és sokkal korábban is virágzásnak indulhatnak.

amariliszkis06.jpg

amariliszkis03.jpg

Ezeket a hagymákat egy helyen egyszerre szereztem be.


A kiültetett növények szeptemberre önmaguktól is visszahúzódnak. Ezt programozhatjuk azzal, hogy abbahagyjuk a növény öntözését, ekkor a levelek fokozatosan lesárgulnak, elszáradnak, a hagymát kivesszük a földből, gyökereit óvatosan lerázzuk és száraz hűvös helyen hagyjuk pihenni legalább két hónapig.

amariliszkis05.jpg


Amikor már sokféle amarilliszünk van, két három hetente elültetve őket egész télen díszíteni fogják a lakást.
A virágzás általában két hétig tart. Minél nagyobb a virághagyma annál több virágszárat növeszt, eleinte egy-három, majd két három év múlva akár öt virág is kifejlődhet egy növényen. A virágzás időszakát meghosszabbíthatjuk, ha éjszakára kitesszük hűvös, de mindenképpen fagymentes helyre.

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr346973731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása