Kecskesajtos lasagne
2014. december 19. írta: meiszner.kati

Kecskesajtos lasagne

Kecsketej, kecskesajt, lasagne

kecskelasagnekis06.jpg

Az ünnepi készülődésben legjobb választás a gyorsan összeállítható, könnyű ételek. Nem terhelik meg az emésztőrendszert, és nem nehezülünk el a fogyasztásuktól, azaz nem köt le bennünket semmilyen téren, mégis egy üdítő, különleges ízvilágú étkezés a sok feladat és rohanás, közepette. A lasagne nagy előnye hogy előre elkészíthető, sőt ettől univerzális vendégségek esetén, mert csak be kell tenni a sütőbe, és amíg elkészül foglalkozhatunk a salátákkal, és a frissen készülő ételekkel. Most főételként ajánlom, de nagyszerű előétel is lehet a későbbiekben. A biztos három összetevő benne a lasagne tészta, a kecskesajt, és a kecsketej. Igen a kecsetejjel készített besamel teszi különlegessé.Annyira érdekes felfedezés volt a számomra, és annyira bejött a vendégeimnél is, hogy szinte állandó szereplő lett a konyhámban. Az egész úgy kezdődött, hogy idehoztak több liternyi (nagyon sok) kecsketejet, és kerestem, és gondolkodtam, még mihez lehetne felhasználni. Úgy voltam a kecskeszaggal, mint valamikor Mongóliában a bárányszaggal. Mindent bárányzsírral készítenek, és az emberek ezzel kenik a bőrüket is, így aztán olyan mértékig telítődik az ember szaglása, hogy már mindennek bárányszaga lesz. Nos azért a kecskével nem volt ilyen tragikus a helyzet, igen kifinomultan jelentkezik , nem kirívó, nagyon lágyan, sejteti magát az ételekben. A zöldséges rétegeket lehet egyféle, vagy többféle zöldségből összeállítani.

Hozzávalók 2 adaghoz:

6 db lasagne tésztalap

300 g zöldség (kínai kel, mángold, gomba)

2 evőkanál vaj

2 evőkanál liszt

1/2 liter kecsketej

100g érlelt kecskesajt (például gauda)

szerecsendió, őrölt fekete bors, kurkuma, sáfrány, só

A tésztalapokat előfőzzük, a frisset 1-2 percig a szárazat 2-3 percig , majd egy ruhán leszárítjuk. Elkészítjük a besamel mártást.  Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat megfuttatjuk rajta a lisztet, vigyázva, hogy fehér maradjon, és apránként állandó keverés mellett beleöntjük a felforralt meleg kecsketejet. Ha véletlenül csomós maradna, egy szitán átszűrjük. A besamelhez keverjük a fűszereket és a sót.

kecskelasagnekis02.jpg

Mivel tejtermékekkel készülő ételről van szó, nagyon fontos  a könnyebb emésztéshez a kurkuma, és szép sárga színt is ad a besamelnek.

kecskelasagnekis01.jpg

A zöldségeket blansírozni szoktam, majd mindjárt egy szűrőben leöblíteni, hogy ne főjenek tovább, és megőrizzék élénk színüket. 

kecskelasagnekis03.jpg

Egy sütőtálat kivajazunk, lerakunk két tésztalapot, megkenjük vékonyan a besamellel ráhelyezzük a mángold leveleket (nagyon szép hatása van a többszínű mángoldnak) ezt is megkenjük a besamellel. Beborítju, két tésztalappal, erre ismét besamel, rá a kínai kel, erre szórni egyenletesen az összevágott gombát, rá besamel, tészta, rá az összes megmaradt besamel  és rászórjuk a durvára reszelt kecskesajtot.

kecskelasagnekis04.jpg

kecskelasagnekis05.jpg

160 fokos sütőben kb fél órát sütjük, amíg a teteje aranysárga ropogós nem lesz. És itt következik számomra egy ellentmondás. Ugyanis ha forrón felvágjuk a lasagnet szétcsúszik, ami tudvalevően nem igazán olaszos, viszont, ha akár rövid ideig is állni hagyjuk a tetején lévő sajt megkeményedik. Ez a parmezán esetében nem így szokott történni. Mindenki izlése szerint időzítheti a felvágást. Én a szétcsúszott de ropogós sajtosra szavazok.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr376996813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása