A bejgli sütés fortélyai
2014. december 20. írta: meiszner.kati

A bejgli sütés fortélyai

Karácsonyi bejgli sütés

 A bejgli története

Hagyományosan mákos kalács volt a magyar karácsonyi sütemény. A bejgli a 19. század második felében kezdi térhódítását a többi német Karácsonyi szokással egyetemben. Valahogyan kapcsolatba hozható a pozsonyi kiflivel, lévén tésztája és tölteléke azonos, azaz kicsinyített mása a mákos patkónak, melyet egy ottani cukrászmester készített el a Miklós napi ajándékozásra. A bejgli név pedig a német beugen azaz meghajlít szóból eredeztethető. Aztán ez a hajlított kerekded patkó forma nálunk kiegyenesedett. A magyar nyelvben fordított sorrendben jelenik meg előbb az 1832-ben kiadott Czifray István Magyar nemzeti szakácskönyvében „Posonyi finom mákos kaláts” néven, majd 1932-ben megjelent Magyar Elek Ínyesmester szakácskönyvében, aki Pozsonyban kóstolta meg először a „pejglit”, ahol már omlós tésztáról van szó. Időben a kettő között azaz 1881-ben megjelent Dobos C. József Magyar-Francia szakácskönyvében nem sikerült fellelni a bejgli receptjét.

Beigli vagy bejgli?

Amióta „beiglit” sütök — nem elírás a bejglinek mindkét írásmódja használatos — teszem azt Szakál László Régi ünnepek a konyhában karácsonytól karácsonyig című könyvéből ezt a bevált receptet ajánlom, néhány fortéllyal kiegészítve. Egy biztos ha betartjuk az arányokat és igazi vajjal készítjük az íze mindig finom lesz, ha nem is sikerül gyönyörű márványosra.

A bejgli készítés legfőbb titka hogy hidegben kell pihentetni, és eltalálni a töltelék, és a tészta állagát. Így a felülete szép márványos lesz, és nem reped meg.   

További tapasztalatok a siker érdekében

  1. A lisztet, mint minden süteményhez, átszitáljuk.

  2. Teljes kiőrlésű lisztből is készíthetjük, vagy ahogyan a leggyakrabban szoktam, fele teljes kiőrlésű tönkölylisztet és fele búzalisztet használok, háromszor átszitálva.

  3. A tejet fokozatosan adjuk a tésztához, különösen, ha teljes kiőrlésű lisztet használunk (ehhez egyébként is kevesebb tej szükséges).

  4. A tészta és a töltelék azonos mennyiségű legyen.

  5. Mindig szorosan tekerjük fel a tésztát, hogy később ne váljon el a tölteléktől.

  6. A töltelék készítésénél szintén ügyeljünk a tej, illetve víz adagolásával, mert a túl lágy töltelék az egyik oka annak, hogy megreped a bejgli. A dióhoz aranymazsolát és reszelt bio citromhéjat , a mákhoz barna mazsolát, és bio narancshéjat szoktam adni.

  7. A kelesztést zárt térben végezzük, ha nincs kelesztőnk akkor egy fóliával letakarva végezzük ügyelve, hogy ne sérüljön meg a tészta teteje. 

  8. A túlkelés — a tészta kirepedésének másik oka — elkerülésére a második megkenés után, hideg helyen pihentessük a tésztát.

  9. Villával, vagy vékony pálcikával szurkáljuk meg az utolsó kenés után, hogy sütés közben a keletkező gőz távozni tudjon

  10. Hogy ne száradjon ki sütés közben a tészta, tegyünk egy vízzel telt kis tálat a sütőbe, különösen, ha gázsütőt használunk, és biztosítsunk egyenletes nem túl magas hőmérsékletet.

  11. A sütési idő 170 C° 30-35 perc

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr367000461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ajuci 2014.12.21. 17:24:13

Kedves Sáfrány, ezek nagyon fontos és hasznosnak tűnő fortélyok, de megtennéd, hogy leírod a pontos receptet is? (Miből, mennyi kell hozzá, illetve mi az elkészítés lépései.)
Köszi!

meiszner.kati 2014.12.21. 19:23:34

@ajuci: a konkrét recptet már régebben megírtam és Diós mákos bejgli címen ha beírod jobb oldalon a KERESÉS fejléc alatt elővarázsolható. Hosszú évek óta ezt a régi receptet sütöm meg.

kasztor 2014.12.21. 19:59:23

A tanácsok valóban hasznosak, különösen az először próbálkozóknak.
Az általános tökéletesben nem hiszek, ez egyéni ízlés kérdése.
Van ünnep bejgli nélkül. Nálunk a pozsonyi kifli járja.

meiszner.kati 2014.12.22. 08:46:58

@kasztor: Valóban lehetnek, és legyenek is saját tradicióink, és elképzelésünk. Három alapvető tényezőben határoznám meg az "ünnepi" fogalmát: hogy ritkán vagy éppen csak arra az alkalomra készítjük, és különleges, történetesen a szokásosnál drágább alapanyagokból, és több időt és szeretetet szentelünk az elkészítésének. Természetesen hogy nem a bejgli az egyetlen Karácsonyi sütemény. Mint ahogyan a nem oly régóta népszerűvé vált mézes sütemények sem.

Cocu 2015.09.17. 15:17:32

Hehe, énnagymamámtól tanultam meg ezeket. Idén úgy alakult, h férjemre kellett bíznom a sütést. Mondtam neki ezt a sütési időt, de hozzátettem, h ez nem egy egzakt dolog ám, szemrevételezze majd úgy a 25. perctől, látott már párszor beiglit, tudja, h milyen a színe! Háááát, jó világos maradt! Mondta, h 35 percig benn volt, ezt mondtam, kivette. ☺

rez 2015.09.17. 15:17:56

ja, s szerintem semmi citromhéj, mazsola, fahéj... és csakis búzaliszt :)
süti beállítások módosítása