Narancsos batáta püré
2014. december 26. írta: meiszner.kati

Narancsos batáta püré

A batáta fajtájától függően lehet leves-édes, vagy lisztes-száraz, a színe lehet narancssárga, lila, vagy fehér, ízében hasonlíthat sütőtökre, a burgonyára, vagy a gesztenyére. Mindegyik fajtának megvannak a jellegzetes receptjei.

A választott batátától függ mennyire lesz édes, és nedvdús az étel. Ezt  a pürét legjobb a narancssárga, sütőtökre emlékeztető batátából készíteni. Különlegesen fűszeres és harmonikusan illik akár a védikus indiai fogásokhoz, akár a nyugati konyhák ételeihez egyaránt. A batáta lényegesen könnyebb táplálék, mint a burgonya, és jobban megfelel a mai kor szellemének. A hozzáadott narancslé és narancshéj nem csak a frissesség ízét adja ennek a fogásnak, hanem az emésztését is segíti a fűszerekkel együtt. Ezen kívül a narancshéj nyálkaoldó hatása igen fontos egy pürésített ételnél.

batatakremkis08.jpg

Az egészben megsült bátátából mindössze 10-15 perc alatt varázsolhatunk egy fantasztikusan pikáns pürét.

Hozzávalók 4 adaghoz:

500g batáta
1/2 teáskanál só
1/2 teáskanál kurkuma
1/4 teáskanál pirospaprika
csipetnyi chili paprika
1/4 teáskanál őrölt szerecsendió
3 evőkanál friss narancslé
1/2 teáskanál kezeletlen narancs héja finomra reszelve
3 evőkanál ghí, vagy vaj
1/2 evőkanál barna finomítatlan nádcukor
1 paradicsom húsa (télen friss paradicsom helyett a saját levében konzerváltat szoktam használni)
1 evőkanál összevágott kesudió, vagy hántolt mandulaforgács

batatakremkis07.jpg

A batátát a legjobb a forró hamuban minél lassabban megsütni. Ha nincs módunk parázsban-hamuban megsütni a batátát akkor a gázsütőre helyezett vaslapon is megsüthetjük. A sütőben is megsüthetjük, viszont ennél elveszik a füstös íz.
A megsült batátát kikanalazzuk a héjából, és áttörjük. Hozzáadjuk a fűszereket, és a narancslevet és jól összekeverjük. 
Felmelegítjük a ghít, vagy a vajat egy kis serpenyőben és megsütjük rajta az apróra vágott paradicsomhúst, amíg puha és fényes nem lesz. Szétnyomjuk, és belekeverjük a fűszeres pürébe.

Tálaláskor megszórjuk a tetejét összetört pirított kesudióval, vagy mandulával.

Készíthetjük egyszerűsített változatban a fényezett paradicsom nélkül.

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr657012817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása