Tökéletes választás a nehéz napokra, amikor ránk fér egy üde könnyű de ugyanakkor tápláló leves. Gyorsan szeretnénk elkészülni az ebéddel, vagy éppen váratlan vendégek állítanak be hozzánk.
A hozzávalók tekintetében mindenféle ami a tengerből származik. Azért elsősorban valamilyen hal, és bármilyen tenger gyümölcsei, mint kagylófélék, rákfélék, tintahal, és algafélék. A vegetáriánus változathoz csupán az algát használjuk fel.
A zöldségek tekintetében némi megkötés, hogy kihagyjuk a gyökérféléket, padlizsánt, burgonyát.
Hozzávalók 2 adaghoz:
100-120 g tengeri halfilé
100 g tenger gyümölcsei
60 g garnéla rák
2 evőkanál olíva olaj
1 közepes hagyma
2 szál zöldhagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 közepes édeskömény
1 szál zellerszár
1/2 vastag húsú zöldpaprika
8-10 kis paradicsom, vagy 2 nagyobb
1 dl sűrű paradicsomlé, lehet darabos paradicsommal együtt
3-4 zsálya levél
1/2 teáskanál oregánó
1/2 teáskanál borsikafű
1/2 teáskanál kakukkfű
1 evőkanál összevágott friss petrezselyemzöldje
só, őrölt fekete bors
A tengeri hozzávalók ha fagyasztottak akkor sós vízbe tesszük kiengedni. Amíg ez megtörténik pont elkészülünk a zöldséges levesalappal. Ehhez egy nagyobb lábosban mivel majd szép sorban ebbe kerül minden hozzávaló, az olíva olajon megpároljuk a csíkokra vágott hagymákat, hozzáadjuk a ferde csíkokra vágott zöldségeket, együtt még néhány percig pároljuk, és jöhetnek a zöld fűszerek. Ha a fűszerek nem őröltek, és nem szeretnénk, hogy majd úszkáljanak a levesben, egy gézlapba kötve, vagy tea tojásban rakjuk bele. Felöntjük 1/2 liter vízzel, - igen csak ennyivel, mert ez egy sűrű leves lesz - és 10 percig főzzük amikor hozzáadjuk a nagyobb falatnyi darabokra vágott halfilét, az összevágott paradicsomokat, és még további 10 percig főzzük. Beletesszük a tenger gyümölcseit, a rákokat, és sózzuk borsozzuk. Mivel a rákok többnyire előfőzöttek 4-5 percig főzzük még a levest és már tálalhatjuk is.
A tányérban belecsavarjuk a citrom levét, a tetejét pedig megszórjuk friss zöld fűszerekkel.