Könnyű citromos fűszeres halleves
2015. január 01. írta: meiszner.kati

Könnyű citromos fűszeres halleves

Tökéletes választás a nehéz napokra, amikor ránk fér egy üde könnyű de ugyanakkor tápláló leves. Gyorsan szeretnénk elkészülni az ebéddel, vagy éppen váratlan vendégek állítanak be hozzánk.

tengerihalleves01.jpg

A hozzávalók tekintetében mindenféle  ami a tengerből származik. Azért elsősorban valamilyen hal, és bármilyen tenger gyümölcsei, mint kagylófélék, rákfélék, tintahal,  és algafélék. A vegetáriánus változathoz csupán az algát használjuk fel. 

A zöldségek tekintetében némi megkötés, hogy kihagyjuk a gyökérféléket, padlizsánt, burgonyát.

Hozzávalók 2 adaghoz:

100-120 g tengeri halfilé

100 g tenger gyümölcsei

60 g garnéla rák 

2 evőkanál olíva olaj

1 közepes hagyma

2 szál zöldhagyma

3-4 gerezd fokhagyma

1 közepes édeskömény

1 szál zellerszár

1/2 vastag húsú zöldpaprika

8-10 kis paradicsom, vagy 2 nagyobb

1 dl sűrű paradicsomlé, lehet darabos paradicsommal együtt

3-4 zsálya levél

1/2 teáskanál oregánó

1/2 teáskanál borsikafű

1/2 teáskanál kakukkfű

1 evőkanál összevágott friss petrezselyemzöldje

só, őrölt fekete bors

A tengeri hozzávalók ha fagyasztottak akkor sós vízbe tesszük kiengedni. Amíg ez megtörténik pont elkészülünk a zöldséges levesalappal. Ehhez egy nagyobb lábosban mivel majd szép sorban ebbe kerül minden hozzávaló, az olíva olajon megpároljuk a csíkokra vágott hagymákat, hozzáadjuk a ferde csíkokra vágott zöldségeket, együtt még néhány percig pároljuk, és jöhetnek a zöld fűszerek. Ha a fűszerek nem őröltek, és nem szeretnénk, hogy majd úszkáljanak a levesben, egy gézlapba kötve, vagy tea tojásban rakjuk bele. Felöntjük 1/2 liter vízzel, - igen csak ennyivel, mert ez egy sűrű leves lesz - és 10 percig főzzük amikor hozzáadjuk a nagyobb falatnyi darabokra vágott halfilét, az összevágott paradicsomokat, és még további 10 percig főzzük. Beletesszük a tenger gyümölcseit, a rákokat, és sózzuk borsozzuk. Mivel  a rákok többnyire előfőzöttek 4-5 percig főzzük még a levest és már tálalhatjuk is.

tengerihalleves02.jpg

A tányérban belecsavarjuk a citrom levét, a tetejét pedig megszórjuk friss zöld fűszerekkel.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr117028883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.04. 00:31:16

Tetszik a recept.
Én inkább zöldcitromot (lime) használnék a végén, mert sokkal kevésbé erőszakos, mint a sima citrom.
süti beállítások módosítása