Sáfrányos rizottó trombitagombával
2015. január 02. írta: meiszner.kati

Sáfrányos rizottó trombitagombával

A rizottó az egyik legjobb egytálétel krémesen lágy, mindenféle zöldséggel készíthetjük, ez egyben az egyedi ismertetője is a rizottónak, így lehet az idények szerint ősszel télen sütőtökös rizottót, tavasszal spárgás rizottó, nyáron zöldborsós rizottót, és bármikor lehet gombás rizottót készíteni. A rizottó lelke a magas keményítő tartalmú, kerek szemű rizs, ennek köszönhető a rizottó csodálatos  krémes állaga. A sáfrányszálak maguk körül sötétsárgára színezik a rizottót, de használhatunk porított sáfrányt (mindig saját magunk törjük porrá a sáfrányt, különben megeshet, hogy hamis sáfrányt sóznak ránk), akkor egyöntetű aranysárga lesz a rizottónk tőle. A csiperke gomba mellett amely a tömeget adja, a trombitagomba fűszerez és fekete színe látványos kontrasztot alkot a rizottóban.

rizottogombassafranyoskis02.jpg

Az alapléhez:

1 póréhagyma, vagy vörös hagyma egészben (a megmosott hagymahéjjal együtt)
1 sárgarépa
1 fehérrépa
1 zellerszár

Bármilyen otthon lévő zöldséget használhatunk az alaplé főzéséhez, zöldborsót, brokkolit, cukkinit, édesköményt, és, zöld leveles zöldségeket. 

Alaplevet főzhetünk természetesen különböző húsokból is. Ha tenger gyümölcseivel készítjük a rizottót, ahhoz legjobb a halalaplevet használni, melyet halfejből, halcsontokból, hagymával, sárgarépával, fehérrépával főzünk meg.

2 adaghoz:

50g vaj (lehet olíva olajjal is fele-fele arányban)
6 evőkanál rizottó rizs (például vialone nano, vagy carnaroli, ha ezeket nem kapunk akkor arborio rizs)
50ml száraz fehér bor
200g  barna csiperke vagy más friss gomba
5-6 szárított trombitagomba
só, bors
szerecsendió

A befejezéshez:

23-30 g hideg vaj kockákra vágva
30-40 g finomra reszelt parmezán

petrezselyemzöldje


Az alapléhez feltesszük a zöldségeket 1,5 l vízben főni. Amikor a víz felét elfőtte, ez legalább fél óra, akkor leszűrjük. Ezzel az alaplével főzzük majd a rizottót.

A sáfrányt beáztatjuk 1/2 dl vízben.
A hagymát nagyon apróra vágjuk, és a felolvasztott vajban 5 perc alatt üvegesre pároljuk, ügyelve, hogy meg ne barnuljon! Beletesszük a megmosott rizst és átforgatjuk, hogy minden szemet bevonjon a vajas hagyma, átmelegedjen, de nem piruljon meg. Hozzáöntjük a bort, és amikor elpárolgott akkor elkezdjük merőkanalanként hozzáadni az alaplevet, miközben folyamatosan keverjük. 10 percnyi főzés után beletesszük a vékony szeletekre vágott csiperke gombát, és a beáztatott trombitagombát, a beáztatott sáfrányt a levével együtt.. További 10-15 percig folytatjuk a főzést, kevergetve, és ha szükséges, amikor már minden levet arizs magába szívott, egy kis merőkanálnyit megint hozzáadunk az alapléből. A főzés végén szerecsendiót reszelünk bele, és frissen őrölt borsot, meg az összevágott petrezselyemzöldjét adjuk hozzá.

Amikor a rizottó elkészült félretesszük, és hagyjuk egy percig hűlni, csak ezután keverjük bele a vajdarabokat, és a reszelt parmezánt, ekkor sózzuk figyelembe véve, hogy asajt is sós volt, és azonnal tálaljuk. A rizottó frissen a legjobb, úgy időzíthetünk, hogy mindössze 20-30 perc alatt elkészül. Ha éppen nincsen trombitagombánk, bármilyen szárított erdei gombával helyettesíthetjük.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr547030787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása