Lisztmentes mandulás csokoládés torta
2015. január 10. írta: meiszner.kati

Lisztmentes mandulás csokoládés torta

A főzés mellett szinte észrevétlenül elkészülő torta (legalábbis a lapok) egyszerű hozzávalóival egy vajas tojásos krémmel elég könnyű édesség. Nagyon régi recept csak a darabos csokoládé újonnan jött hozzávaló, és bizonyítja hogy a paleolit táplálkozás előtt is voltak lisztmentes édességek.

mandulascsokistortakis02.jpg

A tortalapokhoz:
6 tojás fehérje, 80- 100 g porcukor, 100 g megpirított szeletelt mandula , 80 g étcsokoládé apróra vágva, vanília.

A vaníliás krémhez:
100g porcukor, 150g vaj, 2 tojássárgája, 100ml tej, 1 evőkanál konyak, vanília
A csokoládékrémhez:
100g porcukor, 70g vaj, 2 tojássárgája, 70ml tej, 2 evőkanál kakaópor, 2 evőkanál konyak, vanília


Szétválasztjuk a tojások fehérjét a sárgájától ügyelve, hogy semmiképpen se kerüljön sárgája a fehérjébe, aztán egy napot hagyjuk a fehérjét állni szobahőmérsékleten. Ez a siker egyik lényeges eleme, úgymond az a technológiai lépés amitől a szükséges módon verődik fel a tojásfehérje.

Másnap legalább 20-25 percig kitartóan felverjük a tojásfehérjét,  és amikor a fehér hab megnövekedett a 4-5 szeresére, akkor elkezdjük kanalanként hozzáadni a porcukrot. A hozzávalóknál megadott mennyiségből a tojások méreteitől függően adagoljuk a cukrot. Inkább legyen kevesebb mint több. A tojáshab állagán látszik mikor telítődött cukorral. A lényeges hoyg ne váljon folyóssá. Ezután finom mozdulatokkal belekeverjük a  megpirított mandulát és a kis darabokra összevágott csokoládét.

Szétosztjuk három részre és sütőpapíron vagy kerek 22 cm-es sütőformába simítjuk. 160 ºC-on 45-60 percet sütjük. Kivesszük a sütőpapíron hagyjuk 5 percet hűlni, majd levesszük a sütőpapírt, és amikor teljesen kihűlt az alábbi krémmel rétegezve összeállítjuk a tortát. Előfordulhat, hogy nem marad egyben a tortalap, vagy odaragad a sütőpapírhoz ekkor sincs még semmi veszve, egy kapcsos formában rétegezzük a krémmel a lapokat, szépen a darabokból összeállítva azokat. (ezért kell gyerekkorban mindenféle összerakós játékokkal gyakorolni!).

A krémhez a tojássárgáját kikeverjük a porcukorral és a felforralt majd kicsit meghűlt tejben állandóan keverve megmelegítjük, de semmiképpen se hagyjuk már a tojással felforrni (ha mégis megtörténne, hogy felforr, akkor összecsomósodik a sárgája, — ezt megpróbálhatjuk sűrű szövésű szitán átnyomva helyrehozni).
Aztán leszűrjük, és lehűtjük. A puha vajat kikeverjük, és amikor kifehéredett, folyamatos keverés mellett fokozatosan kis adagokban hozzáadjuk a teljesen kihűlt krémet, és a konyakot, amíg az egész háromszorosára meg nem növekszik.

A vaníliás és a csokoládés krémet kezdetben együtt kikeverhetjük, majd szétválasztjuk és az egyik felébe belekeverjük a kakaót.

Alsó tortalapot megkenjük a vaníliás krém 1/2 részével, ráhelyezzük a másik lapot, erre rákenjük a másik felét, és a ráhelyezett harmadik lapot, és a torta oldalát egyenletesen bekenjük a csokis krémmel.

Két változatban szoktam díszíteni Csak egyszerűen a krémmel beborítom, és félreteszek az elején a szeletelt mandulából és ezzel megszórom, vagy még cukrozott gyümölccsel díszítem a tetejét.

mandulascsokistortakis01.jpg

A legegyszerűbb ha valamilyen mintával csíkozzuk a krémet a torta tetején.

A tortát egy éjszakára betesszük a hűtőbe megdermedni és összeérni, ha nincs már több idő akkor csak megdermedni legalább egy órára.

Attól hogy lisztmentes ez még nem egy egészséges édesség, ezért mértékkel fogyasszuk!

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr637058415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krutzifix 2015.01.11. 21:32:58

Van az írásban néhány - a szerzőtől eddig nem tapasztalt - érdekesség. Az egyik: "Szétosztjuk három részre és sütőpapíron vagy kerek 22 cm-es sütőformába simítjuk." Ezt hirtelen nem értettem, de most sem egészen...sütőpapíron elég nehéz lesz három (közel) egyforma átmérőjű lapot kialakítani, míg kapcsos formában külön-külön kellene sütni? Avagy lehet egyben, majd utána három részre vágni?
A másik apróság: "Előfordulhat, hogy nem marad egyben a tortalap, vagy odaragad a sütőpapírhoz ekkor sincs még semmi veszve, egy kapcsos formában rétegezzük a krémmel a lapokat,..." Ha a sűtőpapírhoz ragadt lapokat rétegezem, nem lesz nehezen vágható és harapható a tortám? :)
(Mondjuk egyébként is irtózom az ilyen ragadós "tésztáktól", nem tudok velük szépen dolgozni...de lehet, hogy egy próbát megér. Gondolom, porcukor helyett xilittel, vagy eritrittel is működik. Akkor talán már a cukorbetegek is fogyaszthatják, bár nekik a tojás sárgájával is csínján kell bánniuk!)

meiszner.kati 2015.01.11. 21:52:42

@Krutzifix: a sütőpapíron úgy lehet kerek formát kialakítani, hogy ráhelyezzük egy kerek tortaformát az alja nélkül, ezt háromszor megismételve, ezt arra az esetre javasolnám, ha egy tortaformánk van, így egyszerre kisüthetjük a lapokat. A sütés után már nem lehet vágni, mivel nincsen benne liszt, így külön-külön kell a három lapot kisütni. Ami a sütőpapírt illeti hát én is jót nevettem, ezen a félreértésen. A sütőpapírt mindenképpen húzzuk le a tortalapokról, és ha azok nem jönnének le egyben erre az esetre javaslom a "kirakós" változatot. Ugyanis a lapokat a krém összefogja, (ápolja) és eltakarja az egyenetlenségeket, és a torta rendesen szeletelhető amikor megdermed. Ezért ez egy elronthatatlan torta . Az említett édesítőkkel, nem tudom hogyan verődik fel a tojásfehérje, és így ez nem egy cukorbetegeknek való torta.
süti beállítások módosítása