Kókuszos cékla-sárgarépa curry
2015. január 14. írta: meiszner.kati

Kókuszos cékla-sárgarépa curry

Ez a cékla-sárgarépa curry a joghurttal együtt már majdnem olyan mint egy főzelék mégis teljesen más. A céklából készíthető ételek minden fantáziánkat felülmúlhatják és a klasszikus ukrán borscs leves és a töltött cékla  után ez is a rendszeresen készített kedves ételeink közé kerülhet. 

kokuszosceklasargarepacurrykis07.jpg

Bármilyen zöldségekből elkészíthető ez a keralai curry. Lényeges és állandó elem, a hűtő tulajdonságokkal bíró kókuszreszelék és a fűszerek. Szerepük fontos. Segítenek az étel megemésztésében.   A cékla és a sárgarépa együttes fogyasztása pedig szabályozza hormonális egyensúlyt, és különösen a menopauza időszakában javasolt.

Hozzávalók 2 adaghoz:

1 evőkanál ghí vagy olíva olaj

1/2 teáskanál fekete mustármag

1/2 teáskanál római kömény

1/2 teáskanál kurkuma

1/2 teáskanál őrölt koriandermag

1 közepes vöröshagyma

1 evőkanál kókuszreszelék

1 csokor koriander zöldje, vagy petrezselyem zöldje 

1 kis chili paprika

1 teáskanál reszelt gyömbér 

1/2 dl víz

1 közepes cékla

1 közepes sárgarépa

só, 1 teáskanál cukor

2 evőkanál sűrű joghurt (opcionális, a joghurt is hűt)

A nagy darabokra vágott hagymát,  kókuszreszeléket, zöldeket, chilit, és a gyömbért a vízzel együtt pépesítjük.

kokuszosceklasargarepacurrykis01.jpg

Az olajat (ghít) felmelegítjük egy lábasban, beletesszük a fűszereket a fenti sorrendben, és 30 másodpercnyi pirítás után beleöntjük a hagymás pépet.

kokuszosceklasargarepacurrykis02.jpg

Tovább sütjük,először  elpárologtatjuk a vizet, majd 2-3 percig még pirítjuk. 

kokuszosceklasargarepacurrykis03.jpg

Hozzáadjuk a lereszelt zöldségeket, a cukrot, kis vizet öntünk alá, és lefedve puhára pároljuk. 

kokuszosceklasargarepacurrykis04.jpg

Hozzáadjuk a sűrű joghurtot és sózzuk, elkeverjük, forráspontig felmelegítjük, de már nem főzzük, mert a joghurt összeugorhat a hosszabb melegítéstől.

kokuszosceklasargarepacurrykis05.jpg

A teljes menü sütőtökös vörös lencse dhal (azaz leves), kókuszos cékla-sárgarépa curry, sáfrányos basmati rizs, alma chatni, paratha.

 kokuszosceklasargarepacurrykis06.jpg

Köztudott, hogy a zöldségek mérete, formája mennyire meghatároz egy ételt. A curryban eredetileg a zöldségeket különböző formákra vágjuk, viszont minél finomabbra van valami vágva annál gyorsabban megfő. Így a sietség miatt született, mert gyorsan kellett elkészülnöm vele, és nagyon finom lett így a céklás sárgarépa.

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr597074343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása