Túrós mandulás linzertorta teljes kiőrlésű lisztből
2015. január 17. írta: meiszner.kati

Túrós mandulás linzertorta teljes kiőrlésű lisztből

Egyszerű mandulás linzer alapokon nyugvó túrós-habos pite. legjobban egy kényelmes vasárnap délutáni teázáshoz tudnám elképzelni, és nem mindjárt az ebéd után. A tészta ropogós, a túrós töltelék finoman lágy, tökéletesen kiegészítik egymást. A túrókrém azt lehet mondani semmi különös, vagyis a szokásos, kis vanília citromhéj adja meg az ízeket, nagyon jól kiérződik maga a túró íz ( különösen ha házi túróból készül). A tészta az viszont különleges. A száraz hozzávalók egyik felét az őrölt mandula, vagy mandula liszt teszi ki, a másik felét a teljes kiőrlésű liszt - melynek fogyasztását nagyon fontosnak tartom - és még egy tortát is kívánatossá tud tenni. Saját részre cukor nélkül szoktam sütni, és mazsolát, vagy aszalt szilvát - amivel igazán különleges - keverek a túrókrémbe. A túrókrémhez adott kurkuma nem a sárga színt hivatott biztosítani, hanem segítségével a torta könnyebben emészthető.

turotortakis02.jpg

Hozzávalók a tésztához

125 g teljes kiőrlésű liszt

125 g őrölt mandula, vagy mandulaliszt

125 g vaj

45 g cukor (opcionális)

1 evőkanál tejföl

kis só

Hozzávalók a túrókrémhez:

250 - 500 g túró (a túró mennyisége határozza meg a torta magasságát)

vanília

1 bio citrom finomra lereszelt héja

45 g cukor (opcionális)

3 tojás

1/2 teáskanál kurkuma

turotortakis01.jpg

Összeállítjuk a linzertésztát. A hozzávalókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk ( a hideg vajat lereszelve könnyebb dolgunk lesz). Betesszük egy fóliába csomagolva a hűtőbe 20-30 percre.

Előmelegítjük asütőt 160 fokosra.

Összeállítjuk a túrókrémet. A tojássárgákat kikeverjük a fele cukorral. Elegyítjük a túróval, ízesítjük a vaníliával és a citromhéjjal. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, a végén kis adagokban hozzáadjuk a cukor másik felét. Finom mozdulatokkal hogy össze ne essen a felvert tojáshab, a túróhoz adjuk.

A tészta 2/3 részét kisodorjuk, egy tortaformába helyezzük, hogy pereme is legyen, belesimítjuk a túrós krémet, és a tészta 1/3 részéből, csíkokat vágunk és berácsozzuk velük a torta tetejét.

turotortakis03.jpg

Betesszük az előmelegített sütőbe ahol 35-40 perc alatt megsül. Kivéve 5 percig a formában hagyjuk, és amikor kicsit összeesett, vagy inkább azt mondanám összement, áttesszük egy lapos tányérra, vagy tortatartóba.

 

Ha tetszett az írás , kattints a tetszik gombra!!!

 

 

 

 

  

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr177080445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása