Egyszerű mandulás linzer alapokon nyugvó túrós-habos pite. legjobban egy kényelmes vasárnap délutáni teázáshoz tudnám elképzelni, és nem mindjárt az ebéd után. A tészta ropogós, a túrós töltelék finoman lágy, tökéletesen kiegészítik egymást. A túrókrém azt lehet mondani semmi különös, vagyis a szokásos, kis vanília citromhéj adja meg az ízeket, nagyon jól kiérződik maga a túró íz ( különösen ha házi túróból készül). A tészta az viszont különleges. A száraz hozzávalók egyik felét az őrölt mandula, vagy mandula liszt teszi ki, a másik felét a teljes kiőrlésű liszt - melynek fogyasztását nagyon fontosnak tartom - és még egy tortát is kívánatossá tud tenni. Saját részre cukor nélkül szoktam sütni, és mazsolát, vagy aszalt szilvát - amivel igazán különleges - keverek a túrókrémbe. A túrókrémhez adott kurkuma nem a sárga színt hivatott biztosítani, hanem segítségével a torta könnyebben emészthető.
Hozzávalók a tésztához
125 g teljes kiőrlésű liszt
125 g őrölt mandula, vagy mandulaliszt
125 g vaj
45 g cukor (opcionális)
1 evőkanál tejföl
kis só
Hozzávalók a túrókrémhez:
250 - 500 g túró (a túró mennyisége határozza meg a torta magasságát)
vanília
1 bio citrom finomra lereszelt héja
45 g cukor (opcionális)
3 tojás
1/2 teáskanál kurkuma
Összeállítjuk a linzertésztát. A hozzávalókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk ( a hideg vajat lereszelve könnyebb dolgunk lesz). Betesszük egy fóliába csomagolva a hűtőbe 20-30 percre.
Előmelegítjük asütőt 160 fokosra.
Összeállítjuk a túrókrémet. A tojássárgákat kikeverjük a fele cukorral. Elegyítjük a túróval, ízesítjük a vaníliával és a citromhéjjal. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, a végén kis adagokban hozzáadjuk a cukor másik felét. Finom mozdulatokkal hogy össze ne essen a felvert tojáshab, a túróhoz adjuk.
A tészta 2/3 részét kisodorjuk, egy tortaformába helyezzük, hogy pereme is legyen, belesimítjuk a túrós krémet, és a tészta 1/3 részéből, csíkokat vágunk és berácsozzuk velük a torta tetejét.
Betesszük az előmelegített sütőbe ahol 35-40 perc alatt megsül. Kivéve 5 percig a formában hagyjuk, és amikor kicsit összeesett, vagy inkább azt mondanám összement, áttesszük egy lapos tányérra, vagy tortatartóba.
Ha tetszett az írás , kattints a tetszik gombra!!!