Citromos gombaragu
2015. február 01. írta: meiszner.kati

Citromos gombaragu

A citromtól különleges friss ízt kap a gombaragu. Fogyaszthatjuk hajdinával, rizzsel, tésztákkal, tehetjük kenyérre, és mindig kísérje valamilyen saláta. A gomba emészthetőségéhez nagy segítség a citrom és a fűszerek. Az ájurvédikus táplálkozásban nem is találunk gombaételeket. Viszont a kínai gyógyító táplálkozás fontosnak tartja, különösen a sok állati fehérjét tartalmazó táplálkozás mellett. Csökkenti a húsok mérgező hatását, melynek jó példái a különböző gombás húsos ételek. A gomba nem csak ízesíti, fűszerezi ezen ételeinket hanem méregteleníti is egyben. A citrom szintén ezt a méregtelenítő ízesítő szerepet fokozza. A gyógygombák, mint például a ganoderma, shiitake nagyon jól erősítik az ellenálló képességünket, ezen hatással ha lényegesen kisebb mértékben is, rendelkezik miden gomba, még a termesztett csiperke is. A gomba jelentős fehérje forrás, viszont aki régóta kíméletes vegetáriánus táplálkozást folytat csak kis mennyiségben fogyassza.

citromosgombaraguhajdinavalkis02.jpg

Ilyenkor télen friss gomba csak a termesztett változatban .beszerezhető  Jobb választás a termesztett gombák közül a bio gazdálkodásból származó változat, sokan nem is tudják, hogy bizonyos nagyáruházakban akaratlanul is bio gombát (és fűszernövényeket) vásárolnak. Azt még hozzátenném, hogy amikor héjas citromot fogyaztunk abból mindenképpen biot használjunk! Egy ideig a vendéglátásban előírás volt, hogy csak kezeletlen citrusfélék héját lehet az ételekhez italokhoz használni. Azért előfordulnak olyan helyek ahol a tulajdonos számára ez egyértelmű, vagy egyszer csak rádöbben, hogy a citrommal vagy zöldcitrommal telerakott italokban mit ad az embereknek, és áttér a kezeletlen citrusfélékre.

Hozzávalók 2 adaghoz

1 evőkanál olíva olaj

1 evőkanál vaj

1 nagy vöröshagyma

200 -250 g csiperke gomba

1/2 kezeletlen citrom leve és sárga héja

só, bors

1 -1 ágacska kakukkfű és majoránna

citromosgombaraguhajdinavalkis03.jpg

Az apróra vágott hagymát megpároljuk az olaj, vaj keverékében, hozzáadjuk a felszeletelt gombát, és még 15 - 20 percig pároljuk. A gomba éppen elég nedvességet enged ki magából, de ha szükséges kis vizet is önthetünk hozzá.Az utolsó öt percben hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott citromhéjat, kakukkfüvet és a majoránnát. A végén sózzuk, borsozzuk,hozzáadjuk a citromlevet, és az általunk választott körettel tálaljuk.

citromosgombaraguhajdinavalkis01.jpg

Jusson eszünkbe, hogy ilyenkor tél végén, a gombaragut díszítő szép kifejlett madársalátákat szedhetünk kertben, mezőn egyaránt. Köretként a hajdinát választottam, nem csak színben, ízben is jól harmonizál a gombával.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr617126771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása