10 tanács a télre
2015. február 03. írta: meiszner.kati

10 tanács a télre

Ezt a tíz egyszerű tanácsot tegyük el a következő telekre is, ha szokásunkká válnak sok mindentől megóvjuk magunkat. A következményeket mindig sokkal nagyobb feladat kezelni, min a dolgokat megelőzni.
1.    Testünk hőmérséklete  szervezetünk hőszabályozó képességének köszönhetően a külső hőmérséklettől függetlenül állandó. Viszont sokat segíthetünk az ésszerű életmódunkkal, hogy télen ne kelljen lényegesen több energiát fordítania az egyensúlyunk megtartására. Az éhes ember mindig fázékonyabb. Télen legjobb szüneteltetni az esetleges diétákat, fogyókúrákat, semmiképpen ne kezdjünk el léböjtölni. 

tel04.jpg

2.    A hidegnek megfelelő kozmetikai és arcápoló szereket használjunk. Télen a bőr különösen igényli a nedvesítő tápláló ápolást, viszont mielőtt kimegyünk a hidegre a hidratáló nedvesítő krémek használata veszélyes lehet, mivel növeli a fagyásveszélyt. Hogy kellőképpen megvédjük arcbőrünket mielőtt kimegyünk a hidegbe tápláló olajokat, és krémeket használjunk.

3.   Télen is mozogjunk a szabadban! Legyünk kint amikor kisüt a nap! Amennyiben arcunkat kezünket naponta egy órát érte napsütés az már elegendő D vitamint jelent a szervezetünknek. Ennek hiányában gondoskodjunk róla, hogy kapjon elegendőt ebből a fontos vitaminból a szervezetünk. Legyünk óvatosak a jeges, csúszós utakon. Törések, ficamok, zúzódások – leginkább ilyenkor történnek. A jégen kis lépésekben járjunk, lábaink legyenek ellazultak, és térdben enyhén meghajlítva, a testünk egy kicsit előre tartott. Ha mégis elvesztenénk az egyensúlyunkat, igyekezzünk az oldalunkra esni, és óvjuk a fejünket.

tel01.jpg

4.    Ne melegedjünk fel túlságosan mielőtt kimegyünk az utcára. A melegítő italok (forró tea, tej, kávé) hatása körülbelül fél óráig tart, a meleg zuhany, vagy fürdő hatása körülbelül egy óra. Nem  értelmes dolog ilyenformán előre „felfűteni” magunkat, mert ha fürdő , vagy reggeli után kimegyünk a hidegre akkor megfázhatunk. A hirtelen hőmérséklet változás az erek összehúzódásához vezet, és a fagyban tovább izzadni hirtelen hő leadással jár

5.    Az erős hidegben legyünk nagyon figyelmesen szedjük be még a szokásos gyógyszereinket is., némelyik hideggel kapcsolatos tüneteket provokálhat. Az értágítók a hőszabályozást zavarhatják meg, a nyugtató szerek tompítják az éberséget.

6.    Ilyenkor több C vitaminra van szükségünk, ez javítja a mikrokeringést. Ha nem kerül szervezetünkbe elegendő ebből a vitaminból, akkor a fellépő vérellátási zavarok miatt, az ember hamarabb elkezd fázni.

csipkebogyokis01.jpg

7.    Fokozatosan melegedjünk fel! — amikor bemegyünk, ne akarjunk azonnal felmelegedni. Lassan vegyük le a ruháinkat, ezzel párhuzamosan masszírozhatjuk a lehűlt testrészeinket. Ilyenkor segítenek a melegítő italok, és ételek, a melegítő olajok, és italok, a fűszeres teák — fahéjjal, szegfűszeggel, gyömbérrel, borssal, erős pirospaprikával , mindezek fokozzák a vérkeringést, és segítenek felmelegedni.

8,    A hideg időszakban célszerű tápláló, meleg ételeket fogyasztani, legjobb téli ételek az összetett szénhidrátok, a gabonafélék közül a hajdina, és az árpa melegítenek legjobban, a húsfélék közül a bárány, a halak közül a vörös halak, és a busa. A nehéz zsíros ételek inkább kerülendők ilyenkor.

tel02.jpg

9.   Legjobb elkerülnünk a szervezetet lehűtő, ételeket, hideg italokat, sört. Kerülendőek a savanyú tejtermékek, sajtok, nyálkaképző és hűtő tulajdonságuk miatt. 

10.  A zöldségek közül kifejezetten hűtenek az uborka, paradicsom, padlizsán, fejes saláta, zellerszár, spenót, gomba, batáta. A brokkoli és a retek szintén hűsítenek ugyanakkor csípősek is.Szokták javasolni a hüvelyeseket fehérjében gazdag  tápláló tulajdonságuk miatt, viszont köztük is vannak hűtő hatásúak. Ezek  a limabab, vesebab, mungóbab, szójabab. 

 

A képek a Cserszegtomaji kertben készültek.

Amennyiben tetszett az írás ezt kifejezheted a tetszik gombra kattintva! 


 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr627132979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása