Miso pasztás sütőtök
2015. február 04. írta: meiszner.kati

Miso pasztás sütőtök

 A sütőtök finomságát a végtelenségig lehet fokozni, egy ilyen  fantasztikus élmény ez a miso pasztával készülő japán étel. Ékes bizonyítéka mi mindent kihozhatunk egy egyszerű zöldségből. Olyan sonkatököt válasszunk hozzá, amelyiknek minél hosszabb a felső, még magtalan része. Így több szeletet tudunk belőle levágni. Ennek áthidalására nem csak keresztben vágott kör alakúak lehetnek a szeletek, hanem akár hosszában vágott téglalapok. Legfinomabb végeredmény pedig, nem véletlenül a hokkaido tökből lesz. 

A sütőtök is a téli melegítő zöldségek közé tartozik.Kiemelkedően magas a karotintartalma és rengeteg vitamint, aminosavat, találunk benne ezért rendszeres fogyasztása nem is hagyja romlani a látásunkat, jót tesz a szívműködésnek, veséknek, és a májunknak. A zöldségek között bajnok vastartalomban. B vitaminokat, C , E vitamint tartalmaz (különösen sokat a tökmag). A sütőtök ezen kívül tele van pektinnel, amely nagyon jól kijuttatja szervezetünkből a méreganyagokat. A tök javítja a bélműködést, elhárítja a székrekedést. Vízhajtó, de nem izgatja a veséket. 

Különösen hasznos a sütőtök fogyasztása

  • májbetegség
  • hólyagbántalmak
  • köszvény (húsevők előre)
  • bélgyulladások
  • érrendszeri és szívbetegségek

esetén.Leginkább pedig javasolt ezen betegségek megelőzésére minél gyakrabban sütőtököt enni.

Még a főtt (sült) sütőtökben annyi hasznos tápanyag van, hogy már kis mennyiségben is pozitív hatással van a szervezetünkre.

misosutotokkis01.jpg

Hozzávalók 2 személyre

4 szelet 2 cm vastagságúra szelt sütőtök 
1 teáskanál világos miso paszta
1 teáskanál sötét miso paszta
1 evőkanál világos szójaszósz
1 teáskanál pirított szezámmag

misosutotokkis02.jpg

A sütőtök szeleteket meghámozzuk, és 25-30 percig sütjük, illetve amíg megpuhul.

Összekeverjük a két miso pasztát és a szójaszószt, és a sütőből kivett még forró sütőtökszeleteket megkenjük vele. A tetejét megszórjuk a szezámmaggal és azonnal tálaljuk .

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr697139289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása