Thai zöld papaja saláta - SOM TAM
2015. március 02. írta: meiszner.kati

Thai zöld papaja saláta - SOM TAM

A papaja kétfunkciós termés, éretten gyümölcs, zölden zöldségként hasznosítják, akár főzve is, a tökhöz vagy a cukkinihez hasonlóan. Zöld papaját venni nem bonyolult, nem kell valamilyen specializált üzletet keresni, vagy a fővárosba menni. A nagyáruházakban, ha kapható  akkor éppen határesetet vehetünk, mivel a zöld papaja ismérve hogy még éretlenek, fehérek a magjai, és kemény a termés, a héja többnyire zöld színű. A salátához addig jó amíg keményebb, ha már sárgás narancsos a színe, és puha akkor inkább fogyasszuk el gyümölcsként.  Az érett fekete magokat, se dobjuk ki, nem csak külseje emlékeztet a borsra, az íze is finoman csípős. A termés teljes egészében, beleértve a héját, és a magokat, az egyik legjobb féregűző, Ehhez egy hétig minden nap megeszünk egy evőkanál papaja magot, vagy szintén jó eredménnyel jár ha isszuk a belőle készült teát. Különösen az éretlen termés tartalmazza a legtöbb fehérjeemésztő enzimet a papaint, Ezért szokták húsételek főzéséhez puhítóként adni. Az állati fehérjék emésztését nagyban segíti egy velük együtt elfogyasztott papaja saláta. A papaja általában segíti az emésztést, nagyon jó különösen a nyálka felesleggel járó esetekben, és gyomorrontásnál. (ezeket a tulajdonságokat mindenképpen figyelmébe ajánlom a Keletre utazóknak) A növényt daganatos betegségeknél , és reumatikus fájdalmakra alkalmazzák.

thaipapajakis06.jpg

1. A klasszikus recept

Hozzávalók:

2-3 thai chili paprika

2-3 gerezd fokhagyma

1  evőkanál szárítot rák

kis darab pálma cukor

3 evőkanál halszósz

5-6 kis paradicsom

1 zöldcitrom leve

1 éretlen papaja vékony hosszú csíkokra vágva ( julienre)

1 közepes sárgarépa vékony hosszú csíkokra vágva ( julienre)

1 evőkanál nyers földimogyoró megpirítva

saláta levelek a tálaláshoz

thaipapajakis07.jpg

Szoktak zöldbabot is tenni a salátába, de a hosszú méteres babot vagy tehénbabot ezzel nálunk csak a nyári zöldségszezonban találkoztam eddig. A zöldbabbal vigyázzunk, mert nyersen mérgező, így ha ezt adunk a salátához mindenképpen legalább blansírozzuk!

thaipapajakis02.jpg

Egy nagy mozsárban a fokhagymát,chilit, rákot, pálmacukrot megtörjük, hozzáadjuk a hosszú csíkokra vágott papaját, és a sárgarépát, tovább törjük a mozsárban, hogy kieressze a levét, beletesszük a negyedelt paradicsomokat, a halszószt és a zöldcitrom levét, ezekkel már finomabban elegyítjük, a mozsártörő mellett egy kanalat is használhatunk, hogy keverjük is a zúzás mellett a salátát. Salátalevelekben tálaljuk, és megszórjuk a darabokra tört földimogyoróval.

A chili erősségét a a cukor mennyiségét, a saláta savanyúságát egyéni ízlés szerint szabályozhatjuk.

thaipapajakis03.jpg

 

2. További változatban zöld mangóval, és zsenge karalábéból, cukkiniből, spárgatökből, is elkészíthetjük ezt a salátát, természetesen ezen zöldségek, gyümölcsök már a saját tulajdonságaikat hordozzák, ami azt jelenti ízében hasonló, de hatásában már más a végeredmény.

3. A vegetáriánus változatban, a szárított rákok nélkül, és szójaszósszal készíthető el ez a saláta.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr937227555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nazareus 2015.03.03. 16:04:56

Én rák és cukor nélkül készitem viszont teszek bele uborkát is. Káposztával szoktam enni. Megfelelö papayát viszont szinte lehetetlen venni Budapesten, ha esetleg lehet, akkor meg méregdrága (2000 Ft egy darab??). Ezért általában répát használok helyette, néha zöld mangót. Zöldcitrom helyett meg - ha van - tamarind szószt használok savanyitásra.
süti beállítások módosítása