Fontos számunkra a frissen készült étel, de nem akarunk sok időt vele eltölteni, ilyen kérésekkel gyakran találkozom, ezt az ételt tíz perc alatt összeállítjuk, és ugyanennyi időt kell a sütőben eltöltenie. Közben a rizs is megfő, és még egy saláta is elkészülhet melléje. Akár reggel is előkészíthetjük,és délben csak betesszük a sütőbe (lehetőleg nem mikróba). Amikor egy többfogásos menüt állítunk össze, vagy ünnepi étrendről van szó, szintén fontos tényező az idő, így ehhez is ideális választás ez a gombaétel, amely a diónak köszönhetően, nem csak tartalmas, de kifejezetten ünnepinek is mondható.
Előételként személyenként egy nagyobb gombát, főételként 2-3 -al számolhatunk
Hozzávalók 2 nagy gombához ( a barna csiperkét szoktam választani)
1 közepes paradicsom, meghámozva
1-2 szál újhagyma
2 evőkanál darált dió
1 gerezd fokhagyma apróra vágva
só
frissen őrölt bors
csipetnyi friss rozmaring apróra vágva
2 vékony szelet vaj, vagy 2 teáskanál olíva olaj.
friss majoránna levelek a díszítéshez
A paradicsomot kis kockákra vágjuk, a hagymát először hosszában félbe, majd keresztben apróra vágjuk, mindezeket összekeverjük a dióval, sózzuk, borsozzuk, A gombákat megmossuk, kivágjuk a száraikat, és megtöltjük a diós keverékkel. Egy tűzálló tálba téve kis vizet aláöntve, tetejére egy szelet vajat téve betesszük az előmelegített sütőbe 10-15 percre. Előételként egy szelet pirított kenyérrel, vagy magában, főételként főtt rizzsel tálaljuk.