Egy medvehagymás kelt tészta 3+1 változatban
2015. március 27. írta: meiszner.kati

Egy medvehagymás kelt tészta 3+1 változatban

A kelt tészta medvehagymás változatának a pogácsától a lepényeken át a kenyérig igen széleskörű az alkalmazási lehetősége. Ennek a receptnek a lehetősége abban rejlik, hogy elkészítünk egy nagyobb mennyiségű tésztát, majd amikor először megkelt háromfelé osztjuk, két részt beteszünk a hűtőbe. Így egy gyúrással megoldunk háromféle variációt, avagy medvehagymás tészta minden nap másképpen! A megmaradt tésztát átgyúrjuk, letakarva meleg helyre tesszük, és amíg megkel eldönthetjük melyik variációt választjuk aznapra.

medvehagymasteszta04.jpg

  • minden hozzávaló legyen szoba hőmérsékletű, a tej pedig langyos, ehhez akár előző este kimérjük és a konyhaasztalon hagyjuk melegedni
  • a kelt tészta másik lényeges eleme a friss élesztő
  • harmadik fontos tényező, hogy átszitáljuk a lisztet, még ha akkor frissen őröltük akkor is
  • általános szabály hogy meleg helyiségben készüljön a tészta és ne érjék stressz hatások, mint hideg és huzat

Hozzávalók

1 1/2 kg teljes kiőrlésű búzaliszt (fele lehet tönköly liszt)

50 g élesztő

1 teáskanál méz vagy cukor

2 dl langyos tej

3 dl langyos víz

1 teáskanál só

400 g vaj - a margarint nem ajánlom - felolvasztva

200 g medvehagyma levél (egy jó nagy csokornyi)

3 evőkanál beáztatott lenmag (opcionális)

1 kg finomlisztet szitálj át, tegyél bele egy csapott teáskanálnyi sót, és jól keverd össze.

 Az élesztőt elmorzsoljuk a langyos tejben és elkeverjük benne a mézet kis sót, és egy kis liszttel megszórjuk a tetejét. Meleg helyre állítva hagyjuk felfutni.

A lisztet átszitáljuk, egy mélyedést formálunk a közepébe, ebbe öntjük a felfuttatott élesztőt, a sót, és fokozatosan adagolva hozzá  a langyos folyadékot összegyúrjuk. Ha nem lenne elegendő a fenti tej mennyisége hogy egy lágy sűrű tejfölhöz hasonló állagú tésztát kapjunk, akkor még további tejjel, vagy langyos vízzel pótoljuk.

Amikor összeállt a tészta elkezdjük beledolgozni a felolvasztott langyos vajat.  A tésztát még dagasztjuk 10-15 percig, és  a végén beledolgozzuk az összevágott medvehagymát. Letakarjuk egy megolajozott fóliával, és meleg helyen hagyjuk a kétszeresére kelni. (kb 1 óra)

medvehagymasteszta03.jpg

A megkelt tésztát átgyúrjuk, a két harmad részét fóliába csomagolva betesszük a hűtőbe. A mikor másnap és harmadnap a hűtőbe félretett tésztát fogjuk feldolgozni, ne feledjük, hogy először hagyjuk felmelegedni szobahőmérsékletre, és csak utána gyúrjuk át, majd hagyjuk megkelni. Számoljunk azzal, hogy kelési idő hosszabb lesz.

Az egy harmad részt hagyjuk még egyszer megkelni a fenti módon. Majd kiválasztjuk a nekünk tetsző variációt és aszerint folytatjuk tovább a munkát.

medvehagymasteszta01.jpg

1. Variáció -  Medvehagymás pogácsa (a sötét fotó ezeket a pogácsákat rejti)

A megkelt tésztát másfél centi vastagságúra kinyújtjuk, a tetejét bevagdossuk, felvert tojással megkenjük ( vegetáriánus változatban sós vízzel kenjük meg). A kelt tésztából készített pogácsák általában rusztikusak, nagyobbak, de nem annyira hogy már eggyel jóllakjunk. A pogácsákat kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezzük, megtartva köztük a keléshez szükséges távolságot. (semmi baj ha összenőnek, majd a sütés után simán szétválaszthatjuk őket, viselni fognak némi némi buktás jelleget!). 200 fokosra előmelegített sütőben - 10 perc sütés után 180 fokra csökkentve a hőmérsékletet - megsütjük. 

2. Variáció  Feta sajttal töltött medvehagymás lepények

medvehagymasteszta07.jpg

A töltelék hozzávalói:

1/4 kg feta sajt vagy más friss sajt

2 tojás

30g olvasztott vaj

a töltelékbe is keverhetünk összevágott medvehagymát

medvehagymasteszta08.jpg

Elkészítjük a tölteléket. A sajtot szétnyomkodjuk egy villával, vagy burgonyanyomóval, belekeverjük a felvert tojásokat, és az olvasztott vajat. Egy fél-egy órát hideg helyen hagyjuk "érni".

A tésztából kis golyókat formálunk kinyújtjuk, ráteszünk egy evőkanálnyi tölteléket a közepére, összefogjuk körülötte a tésztát, hogy a levegőt kiszorítsuk, és óvatosan, hogy ki ne lukadjon a tészta inkább kézzel, de lehet sodrófával ellapítjuk.

A lepényeket sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezzük, megtartva köztük a keléshez szükséges távolságot. (semmi baj ha összenőnek, majd a sütés után simán szétválaszthatjuk őket, viselni fognak némi némi buktás jelleget!). 200 fokosra előmelegített sütőben - 10 perc sütés után 180 fokra csökkentve a hőmérsékletet - megsütjük. 

3. Variáció  Feta sajtos, paradicsomos lepénykék

medvehagymasteszta06.jpg

Hozzávalók:

A fél kiló lisztből készült tésztából (az egy harmad) a sütőforma méretétől függően 6-8 lepénykét tudunk sütni, ezért ennyi szelet feta sajtra és paradicsomkarikára lesz szükségünk.

A tésztából 6-8 golyót formálunk, és akkorára nyújtjuk i, hogy a formába helyezve, annak oldalára is jusson belőle, ez lesz a lepényke pereme. Erre helyezzük a szelet feta sajtot, vagy rámorzsoljuk, és rá felülről a paradicsomkarikát. A tetejére kis olíva olajat önthetünk (akkor szebb lesz mint a fotón látható lepényke).

A formákat sütőlapra helyezve egyszerre tudjuk betenni a  200 fokosra előmelegített sütőbe - 10 perc sütés után 180 fokra csökkentve a hőmérsékletet - megsütjük. 

+ Variáció Kelt leveles tészta

medvehagymasteszta02.jpg

Hozzávalók 

125 g vaj

2 evőkanál liszt

A vajat hagyjuk teljesen megpuhulni, és beledolgozzuk a lisztet.

Az egyharmad tésztát kinyújtjuk megkenjük a lisztes vajkrémmel, összehajtjuk, fóliába csomagolva hűtőbe tesszük 20 percre, ezt legalább még kétszer megismételjük.

Ebből a réteges nagyon vajas tésztából készülhetnek a fenti variációk, de kifli, kis kalácsok, vagy szemlék.

Egyéni vélemény: ez a legfinomabb változat.

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr217309436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása