Húsvéti kalács
2015. április 03. írta: meiszner.kati

Húsvéti kalács

A kelt tészták sikere két dolgon múlik, ezek a  meleg és a szeretet. A dagasztó helységben 26-28 fokos hőmérséklet az ideális, mivel ezen a hőfokon szaporodik legjobban az élesztő. Az ennél magasabb hőmérséklet csak felgyorsítja a folyamatot az alacsonyabb pedig lelassítja. 55 fok felett elpusztulnak az élesztő sejtek, 10 fok alatt pedig megáll a szaporodás folyamata. Tehát minden hozzávalót tartsunk szobahőmérsékleten.  Lehet dagasztógéppel összeállítani és kidolgozni a tésztát, de utána mindenképpen vegyük kézbe és dagasszuk tovább a mennyiségétől függően egy vagy két kézzel, ilyenkor fontos hogy milyen nagy szeretettel törődünk a tésztával, és hogyan gondolunk szeretteinkre, akiknek sütjük a kelt tésztát. 

Az élesztő felfuttatása, nem egy felesleges időhúzás a kelt tészta készítésekor, ha nem emelkedik meg a folyadékkal, cukorral simára kevert és liszttel megszórt keverékünk, akkor hideg, vagy huzatos a hely, de többnyire nem friss az élesztő. Ilyenkor legjobb újból kezdeni a friss élesztővel az egész folyamatot. A kalácsot is készíthetjük kovásszal, ekkor kevesebb élesztő szükséges hozzá. A kovászt már előző este bekeverjük és egy ruhával letakarva, meleg helye tesszük. Vannak receptek melyekben tojást, és vajat is adnak a tésztába, ezek mennyiségével mindig vigyázzunk, mert elnyomják az élesztőt, ezért célszerű nem egyszerre, hanem legalább két kelesztéssel a tésztába beledolgozni.

kalacs01.jpg

Hozzávalók

500 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt kétszer átszitálva

480 g kenyérliszt vagy süteményliszt  átszitálva

20 g kenyérliszt vagy süteményliszt  átszitálva a szóráshoz

370 ml tej vagy víz

30 g élesztő

1 evőkanál finom nádcukor

1/2 teáskanál só

150 g vaj 

Ekkora mennyiségből süthetünk különböző kalácsokat, diósat, mákosat, mazsolásat.

Nagyon finom és különleges a vajban pirított darabos dióval töltött változat, kifejezetten ünnepi alkalmakra való.

A töltelékhez:

250 g dió megdarálva

30 g vaj

50 g mazsola beáztatva (opcionális)

4-5 szál sáfrány

1/2 teáskanál fahéj

1/4 teáskanál kardamom

2 dl tej

50-80 g nádcukor (attól függően milyen édesre szeretnénk)

Először az élesztőt felfuttatjuk, elkeverjük a langyos tejben, majd a cukorral és egy maréknyi liszttel simára keverjük. Egy tiszta ruhával letakarva meleg helyen hagyjuk megkelni. 

Az átszitált liszthez öntjük a megkelt (felfuttatott) élesztős masszát, a sót, és folyamatosan annyi vizet, hogy egy sűrű tejfölhöz hasonló állagot kapjunk (lehet hogy nem túl jó a hasonlat, mert manapság nem sokan találkoznak igazi tejföllel) amikor ez a massza összeállt elkezdjük hozzáadni a langyosra hűlt olvasztott vajat. Fontos hogy a tej ne találkozzon direktben a vajjal. Tehát először összedolgozzuk a lisztet a tejjel, és a felfuttatott élesztővel, majd utána dolgozzuk bele a vajat fokozatosan hozzáadva. A tésztát hosszasan dagasztjuk, géppel  minimum 10 perc, kézzel legalább 20 perc. Az eredmény egy hólyagos sima tészta amely nem ragad a kezünkhöz, és a felülethez amelyen dolgozunk. 

A megdagasztott tésztából cipót formálunk és egy tálban megolajozott fóliával letakarva hagyjuk a duplájára kelni. Az ideális hőmérséklet 35-40 fok, ezt legkönnyebben egy kelesztő szekrényben tudjuk szabályozni, de a sütő is megteszi az előmelegítés során, nyitott ajtóval. A hőmérséklettől, az élesztő aktivitásától, és a ledagasztott tészta mennyiségétől függ a kelési idő amely 30-60 perc lehet.Tapintással ellenőrizhetjük megkelt-e a tészta, könnyűnek és levegősnek kell lennie.

kalacs02.jpg

Ez idő alatt elkészítjük a tölteléket:

A sáfrányt beáztatjuk egy kis langyos tejben legalább 10 percre. A diót darabosra daráljuk, vagy megtörjük, és a felolvasztott vajban, megpirítjuk, kevergetve, és ott ne hagyjuk mert könnyen megég. Ahogyan érezzük az illatát már le is vehetjük  a tűzről, hozzáöntjük a sáfrányos tejet, a fahéjat, kardamomot, és a cukrot. Hagyjuk a tölteléket kihűlni.

Az egy kg lisztből készült kelt tésztából 3-4 nagyobb kalácsot formázhatunk. A megkelt tészta egy harmadát téglalap alakúra kisodorjuk a diós tölteléket rákenjük és szorosan feltekerjük. Kivajazott sütőlapra helyezzük, a tetejét megkenhetjük felvert tojással és meleg helyen hagyjuk megkelni (ha nem akarjuk megkenni tojással a kalács tetejét akkor tegyünk vizet asütő aljába, és így süssük meg a kalácsot) Erre is szánjuk rá az első kelesztéshez hasonlóan a megfelelő időt. Kelesztés előtt a kalács tetejét egy olló segítségével cikcakban bevágjuk, ettől szépen kinyílik amikor megkel.  Előmelegített sütőben 30-35 percig, 200-220  fokon aranyszínűre sütjük. Félidőben kivehetjük a formából és rácsra téve sütjük tovább. A sütőből kivéve rácsra téve hagyjuk kihűlni a kalácsot, majd lehúzzuk a sütőpapírt róla.

kalacs03.jpg

A tészta egyik feléhez használhatunk más tölteléket is. Nagyon szeretem például a fahéjas mazsolás tölteléket. Ehhez a mazsolát beáztatjuk kevés cukorral fahéjjal és kardamommal összekeverjük és akár egészben formázzuk meg, akár kis buktákat tölthetünk meg vele.

Az üres kalács, vagy sima kalács a Húsvéti reggeli fontos része, többnyire fonott, vagy kerek, a tortaformánál magasabb változatban szokták sütni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr127331838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása