A spárga a leggyorsabban elkészülő zöldségfélék közé tartozik. Ugyanúgy 4 perc a főzési ideje mint a brokkolinak. A túlfőzéssel valóban értékes tápanyagok mennek veszendőbe.
A tavaszi időszakban a megtisztuláson van a hangsúly, és célszerű ennek megfelelően összeállítani az étrendünket is. Különösen azoknak akik nem hajlandóak böjtölni, vagy még eszükbe sem jutott ilyesmi, illetve azon alkatok számára, akiknek nem ajánlott a többnapos böjtölés fantasztikus segítség a spárga. Magas káliumtartalmának köszönhetően, nagyszerű vízhajtó, és segít a szervezet salaktalanításában. A tavaszi fáradtság, - ami sokaknál már egész évi fáradtsággá nőtte ki magát - legyőzésében pedig segít a benne lévő folsav.
A spárgát készíthetjük akár fűszerek nélkül is, az alaprecept a vajas spárga esetében érvényesül legjobban kifinomult íze. Viszont a különböző fűszerekkel mégis változatos hatást érhetünk el, és tehetjük változatossá ugyanazt a zöldséget. A kókusz hozzáadásával hűtő tulajdonsággal ruházzuk fel az amúgy is vízhajtó spárgát ezért már a melegebb napokon ajánlott a fogyasztása, vagy frissen őrölt borssal, cayenne borssal egyensúlyba hozhatjuk.
Hozzávalók 2 adaghoz1 evőkanál ghí, vagy hidegen préselt olaj
1 evőkanál finom kókuszreszelék
1 csapott teáskanál kurkuma
1/2 teáskanál őrölt koriander
200-220 g zöld spárga ferdén 3-4 cm-es darabokra vágva
csipetnyi cayenne bors
só
A felmelegített ghíben néhány másodpercig pirítjuk a kókuszreszeléket, és a fűszereket, rátesszük a spárgát, és 4 percig tovább pirítjuk, állandóan kevergetve. Egy evőkanál vizet is önthetünk alája. Amikor még roppanós a spárga akkor levesszük a tűzről. Tálaláskor összevágott petrezselyem, vagy koriander zöldjét adunk hozzá.
Méltó kísérője a spárgának a sáfrányos, fenyőmagos rizs, és 3-4 párolt mángold levél.