Töltött tengeri halfilé rebarbarával
2015. május 24. írta: meiszner.kati

Töltött tengeri halfilé rebarbarával

A gyengéden rózsaszín savanykás rebarbara igazából zöldség, mégis gyümölcsként bánunk vele. A vastag szárakból készíthetünk mindenféle finomságot. Savanyú íze megkívánja a cukor, vagy más édesítőszer (stevia) hozzáadását, ugyan a túl sok cukor elnyomja az ízeit. Nagyszerű alapanyaga a gyorsan készülő desszerteknek, mártásoknak, süteményeknek. Készíthetünk fagylaltot, serbetet (szörbet) belőle. Savanykás az almára emlékeztető de azért jellegzetes íz világát, a dominánsabb gyömbérrel, vagy citrusfélékkel hozhatjuk össze.

Szeretném bemutatni a rebarbara hogyan viselkedik zöldségként. Két pozitívumát emelném ki az egyik, hogy nagyon korán terem, még a spárgát is megelőzi, a másik, hogy savanykás ízével kitűnő kísérője lehet szinte bármelyik ételnek.
A rebarbara nagyon gyorsan megfő. Inkább úgy mondanám, szétesik, ezért ügyeljünk a főzési időre, ha meg szeretnénk őrizni a formáját.



 

Hozzávalók 2 adaghoz


500g tengeri halfilé (lehet makréla filé, vagy viktória tavi fogas filé, vagy bármely más nem széteső halfilé)
30g vaj
5 szál zöldhagyma a zöldjével együtt karikára vágva
100g rebarbara megtisztítva kis darabokra vágva
2 evőkanál finomra darált dió
só, törött bors
50ml száraz Tokaji bor 

A mártáshoz

100g rebarbara
1evőkanál bio cukor
lime héja vékony csíkokra vágva
cayen bors
a rózsaszínhez egy kis szumakot tettem bele (ez a török, és az arab konyhában használatos savanyító fűszer), de ha piros nyelű rebarbarából készítjük magától ilyen lesz.  

A hagymát vajon megpároljuk, hozzáadjuk a rebarbarát, a bort, és még 2-3 percig pároljuk, sózzuk, borsozzuk, és belekeverjük a diót.
Ebből egy jó kis töltelékmasszát kaptunk.
A halfiléket egy deszkára fektetjük, ha a filék bőrrel együtt vannak, akkor azt lefelé fordítsuk, szebben fog kinézni a tekercs, könnyebb szeletelni. Egyenletesen rákenjük a tölteléket, a széleit szabadon hagyva. Feltekerjük a megkent filéket, fehér cérnával, rögzítjük, és egy kivajazott tűzálló tálba lerakjuk, 15-20 percre mérsékelt hőfokú sütőbe tesszük.
Közben a szósz hozzávalóit 10 perc alatt összefőzzük. Magától szétesik, nem kell pürésíteni. A haltekercsekről levesszük a rögzítő cérnát, szépen ferde szeleteket vágunk belőle, mellé adjuk a mártást.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr547486926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása