Karalábé saláta
2015. június 13. írta: meiszner.kati

Karalábé saláta

 

karalabesalkis03.jpg

Piacainkon a legelőször megjelenő tavaszi zöldségek között már megtalálhatjuk, ilyenkor zsenge leveleivel együtt vigyük haza, hiszen ezek lényegesen nagyobb hatóanyag tartalmúak, mint a gumóvá vastagodott szára.

Télen a gyökérzöldségekhez hasonlóan tárolható, így szinte egész évben fogyaszthatjuk. Lila héjú és fehér változata ismert. A benne lévő mustárolaj adja jellegzetes ízét, ami együttesen a káposztára és a retekre emlékeztet. 

Dobos C. József az alábbiakat írja 1881-ben kiadott szakácskönyvében.


E növény együtt kettőt képvisel, úgymint a káposztát leveleiben, a répát pedig torzsájában és mindkét részét használhatjuk is, mert levelei, míg fiatalok, igen jóízű főzeléket szolgáltatnak, torzsája pedig szintén, igen hasznos

Mire ügyeljünk a karalábé  vásárlásánál

A karalábé, amikor elvénül, megfásodik. Ha véletlenül ilyent vettünk, és ez rögtön kiderül a tisztításnál akkor egészben még megfőzhető, és zöldség alaplevet készíthetünk belőle. Ha friss egészséges leveleivel együtt árulják, akkor biztosan friss, ropogós akár salátát is készíthetünk belőle, a leveleit ne hagyjuk ott a piacon, mert megtölthetjük.

Gyógyhatása és hatóanyagai

E vitamin tartalmú olajjal (olíva olaj, búzacsíra olaj) készítsük el így leköti a szabad gyököket, megakadályozza a nehézfémek felszívódását, és gátolja az érelmeszesedést.

  • sok káliumot tartalmaz, segíti a víz kiürülését a szervezetből.
  • növeli a koncentrálóképességet
  • stresszoldó, antidepresszáns
  • növeli az immunitást
  • alkalmazható kis dózisú röntgenfertőzésnél 
  • leve nyersen kipréselve bőrproblémák, ekcéma, pajzsmirigyproblémák, tüdőproblémák, hörghurut esetén javasolt
  • B vitaminokat, és sok C vitamint tartalmaz
  • vasat - a vérképzéshez és a sejtek oxigénellátásához
  • Magnéziumot - az izomtevékenységhez és a szívműködéshez
  • Mangánt - javítja a hangulatot és segíti a stressz leküzdését
  • Szelént –semlegesíti a nehézfémeket, az immunrendszer erősítéséhez, reumás gyulladásokra.

 

a karalábéból készült ételt soha ne melegítsük újra, mert a benne lévő nitrát ezáltal nitritté alakul 

thaipapajakis03.jpg

Hozzávalók:

2-3 thai chili paprika

2-3 gerezd fokhagyma

1  evőkanál szárítot rák

kis darab pálma cukor

3 evőkanál halszósz

5-6 kis paradicsom

1 zöldcitrom leve

1 zsenge karalábé julienre, azaz vékony hosszú csíkokra vágva  

1 evőkanál natúr földimogyoró megpirítva

saláta levelek és paradicsom a tálaláshoz

 

thaipapajakis02.jpg

Egy nagy mozsárban a fokhagymát,chilit, rákot, pálmacukrot megtörjük, hozzáadjuk a hosszú csíkokra vágott karalábét, majd tovább törjük a mozsárban, hogy kieressze a levét, beletesszük a halszószt és a zöldcitrom levét, ezekkel már finomabban elegyítjük, a mozsártörő mellett egy kanalat is használhatunk, hogy keverjük is a zúzás mellett a salátát. Salátalevelekben tálaljuk, és megszórjuk a darabokra tört földimogyoróval.

A chili erősségét a a cukor mennyiségét, a saláta savanyúságát egyéni ízlés szerint szabályozhatjuk.

karalabesalkis01.jpg

 

Az eredeti változata ennek a thai salátának zöld papajával vagy zöld mangóval, készül, de lehet, cukkiniből, spárgatökből, is készíteni. Természetesen ezen zöldségek, gyümölcsök már a saját tulajdonságaikat hordozzák, ami azt jelenti ízében hasonló, de hatásában már más a végeredmény.

A vegetáriánus változatban, a szárított rákok nélkül, és szójaszósszal készíthető el ez a saláta.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr1007538230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása