Mézédes fügeital
2015. július 31. írta: meiszner.kati

Mézédes fügeital

A fügebokrok gazdag termését sokféleképpen hasznosíthatjuk, elsősorban nyersen. Nem csak ehetjük a fügét, hanem ihatjuk is,a belőle készült legkülönbözőbb italokat, és koktélokat. Teljesebbé, vagy ízletesebbé tehetjük, akár néhány szem bogyós gyümölcs szójatej, vagy rizstej hozzáadásával. Ami nem szükséges hozzá az a cukor, vagy édesítőszerek, mert önmagában is tápláló, cukortartalmát a szervezet számára a könnyen elsajátítható glükóz, és fruktóz formájában tartalmazza. Frissen a vitaminok közül sok B vitamint, a nyomelemek közül, pedig, vasat, káliumot, kalciumot, és magnéziumot, pektint, rostanyagot, fehérjét, és szerves savakat tartalmaz.

fugeial01.jpg

A füge gyógyító tulajdonságairól sok recepttel ebben a korábbi írásban olvashatunk: 

fugeial03.jpg

Eszközként a most készülő fügeitalhoz egy mixer, vagy botmixer szükséges. Személyenként elegendő 2-3 szem füge (ennél több már nagyon sűrű állagot eredményez) ezeket ha meghámozunk az ital még simább és selymesebb lesz. A bogyós gyümölcsök hozzáadása nem csak az ízét teszi különlegessé, hanem az ital amúgy lehangoló barnás (persze nevezhetjük karamellesnek is) színét is feldobjuk vele. Az ízét változatosabbá tehetjük fűszerek és gyógynövények hozzáadásával. A menta, citromfű, bazsalikom, fahéj, kardamom, és a gyömbér harmonizál a fügével legjobban.

fugeial02.jpg

A hozzávalók közül a szójatejen  kívül mindent a mixerbe helyezünk és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Néhány fordulat már elegendő is, majd hozzáöntünk személyenként 50 - 100 ml szója vagy rizstejet, és 100 - 200 ml vizet. Ezzel már csak összekeverjük, mert különben kicsapódik a pépesített füge - igaz így is lehet szeretni ezt az italt. Vagyis nem tudjuk elrontani, mindenképpen finom lesz.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr457667942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása