Polenta padlizsánnal két variációban
2015. szeptember 01. írta: meiszner.kati

Polenta padlizsánnal két variációban



Az erdei gomba az ilyen száraz időszakban ritkaságszámba menő delikátesz, ezért közre bocsájtok egy másik variációt is, amelyhez teljesen hétköznapiak a hozzávalók, mint hagyma paradicsom és petrezselyemzöldje.



Az alap a polenta avagy puliszka erre kerül a sült padlizsán, és ezt koronázza meg a gombás vagy paradicsomos ragu. Előételként szoktam készíteni, természetesen dupla mennyiségben főételként is megállja a helyét. Hidegen és melegen is tálalhatjuk. A polenta és a puliszka ugyanaz a kukoricadarából készült kása, melyet igen változatosan felhasználhatunk. Nagyszerű mindenféle mentes étrendekhez, igen laktató és tápláló.


A polentához:
1, l víz
300g kukoricadara
150 g vaj
100g parmezán lereszelve
tovább gazdagíthatjuk:
100 g főtt kukorica


6 padlizsánszelet 1 cm vastagságú
olíva olaj a sütéséhez


gombás raguhoz
300g erdei gomba darabolva
1 közepes hagyma apróra vágva
2 gerezd fokhagyma nagyon apróra vágva
2-3 kakukkfű ág
2 evőkanál olíva olaj
1 evőkanál vaj
só, frissen őrölt bors


Először elkészítjük a polentát, azaz kukorica kását, ehhez a vizet felforraljuk, beleszórjuk a kukoricadarát, közben keverjük, hogy össze ne csomósodjon. 30-40 percig főzzük, közben gyakran keverni kell, hogy le ne égjen. Lazábbá tehetjük főtt kukoricaszemekkel, ezt az utolsó 10 percben tegyük bele, a vajat pedig a legvégén ekkor sózzuk. Egy kivajazott deszkán vagy formában hagyjuk kihűlni.


A padlizsánkarikákat besózzuk és hagyjuk 20 percig állni, majd leitatjuk róla a nedvességet, és olíva olajban kisütjük mindkét oldalát. Lassan kis tűzön süssük, mert a vastagsága miatt, ha kívül megsültnek is látszik belül még kemény, lehet (nekem a legrosszabb dolgok közé tartozik a sületlen vagy főtlen padlizsán).


A gombás raguhoz az olíva olajon megpároljuk a hagymát és a fokhagymát, beleforgatjuk a gombát, és enyhén lepirítjuk, a végén belekeverjük a vajat, sózzuk és némi morzsolt kakukkfüvet szórunk rá.


A tálalás módját, már leírtam a bevezetőben, tetejét friss kakukkfű ággal díszíthetjük.


Paradicsomos változat:
2 evőkanál olíva olaj
1 közepes hagyma apróra vágva
3-4 gerezd fokhagyma nagyon apróra vágva
300g paradicso1 csokor petrezselyem zöldje
só, frissen őrölt bors


A paradicsomokat forró vízbe mártjuk, lehúzzuk a héját,majd eltávolítjuk a magokat és ezzel a levétől is megszabadítjuk. Az olíva olajon megpároljuk a hagymát, és a fokhagymát hozzáadjuk a kapott tiszta paradicsomhúst összevágva, 5-10 percig főzzük, beletesszük az apróra vágott petrezselyemzöldjét, sózzuk, borsozzuk, és a titkos hozzávaló egy kicsi cukor.

Felmerülhet a kérdés a képek láttán, hogy nagyon sápadt a polenta. Mivel a darát kis malomban frissen készítem, a kertben  termesztett kukoricából, egyszerűen ez éppen egy régi világos fajtából őröltem. A polenta alapot kivághatjuk egy kerek formával is, viszont szeretek úgy tálalni, hogy a tányéron látható legyen mit fogunk enni.

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr547750776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gacsajpesta 2015.09.02. 22:32:34

Mi az a "polenta"? Csak nem a városi paraszt kékharisnya puliszkája?
süti beállítások módosítása