Földközi tengeri zöldségtorta
2015. szeptember 02. írta: meiszner.kati

Földközi tengeri zöldségtorta

A hozzávalók határozták meg a névválasztást, hiszen jellegzetesen Földközi tengeriek a zöldségek, a pesto, és az elkészítés módja. Az olíva olajat mértékkel használjuk, csak a padlizsántól ne sajnáljuk. A torta színeit a paprika teheti változatossá, nyugodtan használhatunk különböző érettségű, zöld, piros, sárga paprikát is hozzá. Hideg előételként, vagy több fogásos étkezés részeként javaslom készíteni.

5-6 adaghoz
2 paradicsom
2 vastaghúsú paprika
1 cukkini
1 padlizsán
olíva olaj a sütéshez
pesto mártás
Bazsalikom, és kis paradicsomok a díszítéshez 

1.    A paprikát sütőben megsütjük, lehúzzuk a héját, és csíkokra vágjuk.
2.    A paradicsomokat leforrázzuk, lehúzzuk a héját, kiszedjük a magját, és lecsorgatjuk, hogy ne maradjon benne lé.
3.    A cukkinit és a padlizsánt hosszában közepes szeletekre vágjuk, és olíva olajban kisütjük.

4.    A pesto a zöld levelekből nyert klorofill, a fenyőmag, vagy más dióféle fehérjetartalma, és a hidegen préselt olíva olaj hármas hatásának köszönhetően  a menüt teljes értékűvé teszi, már nem kell feltétlenül húst fogyasztani hozzá.
A salátához ruccolát, zöldhagymát, és jégsalátát kevertem össze nagyobb darabokra vágva de tépkedhetjük is, megöntözve olíva olajjal és friss citrommal, só, bors, ízlés szerint, ehető virágszirmokkal díszítve. Pestót készíthetünk  bármilyen zöld fűszerből, de a klasszikus receptje bazsalikom, fenyőmag, fokhagyma, Extra Virgin olíva olaj, és parmezán sajt.
A hozzávalókat eredetileg mozsárban zúzták össze, de a gyorsaság jegyében, aprítógépben is elkészíthető.
Diófélét, fenyőmagot enyhén megpirítjuk. A zöldeket megmossuk, leszárítjuk, — ezt megtehetjük korábban például amikor a konyhába bekerülnek a zöldek. Nálam amikor bejövök a kertből ebédet készíteni, a frissen szedett hozzávalókat mindjárt előkészítem a főzéshez. Akinek van a sok konyhai kütyü közül salátaszárítója, most előveheti!
Az aprítógépbe tesszük az összes hozzávalót és pürésítjük.


5.    Egy tetszőleges formában, vagy több kicsiben, egymás után lerakjuk az előkészített zöldségeket, mindegyik réteget megkenve a pestoval.


6.    Tegyük a hűtőbe pár órára, hogy szépen összeálljon a torta.  

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr987756334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása