Szilvás lepény
2015. szeptember 03. írta: meiszner.kati

Szilvás lepény

Teljes kiőrlésű lisztből egy omlós tészta, nagyon gyorsan összeállítható, különösen ha előző nap, vagy amikor van időnk rá a nap folyamán összeállítjuk a tésztát, és szépen várja a sorát a hűtőben. A felhasznált vaj mennyisége akár a felére csökkenthető ha  friss sajtkrém, vagy mascarpone kiegészítésével készítjük. Az eredmény egy nagyon omlós tészta! - a tetején a fahéjas sült szilvával,.... akik ettek belőle azt mondták két napja csak erről beszélnek, és alig várják hogy hazaérjenek és az egész családot megörvendeztessék egy ilyen szilvás lepénnyel!

szilvaslepeny01.jpg

Hozzávalók:

250 g  teljes kiőrlésű liszt
1 doboz sajtkrém, vagy 1/2 doboz mascarpone
2 evőkanál bio barnacukor
50 ml tej (csak ha nem állt össze a tészta)
80g vaj 
csipet só, és szódabikarbóna
1 kg kimagozott ízletes, érett szilva, mert az ízetlen, vagy éretlen szilvából lehangoló eredmény várható
2-3 evőkanál bio barna nádcukor
1-2 teáskanál fahéj

80-100g örölt dióféle

szilvaslepeny03.jpg

Az átszitált lisztbe keverjük a sót és a szódát, belereszeljük a hideg vajat, és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk, hozzáadjuk a sajtkrémet vagy mascarponét, és összegyúrjuk, de továbbra is gyorsan dolgozzunk, hogy ne melegedjen át a tészta, melyet ahogy összeállt megformázzuk, és fóliába csomagolva fél órára betesszük a hűtőbe.  Lehet a tésztához is adni egy evőkanálnyi cukrot, ha ez mellett döntünk még az elején a lisztbe keverhetjük. Vigyázzunk, hogy összességében a tetejére szórt fahéjas cukorral együtt ne legyen túl édes.

A szilvákat félbevágjuk, és kimagozzuk.

szilvaslepeny02.jpg

A tésztát a használandó sütőalkalmatosság méretére nyújtjuk, a sodrófára feltekerjük, így könnyebb egészben a tepsibe juttatni. a széleket elegyengetjük. A gyümölcs alá szoktam szórni a tésztára valamilyen őrölt diófélét. Ez felszívja az esetleges levét a gyümölcsnek, és még finomabbá teszi a lepényt, különösen ha kicsit meg is pirítottuk mielőtt megőröljük.

A tésztára  szépen sorban egymást félig fedve héjával lefelé, rárakjuk az előkészített szilvát. A tetejét megszórjuk a fahéjas cukorral, úgy hogy a tészta szélére is kerüljön belőle, és 180 ºC-os sütőben 40-50 percig sütjük. Kivéve hagyjuk kihűlni, no jó, esetleg langyosan felvágjuk.

szilvaslepeny04.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr67756964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krutzifix 2015.09.17. 15:15:31

A megadott mennyiségű vajat lehet csökkenteni a megadott mennyiségen felüli sajtkrémmel, vagy mascarpone-val? Vagyis ahogy a szövegben van, a 80 g vaj 40-re csökkenthető, ha további sajtkrémeket adok a tésztához, de mennyit? 40 grammot?
Avagy ezek már a csökkentett vaj mennyiséggel készülő tészta hozzávalói?
(Remélem, csak én vagyok ilyen kukacos, a szilva nem :) )
süti beállítások módosítása