Teljes kiőrlésű lisztből egy omlós tészta, nagyon gyorsan összeállítható, különösen ha előző nap, vagy amikor van időnk rá a nap folyamán összeállítjuk a tésztát, és szépen várja a sorát a hűtőben. A felhasznált vaj mennyisége akár a felére csökkenthető ha friss sajtkrém, vagy mascarpone kiegészítésével készítjük. Az eredmény egy nagyon omlós tészta! - a tetején a fahéjas sült szilvával,.... akik ettek belőle azt mondták két napja csak erről beszélnek, és alig várják hogy hazaérjenek és az egész családot megörvendeztessék egy ilyen szilvás lepénnyel!
Hozzávalók:
250 g teljes kiőrlésű liszt
1 doboz sajtkrém, vagy 1/2 doboz mascarpone
2 evőkanál bio barnacukor
50 ml tej (csak ha nem állt össze a tészta)
80g vaj
csipet só, és szódabikarbóna
1 kg kimagozott ízletes, érett szilva, mert az ízetlen, vagy éretlen szilvából lehangoló eredmény várható
2-3 evőkanál bio barna nádcukor
1-2 teáskanál fahéj
80-100g örölt dióféle
Az átszitált lisztbe keverjük a sót és a szódát, belereszeljük a hideg vajat, és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk, hozzáadjuk a sajtkrémet vagy mascarponét, és összegyúrjuk, de továbbra is gyorsan dolgozzunk, hogy ne melegedjen át a tészta, melyet ahogy összeállt megformázzuk, és fóliába csomagolva fél órára betesszük a hűtőbe. Lehet a tésztához is adni egy evőkanálnyi cukrot, ha ez mellett döntünk még az elején a lisztbe keverhetjük. Vigyázzunk, hogy összességében a tetejére szórt fahéjas cukorral együtt ne legyen túl édes.
A szilvákat félbevágjuk, és kimagozzuk.
A tésztát a használandó sütőalkalmatosság méretére nyújtjuk, a sodrófára feltekerjük, így könnyebb egészben a tepsibe juttatni. a széleket elegyengetjük. A gyümölcs alá szoktam szórni a tésztára valamilyen őrölt diófélét. Ez felszívja az esetleges levét a gyümölcsnek, és még finomabbá teszi a lepényt, különösen ha kicsit meg is pirítottuk mielőtt megőröljük.
A tésztára szépen sorban egymást félig fedve héjával lefelé, rárakjuk az előkészített szilvát. A tetejét megszórjuk a fahéjas cukorral, úgy hogy a tészta szélére is kerüljön belőle, és 180 ºC-os sütőben 40-50 percig sütjük. Kivéve hagyjuk kihűlni, no jó, esetleg langyosan felvágjuk.