Garnéla curry
2015. szeptember 04. írta: meiszner.kati

Garnéla curry

garnelacurry01.jpg
A sokféle hozzávaló ellenére egy gyorsan elkészülő elegáns fogás. Nem kell várni feltétlenül minden beszerzésével, amikor végre meglesz a teljes paletta, szépen sorba megismerkedhetünk velük, kipróbáljuk, hogy a tamarind mennyire más hatású savanyítószer mint a citrom, és a kókusztej hogyan teszi selymesen finommá az egész kompozíciót.  Akkor sajnáljuk miért nem szántuk rá magunkat előbb a fűszerpolc bővítésére. Főzőiskola indiai konyhájának bevezető foglalkozása, pontosan mindezek megismerésével kezdődik, ehhez hasonló csak zöldséges ételt főzünk, elkészítjük ugyanazt az ételt különböző olajokkal, friss kókusszal és szárítottal, fém és agyagedényben. Így tudunk meggyőződni az árnyalatnyinak tűnő különbségek fontosságáról. Amikor megtapasztaljuk, hogy a fűszerek nem csak ízesítőül, szolgálnak, hanem minden recept egy tökéletes kiforrott alkotás, az alapanyagokat kiegyensúlyozza a helyesen összeállított fűszersor. Ami csodálatos, hogy ezek a receptek több száz vagy akár ezer évesek, és ettől olyan tökéletesek — és senki sem akar változtatni rajtuk (legalábbis Indiában).

Hozzávalók 2 adaghoz:


400ml kókusztej konzerv, vagy saját készítésű friss kókusztej
2 evőkanál kókuszolaj
½ teáskanál fekete mustármag
10-12 curry levél (szárított is lehet)
1 nagy hagyma hosszúkás szeletekre vágva
1 teáskanál reszelt fokhagyma
1 teáskanál reszelt gyömbér
1-2 piros chili paprika felszeletelve
½ teáskanál kurkuma
½ teáskanál őrölt római kömény
½ teáskanál őrölt koriander mag
2 evőkanál víz
2 nagy paradicsom lehámozva és összevágva
1 evőkanál tamarind
100ml víz
½ teáskanál só
200-300g nagyméretű rák (garnélarák)
 


1.    Előkészítjük a hozzávalókat. Hogy gördülékenyen tudjunk dolgozni, célszerű, ahogyan egymás után beletesszük az ételbe, olyan sorrendben készítjük oda az alapanyagokat, a fűszereket kis tálkában, vagy tányérban kiadagoljuk.


2.    A tamarindot egy préselt tömbben árusítják, a héjától már megtisztították, de a magjai még benne vannak. Ahhoz hogy az ételbe tegyük, un. tamarind vizet, vagy tamarindpépet készítünk. Ehhez a szükséges mennyiségű tamarindot kis vízben megfőzzük, és egy szűrőn átpasszírozzuk. Lehet kapni kész tamarindpépet, de ettől sokkal sötétebb lesz az étel, és nem olyan nagydolog, a pépet sem elkészíteni.


3.    Egy serpenyőben forrósítsuk fel az olajat, beleszórjuk a mustármagot, kipattogtatjuk, vigyázva, hogy meg ne égjen, beledobjuk a curry leveleket, az aromájuk 1-2 másodperc múlva kioldódik az olajban, ekkor beletesszük a hagymát, és üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, a gyömbért, és néhány másodperc múlva a chilit, és a fűszereket. Kevergetve pirítjuk még 2 percig, és 1-2 evőkanál vizet is adhatunk hozzá, hogy le ne égjen. Majd jöhet az összevágott paradicsom, a tamarind pép és a víz. Főzzük 10-15 percig, amíg egy eléggé homogén szószt nem kapunk.

garnelacurry02.jpg

Tegyük bele a rákokat, és még 2-3 percig főzzük. Ennél tovább nem kell, még ha más receptekben hosszabb időt is ajánlanak, mert túlfőzzük a rákokat, és kemények lesznek, arról nem is beszélve hogy összemennek, vagyis a túlfőzés jelentős méretváltozással is jár. Ezt a kis titkot egy tengerparti étteremben tanultam meg.

garnelacurry03.jpg

Amennyiben előételnek szánjuk személyenként  3-4  , főételként 5-7 db rákkal számoljunk, a legjobb köret hozzá a főtt basmati rizs.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr837760208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása