A szárzeller hűsítő tulajdonságának köszönhetően egy üde frissítő fogás, ezt még fokozhatjuk a mentával.
Alaprecept
Hozzávalók 2 adaghoz
4 szál szárzeller
2 szál zöldhagyma
1 piros chili paprika
1 evőkanál friss mentalevél
2 evőkanál zeller zöldje
Az öntet hozzávalói:
1 evőkanál világos szójaszósz
1 evőkanál halszósz (opcionális)
1 evőkanál mogyoró olaj
1/4 teáskanál pirított szezám olaj
1 teáskanál nádcukor
1-2 teáskanál balzsamecet (a mennyiség a sűrűségtől függ)
A szárzellert átlós hosszú szeletekre vágjuk, blansírozzuk, és utána jéghideg vízbe tesszük, a zöldhagymát hosszú csíkokra szeljük, a chilit karikákra vágjuk, a zöldeket apróra vágjuk.
Összekeverjük az öntet hozzávalóit, hogy a cukor feloldódjon.
Az előkészített hozzávalókat összekeverjük az öntettel (szeretem ezt a műveletet kézzel végezni, így még jobban bevonja a zöldségek felületét az öntet).
Kis tálakra halmozva tálaljuk.
További variációk:
2. Megszórjuk piritott szezámmaggal, és 2 evőkanálnyi szintén blansírozott szójacsírát adunk hozzá
3. Gazdagítjuk vékonyra szelt tofuval.