Miért együnk csicseriborsót
2015. szeptember 11. írta: meiszner.kati

Miért együnk csicseriborsót

Hogyan készítsük el a csicseriborsót?

A csicseri borsó egy szokatlan formájú egynyári hüvelyes növény, leginkább egy madárcsőrű bárányfejre hasonlít.

csicseriborso01.jpg

A szára egyenesen álló 20-70 cm magasra növő mirigyszőrökkel fedett, ezeknek köszönhető, hogy nem könnyen támadják meg a betegségek.  Nagyon szép páratlanul szárnyalt levélzete van, és minden kertlátogató megkérdezi ez micsoda?  Gondolom, mert még nem látták eddig milyen a csicseriborsó. Nagyon szép látvány a színes levelű mángold és az alacsony növésű bársonyvirág vagy törpe paradicsom közti sorba vetve.  Aki ezt olvasva, felbuzdul és a jövő tavasszal úgy tervezi, hogy megtermeli a saját fogyasztására szükséges csicseriborsó mennyiséget azoknak szánom a további intelmeket. A hüvelye rövid, 1-3 szem fejlődik ki benne, viszont, teljesen beérve sem peregnek ki a szemek belőle. Nem igazán kiskerti termesztésre való, elég nagy a területi igénye, tömege 1000 magból 150-200 g. Elég korán március végén, április elején érdemes vetni, mert a szójababhoz hasonlóan lassan fejlődik. Már 3-5 °C kicsírázik, és kikel, kibírja a rövid talaj menti fagyokat, viszont a virágzáshoz és a szemek kifejlődéséhez már a 24-28 °C az ideális. A vegetációs időszaka a korai fajtáknak 90-110 nap a későieknek 150-220 nap. Melegkedvelő, csak napos helyre vessük, és nagyon jól bírja a szárazságot. A vetőbarázdát mélyebbre húzzuk a szokásosnál, és ellenőrizhetjük a csírázási arányt, mivel előfordulhat, hogy már nagyon régi magokkal van dolgunk.

A csicseriborsó őshazájának Közép Ázsiát tartják. A növény fő termőterületei Közép Ázsia, Kelet Afrika, Földközi tenger körüli vidékek, India.

A csicseri borsó már több ezer évvel időszámításunk előtt közismert emberi táplálék volt. Görögországban a régészeti ásatások során találtak több mint 7500 éves magokat. Irakban pedig őriznek magokat (amit most szintén megsemmisülhetett a régészeti hadviselés folyamán) amely még a bronzkorból származik. Gyakran nem csak táplálékként, hanem gyógyszerként is használták.

csicseriborso02.jpg

A csicseri borsó a világon a harmadik legnépszerűbb babféleség.

A csicseri borsó hasznos tulajdonságai

A csicseri borsó tartalmaz nagy mennyiségben értékes növényi fehérjéket, zsírokat, rostanyagot, a nyomelemek közül kalciumot, magnéziumot, káliumot, és A és C vitaminokat. Alacsony a kalóriatartalma, és túlszárnyal minden babfélét az esszenciális aminosav (metionin és triptofán) tartalma.

A tudomány kiderítette, hogy nem véletlenül értékelték mindig az emberek ezt a babfélét. A csicseriborsó 30% a fehérje, amely megközelítve ezzel a tojást, 8% olajok, 50-60% szénhidrátok és 2-5 % ásványi anyagok, sok vitamin: A, B1, B2, B3,B6, C, PP.

A csicseriborsó magas beltartalmi értékeinek köszönhetően a vegetáriánus táplálkozás, a böjt időszakának, és a szív és érrendszeri betegségeket megelőző étrend fontos eleme.

Magas rosttartalmának köszönhetően javítja az emésztést, pozitív hatással van a szívműködésre. Szabályozza a vércukor szintjét azzal, hogy a csicseri borsó adta energiát fokozatosan használja fel a szervezetünk. 

Az egyik fő ok amiért kerülni szokták a csicseri borsó, és más babfélék fogyasztását,  a hosszadalmas főzési idő a másik ok, az emésztésével kapcsolatos problémák. A babtartalmú étkezések után gyakran fellép a gázosodás, és nehéz érzet a gyomorban. A kellemetlen érzések oka a babfélékben lévő oligoszacharidok, melyek vízben, és az emésztőnedvekben egyaránt nehezen oldódnak. Ezért a hosszas, legalább 12 órás áztatás egy teáskanál étkezési szódabikarbóna hozzáadásával, majd friss bő vízben történő 1,5-2 órás főzés, és a héj eltávolítása megkönnyíti a csicseriborsó emésztését.

A fenti módszer  figyelembevételével készíthetjük el a legkülönbözőbb csicseriborsós recepteket. A csicseri borsót kiválóan társíthatjuk a legtöbb zöldségfélével. Vagy csak megfőzve önmagában egy kis gyömbérrel. A beáztatott csicseriborsó is nagyszerű fehérjeforrás reggelente, ehhez csak megszórjuk kis frissen őrölt fekete borssal, és pirított őrölt római köménnyel. 

A megőrölt száraz csicseriborsó is óriási változatosságot jelent az ételek elkészítésében és sokszor jobb társítás mint a gabonalisztek. Akár fel is válthatjuk a megszokott receptjeinkben.

Csicseriborsó sült gyökérzöldségekkel 

 

sárgarépa salátakis01.png

Ez az étel önmagában tartalmaz minden számunkra szükséges tápanyagot. Növényi fehérjéket, összetett szénhidrátokat, egyszeresen telítetlen olajat. Egyszerre zöldleveles és gyökérzöldségeket, a magas fehérjetartalmú dióval.

Gyorsan elkészíthető egészséges ebéd vagy vacsora, meglephetjük vele a családot vagy magunkat egy borongós napon, vagy ha bennünket lepnek meg a váratlan vendégek, ezekből az egyszerű hozzávalókból pillanatok alatt különleges, és látványos vacsorát varázsolhatunk az asztalra.

Az étel elkészítése videón megtekinthető ide kattintva: http://www.monitormagazin.hu/video/sult-gyokerzoldsegek-salataval-paradicsomos-dioontettel

Hozzávalók:

Gyökérzöldségek: sárgarépa ami lehet fehér, sárga, lila, és a megszokott narancs színű, vagy cékla, és tarlórépa, olíva olaj, só, kakukkfű.
Saláta levelek: fejes, római, jég, radicchio, rukkola, sárgarépa zöldje, petrezselyem zöldje, zeller zöldje, koriander zöldje - mindezekből választhatunk az idénynek megfelelően, és kiegészíthetjük további zöldfűszerekkel, mint menta bazsalikom.
Öntet: egy pohár őrölt dió, 2-3 evőkanál olíva olaj, egy paradicsom meghámozva, fél citrom leve, só, bors.

Főtt csicseri borsó

Elkészítés:

A gyökérzöldségeket egyforma kis hasábokra vágjuk, és egy sütőlapon egy rétegben szétterítjük, megsózzuk, meglocsoljuk az olíva olajjal, és megszórjuk kakukkfűvel. Betesszük az előmelegített sütőbe ahonnét még időben amikor majdnem puha de még nem barnult meg kivesszük - mindez 20-30 percet jelent.
Közben megmossuk a salátákat, és hagyjuk leszáradni.
Egy mixerben simára keverjük az öntet hozzávalóit.

Tálalás:

A zöld levelekkel elkészítjük az alapot. A nagyobb leveleket összevágjuk, vagy tépjük, erre ráhalmozzuk a megsült sárgarépa csíkokat, és a tetejére kanalazzuk a diós öntetet.
Zöldfűszerekkel és ehető virágokkal díszítjük. Főtt csicseriborsóval gazdagítjuk.

A gyökérrel a növény a Föld mélységének sötétségébe hatol, a virágzattal a nap irányába a fénybe törekszik. A növény levélrégiója a zöld közép, ahol afolyamatok harmóniáját, sőt azon túlmenően - a forma és lényegiség szerint - a növény ősjelenségét találjuk meg.(írta Rudolf Hauschka Szubsztanciatan című művében)

Ez az étel ezen gondolatok jegyében született, egy teljes egész, és mint ilyen nem szorul kiegészítésre.

Ajánlás: A gyökérzöldségeket ugyanígy elkészítve adhatjuk köretként hús és halételek mellé.

A kakukkfű a téli időszak ideális fűszere, mivel erősíti az immunrendszert, fertőtlenít, és teája nagy segítség a megfázásos betegségek megelőzésében és kezelésében. A kakukkfűvel készült ételeket, könnyebb emészteni.

Csicseriborsó padlizsánnal és spenóttal

csicseripadlizsánspenótkis01.jpg

Ősi indiai recept a "palak baingan aur channa" a csicseriborsó padlizsánnal és spenóttal. Az a csodálatos, hogy a védikus konyha receptjei évszázadok, vagy inkább évezredek óta változatlanok, és ettől olyan csodálatosak. A zöldségek kiegyensúlyozzák, kiegészítik egymást, a fűszerek pedig mindent finomra hangolnak. Ettől olyan tökéletesek, hogy nem kell változtatni rajtuk, hiszen minden összetevőnek megvan a maga funkciója és jelentősége. Végül megelégedhetünk azzal a nem csekély eredménnyel, hogy ez így a legfinomabb.

Még fellelhető itt ott friss spenót, szerintem a piacokon szinte egész télen vehetünk, és ha ősszel időben elvetettük szedhetjük a saját kertünkben. Fátyolfóliával szoktam letakarni a nagyobb fagyok és havazás időszakában. A paradicsom már nagyobb gondot jelenthet, mert elég ízetlenek az utó-érlelt, változatai. Igazából ebben az ételben a savasságára van szükség, és némileg besűríti a ragut. 

Hozzávalók 4 adaghoz

100 g csicseriborsó

4 evőkanál ghí vagy nem finomított növényi olaj

2 teáskanál római kömény

1 teáskanál reszelt gyömbér

2 teáskanál őrölt koriander mag

1 teáskanál kurkuma

2 kis erős chili paprika

450 g padlizsán kis kockákra vágva

6 közepes paradicsom meghámozva és kis kockákra vágva

450 g friss spenót jól megmosva, szárak nélkül, durván összevágva

1 evőkanál vaj

csicseripadlizsánspenótkis02.jpg

A csicseri borsót egy éjszakára beáztatjuk (gyorsabban megfő majd ha teszünk 1 teáskanál szódabikarbónát az áztatóvízbe). Másnap leszűrjük, lemossuk, és feltesszük főni. Szintén adhatunk hozzá szódabikarbónát (természetesen étkezésit).

Amíg megfő a csicseriborsó előkészítjük a többi zöldséget.

Egy nagyobb serpenyőben Felmelegítjük az olajat, beletesszük a fűszereket a hozzávalóknál lévő sorrendben és 1 percig pirítjuk. Beledobjuk a padlizsánkockákat, és állandón kevergetve hogy le ne égjen tovább pirítjuk. Kis vizet öntünk hozzá, és jöhetnek bele a spenót, és a paradicsom, és lefedve kis tűzön főzzük. 10 perc múlva levesszük a fedőt, és hozzáadjuk a megfőtt és lecsepegtetett csicseriborsót. Időnként megkeverve még elfőzzük a levét. A végén sózzuk, és belekeverjük a vajat.

Friss lepénykenyérrel és alma csatnival forrón és frissen tálaljuk.

Paradicsomos csicseriborsó curry 

A sok-sok hagyma, azok változatos előkészítési módjai, és az olajos sűrű paradicsomszósz rendkívül lágyan beburkolja a csicseriborsó szemeket. Az egyik legkedvesebb ételem. Még egy zöldséges fogással , most egy tejszínben párolt spenóttal, rizzsel,és alma csatnival tálaltam fel.

4 adaghoz:

200g száraz csicseriborsó

4 gerezd fokhagyma

1 teáskanál reszelt gyömbér

3 nagy hagyma

200g közepesen sűrű paradicsomszósz

1 teáskanál római köménymag

2 teáskanál koriandermag

2 kardamom

10szem bors

1/2 fahéjrúd

3-4 szegfűszeg

csipetnyi asafoetida

3-4 evőkanál olíva olaj

1 teáskanál mangópor

1 teáskanál kurkuma

1/2 teáskanál garam masala

1/2 citrom

néhány szál korianderzöldje, vagy petrezselyemzöldje

A csicseriborsót egy éjszakára beáztatjuk 2-3 l vízben, melyhez 1 teáskanál szódabikarbónát is adunk. Másnap feltesszük főni(kuktában gyorsabban megfő)  hozzáadjuk az egyik hagymát összevágva, a szegfűszeget, fahéjrudat, borsot, római köményt, és az asafoetidát. Forrástól számítva egy óra alatt megfö. Leszűrjük, és tegyük félre a főzőlevet is.

Az olíva olajon megsütjük a második összevágott hagymát, közben a harmadik hagymát, fokhagymát, és a lereszelt gyömbért mixerben pépesítjük. Amikor a pirított hagymánk halványsárga hozzáadjuk a pépet és azzal is sütjük most már állandóan kevergetve, hogy le ne égjen. Hozzáadjuk az összes többi fűszert ezzel is egy percig pirítjuk, és aztán jöhet a megfőtt csicseriborsó, és a paradicsomszósz. Adjunk hozzá a főzőléből, és 10-15 percig összefőzzük.

csicseriparadicskis01.jpg

Citromgerezdekkel, és a korianderlevelekkel díszítve tálaljuk.

Csicseriborsós hal birsalmával

csicseribirshalkis02.jpg

A birset az  édes ízekkel hozzuk összefüggésbe, pedig zöldségekkel hallal hússal is alkothat különleges egységet, adva egyedi ízt az ételnek, csersavtartalmának köszönhetően Fanyar íze miatt nyersen szinte nem is fogyasztható. Ugyanezen tulajdonsága megfőzve pozitív hatással van  a májra és a gyomor és bélrendszerre. Kellemes savanyú ízt ad a céklával és káposztával készülő leveseknek.

csicseribirshalkis04.jpg

220g  halfilé, vagy kisebb hal

2 evőkanál ciromlé

12g vaj

12g olíva olaj

120g csicseri borsó

120g birsalma

1 teáskanál mazsola

1 evőkanál paradicsom paszta

őrölt fekete bors

csipetnyi fahéj

csipetnyi szárított rózsaszirom

A csicseriborsót előző nap beáztatjuk bő vízben, 1 teáskanál szódabikarbónával.  Másnap leöntjük a vizet, átmossuk és friss vízben feltéve puhára főzzük.

A halat megtisztítjuk, besózzuk és beleforgatjuk a citromlébe, majd hideg helyen 20-30 percig hagyjuk pácolódni.

Egy mély lábosban felmelegítjük az olíva olajat, hozzáadjuk a paradicsom pasztát, a fűszereket, a megfőtt csicseriborsót, és felöntjük 5-6 dl vízzel. Felforraljuk, és 10 percig főzzük. Beletesszük a halat, a mazsolát, a darabokra vágott birsalmát, és 20-25 percet főzzük kis tűzön. Ez idő alatt minden hozzávaló megfő, és az egész ételt átjárja az illatos birs íze. A végén belekeverjük avajat , ettől fényes és bársonyos lesz.

csicseribirshalkis01.jpg

Főtt rizzsel vagy kuszkusszal tálaljuk.

ÉS A NAGY KLASSZIKUS KÉT M-EL! A HUMMUSZ

Lám lám milyen gyorsan kivívta magának a közkedveltséget, és rohamléptekkel elterjedt a nyugati világban  ez az ősi közel Keleti étel. Talán mert nem tartalmaz semmilyen "különleges" fűszert?  Az ilyen talányokat szinte lehetetlen megfejteni, a lényeg, hogy egy egészséges táplálék bevonult a gasztroómiai trendek szárnyán a mindennapos életünkbe. A hummusz  helyesen így két m betűvel , nem összekeverendő a felső termékeny talajréteggel a humusszal. Meghatározó alapanyaga a csicseriborsó, a tahini vagyis szezámpaszta, az olíva olaj, citrom, só bors. A tetejére olíva olaj és fekete olíva bogyó, ha szeretnénk autentikusan tálalni. persze lehet egy kis befőttes üvegben is akár, mert rövid ideig a hűtőben tárolható. Szerintem a legfinomabb frissen, és ebből is lehet annyit készíteni amennyi elfogy az adott étkezés során. További fűszerezéssel formálhatjuk. Lehet fokhagymával, római köménnyel, őrölt korianderrel, szumákkal ízesíteni, vagy megszórhatjuk valamilyen keleti fűszerkeverékkel, mint a za'atar.  Amikor mártogatóként tálalják a hummuszt, pitát, és külön kis tálkában olíva olajat és fűszerkeveréket is adnak hozzá. Iránban közkedvelt egy  igen látványos variációja a főtt céklával együtt pürésített hummusz. Amiről még nem szoktak írni, az redei receptek szerint a főtt csicseriborsó héját eltávolítjuk. Ez egy nagyon fontos momentum, és itt veszik el ennek az ételnek a lényege. A számunkra nehezen emészthető rész a héj, és amikor leegyszerűsítenek egy receptúrát az átvételkor, hogy könnyebben és gyorsabban elkészüljön  akkor nem lesz már olyan hatást érünk el vele. Aki amúgy is hajlamos a felfúvódásra, nagy hasa avagy pocakja van mindenképpen hántolt bab és borsóféléket fogyasszon. A gázképződés veszélye nem abban rejlik hogy törekszik kifelé könnyű halmazállapotánál fogva. A szervezeten belül is bekerül a véráramba és ezzel egy önmérgezés történik. Egy  bölcs azt  mondaná - bolond ember mérgezi meg magát.

Egészségre gyakorolt hatása: A csicseriborsó együttesen tartalmaz kalciumot és a beépüléséhez szükséges magnéziumot. Gazdag növényi fehérje forrás.

 

A felvételt készítette: Szeiler Gábor mtr.hu
Összeállította: Halász Gabriella mtr.hu
Zene: Late Night jazz
Ételek: Meiszner Kati
Borajánló: Pampetrics György borkereskedő

Hozzávalók

250g csicseriborsó

50 ml tahini (szezám paszta)

1 citrom leve

2 gerezd fokhagyma

só, bors

olíva bogyó és olíva olaj  a díszítéshez

A csicseri borsót egy éjszakára beáztatjuk, némi szódabikarbónát téve a vízbe lágyítjuk a folyamatot. Másnap leszűrjük, átöblítjük és legalább 3-4 liter vízben feltesszük főni, megint csak jöhet a szódabikarbóna segítségül. Amikor felforrt, leszedjük a keletkezett habot, és ezt megismételjük időnként. Amikor megpuhult, leszűrjük, de tegyünk félre 1,5-2 dl-t a főzővízből. Ha nagyon türelmesek vagyunk távolítsuk el a csicseriborsó héját, így nagyon finom selymes állagú lesz a hummusz és könnyebb a megemésztése is.
A megfőtt csicseri borsót elkezdjük, keverőgépben pépesíteni és fokozatosan hozzáadjuk az olíva olajat, és a főzővízből annyit, hogy selymesen finom, de nem híg állaga legyen.
A tahinit és a citrom levét kis vizet hozzáadva sima krémesre kikeverjük, a szétnyomott fokhagymával sóval borssal együtt a csicseriborsó pasztához adjuk. 

Eredeti tálalási módja: egy lapos tálban szétterítjük, kanállal elsimítjuk, körbe a közepén egy mély barázdát húzva, ebbe olíva olajat öntünk, néhány fekete olajbogyót a tetejére helyezünk. Koriander zöldjével, vagy mentalevéllel díszítjük. 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr377778048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Donatello sörhas · http://farmesmas.blogspot.com/ 2015.09.12. 19:59:11

Na akkor ez is lekerült a "Kiakarom próbálni a termesztését listámról.".
Nincsen hozzá eléghelyem és ahol lakom sem lenne neki jó idő. Marad a boltban beszerzés.

meiszner.kati 2015.09.12. 20:07:56

@Donatello sörhas: Azért érdemes egy sort vetni, hogy kipróbáld milyen finom a friss csicseriborsó. A szárított és a friss között ugyanolyan a különbség mint a szárazbab, és a frissen kifejtett szemesbab között. Az igaz hogy a meleg száraz időjárást szereti legjobban, de ha nem túl hűvösek az éjszakák és a salátabab, vagy méteres bab megterem akkor a csicseriborsó is teremni fog.

Donatello sörhas · http://farmesmas.blogspot.com/ 2015.09.14. 00:16:44

@meiszner.kati: Az idei és a tavalyi évben elvetettem 1-1 zacskó méteres babot.Nem sok egy szem sem kelt ki.

polip888 2015.09.17. 15:15:44

Immmmmádom a csicseriborsót, minden formában, minden reggelim fontos részét képezi a hummusz különböző variációkban! Rendkívül jó alapanyag és nagyon nem értékelik. Szakácsként dolgozom és holnapra már be van áztatva a menühöz.

meiszner.kati 2015.10.12. 22:42:37

@polip888: ez egy jó szokás, az nagyon jó ha mindig van a kezünk ügyében a konyhán főtt csicseriborsó (nem konzervált, csak ahogyan írtad, úgy egyszerűen beáztatjuk és megfőzzük)
-szóval sok mindent tehetünk vele tartalmassá (fehérje) és egyben különlegessé. A finoman szétomló csicseriborsószemek egy salátában szerintem telitalálat.
süti beállítások módosítása