Retek minden étkezéshez
2015. szeptember 25. írta: meiszner.kati

Retek minden étkezéshez

A retek a nálunk is azon kevés zöldségfélék közé tartozik melyeknek nem is kell cégér, széles körben fogyasztják, tehát inkább mindennapos és változatos elkészítéséről lesz most szó.  A közismert mondást, hogy a retek reggel méreg, délben étek, este orvosság a népi butaságok közé sorolnám. Annyi igazság azért van benne, hogy éhgyomorra, csípőssége miatt valóban nem ajánlatos enni belőle, vagy inni a levéből. Viszont a reggeli részeként már nyugodtan szerepelhet. Termesztési sajátosságok határozzák meg milyen évszakban melyik fajtájával találkozhatunk. Tavasszal a hónapos retek ( ugyan fólia alatt szinte egész évben termeszthető), nyáron a keményebb hosszabb tenyészidejű, sárga vagy piros héjú fajták, és késő ősszel, télen a fekete retek. Külön említem a daikon avagy jégcsapretket amely szinte egész évben elérhető, és a főzésre a legalkalmasabb fajta. A retekfajtáknak kis mértékben eltér a felhasználási köre, de mindegyikre érvényes, hogy segíti az emésztést, nyálkaoldó, és nagyszerű természetes gyógyír a vírusos és bakteriális légúti betegségekre. Ebben különösen a fekete retek élenjáró.

retek05.jpg

A retek összetétele szerint a vízen és szénhidráton kívül tartalmaz C, B1, B2,  B6, PP,vitaminokat és karotint. Ásványi anyagokat mint, kálium, kalcium, magnézium, foszfor, nátrium, vas, bróm, kén, jód, klór, nitrogéntartalmú anyagok, rostok, enzimek, pektin, zsírok, fitoncidok (antimikrobiális szerves vegyületek), purinok, és illóolajok.

A retek gyógyhatása: hurutoldó, vízhajtó, epehajtó, szélhajtó, zsíroldó. nyugtató, antibakteriális, fertőzésellenes, laktáció növelő, 

A retek alkalmazása: influenza, megfázás, légzőszervi betegségek, érelmeszesedés, gyomor és bélrendszeri problémák, májbetegségek, epekő, vesebetegségek, húgyhólyag betegségek, anyagcsere zavarok, étvágytalanság, köszvény, reuma.

A retek fogyasztása ellenjavallt: gyomor nyálkahártya gyulladás, fekélyek, a bélrendszer nyálkahártya gyulladása, krónikus szívelégtelenség, organikus szívbetegségek, diffúz strúma (golyva), köszvény, terhesség.

A nyers retek leve mézzel 1:1 arányban a felső légutak gyulladása, tuberkulózis, gégegyulladás, esetén megnyugtatja a köhögést, és segít felszakítani a köhögést. Ugyanúgy alkalmazzák érelmeszesedés, aritmia, vesekő, epekő, gázosodás, esetén, illetve vízhajtóként, és a perisztaltika  fokozására.

A reteklé készítéséhez a fekete retket ajánlom. Levágjuk a tetejéből egy szeletet és kivájjuk a közepét, nem teljesen az aljáig, hogy egy üreg keletkezzen, és ezt feltöltjük jóféle mézzel.Rátesszük a tetejét, és 4 órára meleg helyre állítjuk. Az összegyűlt folyadékot átöntjük egy pohárba, és újból feltöltjük a retket mézzel. Ezt többször is megismételhetjük.

Gyerekek köhögésekor a cukorral megsütött retek levét is alkalmazhatjuk. A kis kockákra vágott retket egy hőálló tálba tesszük, megszórjuk cukorral és 2 órát sütjük a sütőben. A levet leszűrjük, kis üvegbe töltjük, és 2 teáskanállal naponta 3-4 alkalommal, és lefekvés előtt adjuk a betegnek.

Epekő betegség esetén a kezelés mellet ihatunk fekete retek levet, 1 teáskanállal naponta háromszor fél órával étkezés előtt. A kúra időtartama 20 nap, majd egy hét szünet, és megismételjük a 20 napos kúrát.

A retekfélék rendszeres fogyasztásával megelőzhetjük a vírusfertőzéseket, és megszabadulhatunk az állati fehérjék túlfogyasztása kapcsán keletkezett nyálkás állapottól.

A legjobb naponta 2-3 közepes retek elfogyasztása, az étkezés elején. Vagyis ha meglátunk az asztalon egy retekkel készült ételt kezdjük vele az étkezést!

retek01.jpg

Most pedig jöjjenek a retekből készült ételek: elsősorban a saláták, de készíthetünk főtt, és sült retekkel is különlegesen finom ételeket.

Az első a lereszelt, vagy nagyon vékony julienre vágott daikon, vagy esetleg  más fehér retek melyet tehetünk az étel mellé közvetlenül vagy kis tálkában külön szervírozva az asztalra. Ez a szokás a japán konyhából származik, és az országukra jellemző legendásan hosszú élet titkai közé tartozik.

Málnaecetes reteksaláta

Egyszerű és gyors elkészítése kapcsán ezentúl biztosan heti több alkalommal is bekerül az étrendbe. Egy nagyon fontos tudnivaló hogy ezt a salátát közvetlenül fogyasztás előtt készítsük el, mert pillanatok alatt igen érdekes szagok formájában szabadulnak fel a retek bizonyos összetevői. Amikor már mindenki az asztalnál ül csak akkor tálaljuk. Másik lényeges kérdés, hogy csak és csakis cukorral készítsük, és semmiképpen ne használjunk mézet hozzá ha azt mégoly egészségesnek is tartjuk, (mint fentebb egy régi recept a mézes reteklé is emellett állna) mert a retek és a méz viszont az ájurvéda tanai szerint ártalmas párosítás. Feltételezhetően a lé nem olyan formában tartalmazza a hatóanyagokat mint maga a retek. Vagy megörülve hogy milyen jó hatással van a köhögésre további hatásait a szervezetben nem vizsgálták.

retek03.jpg

Hozzávalók 2 adaghoz:

3-4 közepes retek

1 teáskanál bio nádcukor

1 teáskanál málnaecet

1 teáskanál víz

Az öntet hozzávalóit elkeverjük, amíg a cukor fel nem oldódott (ha nem balzsamecetet használunk a víz helyett is adhatunk hozzá ecetet).

A retket vékony csíkokra reszeljük, és fent vázolt okokból a közvetlenül a tálalás előtt keverjük össze.

retek02.jpg

Szójaszószos reteksaláta

Ennél a salátánál számolhatunk személyenként 4-5 retekkel mert sok nedvességet fog veszíteni az elkészítés során.

retek08.jpg

Hozzávalók 2 adaghoz:

8-10 szem retek vékony karikákra gyalulva

1 evőkanál nádcukor

1 evőkanál durva só

Az öntethez:

1 evőkanál világos szójaszósz

1/2 evőkanál nádcukor

1/2 teáskanál pirított szezámolaj

durvára őrölt chili paprika (mennyisége ízlés szerint)

retek07.jpg

A retekkarikákat jól elkeverjük a só és cukor keverékében, és hagyjuk egy fél órát állni, majd jól kinyomjuk belőle a keletkezett levet. Az öntet hozzávalóit simára keverjük és öntözzük meg vele a retket.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr627819598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása