Mobil kert cserepekben
2015. október 07. írta: meiszner.kati

Mobil kert cserepekben

teraszkert01.jpg

Kert cserepekben, virágkompozíciók minden szezonra. Cserepek, ládák, vödrök, kosarak, és mindenféle edényzet kitűnő lehetőség kiemelni egy-egy növény szépségét. A legkisebb teret is kihasználva helyezhetjük őket a kertbe, fűre, a bejárati ajtó mellé, a lépcsőkre, teraszra, és erkélyre egyaránt. A cserepekben az évszakok és ünnepek szerint változtathatjuk a beültetéseket az alkalomnak megfelelő virágokkal kiegészítve. Ezzel különösebb ráfordítás nélkül változtathatjuk a teraszok, és az erkélyek hangulatát. A saját kezűleg létrehozott kompozíciók az alkotás örömével ajándékoznak meg bennünket. És ez az egész kert bárhogyan variálható helyileg a hangulat és az alkalmak határozzák meg hogyan variáljuk a növényeket, ez egy teljesen mobil kert. A legnagyobb ilyen cserépkert amelyről hallottam  200 körüli növényt számlált. Természetesen vannak a botanikus kertek, télikertek, ahol ennek a sokszorosával találkozhatunk.

teraszkert08.jpg


Milyen virágokat és növényeket ültethetünk a cserépkertbe


A virágkompozíció létrehozásához méretben, a levelek és a virágok színében egymást kiegészítő növényeket válasszunk. Fontos hogy gondozásukban is harmonizáljanak egymással, különös tekintettel a locsolási igényeikre. Egynyári virágokat kombinálhatunk fűszernövényekkel. A függőkosarakba, és virágládákba már nem csak muskátlit ültethetünk, óriási a választék, és ha örökzölddel párosítjuk, például borostyánnal, lassan növő tujákkal, fenyőfélékkel, akkor télen is díszíteni fognak.
A beültetéshez saját palántákat is nevelhetünk, vagy a kertészetekben nevelt kész növényeket is választhatjuk. A kertészetben vásárolt növények gyökérzete gyakran túlfejlődött és teljesen benőtte a cserepet, ilyenkor lazítsuk meg a gyökérzetet és minél előbb ültessük át. A szezonális kompozíciókhoz kivehetjük az éppen virágzó növényeket a kertből, melyeket az elvirágzás után visszaültethetjük a régi helyükre.

teraszkert07.jpg
Az edényzet (ezzel az elnevezéssel többnyire a szemét tárolókra vonatkozóan találkozhatunk, itt a sokféle beültetési lehetőségek összefoglaló neveként szerepel) kiválasztásánál fontos, hogy stílusukban harmonizáljon a hellyel ahová kerülnek majd, és hogy kiemeljék a beültetett növényzet szépségét. Mindkét kritériumnak legjobban megfelelnek az agyag cserepek, de szép látványt nyújthat egy a konyhából kiselejtezett zománcos edény, mosogató, vödör, kiszolgált kiskocsi, vagy babakocsi, faláda, kőláda, és mindenféle kosár. Némely kreatív kertészkedő használt cipőbe, gumicsizmába ülteti a növényeket ezzel létrehozva az egyedi zsánerű kompozíciót. Mint ahogyan az ételeket kopott deszkán vagy a földre téve meztelen lábak között tálalják és fotózzák, így ebben sincsenek manapság határok csak a saját jóérzésünk. Természetesen lehet vonzó a most divatos country vagy vintage stílus vagy a „kopott sikk”. Például tegyünk egymás mellé különböző formákat és anyagokat, akár csíkosra, pöttyösre festve. Játszunk a kontrasztokkal, és szögletes formába ültessünk gömbölyű növényt, vagy durva faládába, légies virágot. A teljes egyformaság viszont egy kicsit unalmasnak, és egyszerűnek tűnhet, ugyan látványa nyugtatja a szemet, és az elmét. Az esztétikai funkciókon kívül gyakorlatias feladatokat is teljesítenie kell az edényzetnek, nevezetesen, a tartósság, jó vízmegtartó képesség, és vízelvezetés. Méretében mindig legalább 2-3 centiméterrel nagyobb legyen mint a beültetett növények földlabdája.


Milyen növényeket ültethetünk edényekbe

teraszkert04.jpg


Bármilyen növényeket, a fűszerektől a zöldségekig, a lapos kúszó fajtáktól a fákig. A cserép mérete úgyis szigorúan határt szab a növekedésüknek, és mindig lehetőségünk van megmetszeni őket, lásd a tradicionális cseréplakókat a kifinomult bonsai fákat, és az elegáns topiariumokat. A stílusos metszéssel elérhetjük a kívánt méretet és formát.


A növények beültetése


1. A cserepes virágok beültetése előtt ellenőrizzük, hogy vannak nyílások az edény alján, hogy a felesleges víz eltávozhasson, mert a pangó talajban elrohad a gyökérzet, és kipusztul a növény. A növényápolás során különösen szabadban eső után vagy a locsolás után ellenőrizzük nem áll e víz a cserepek alatti tányérokban, mert néhány vízigényes növényt kivéve ez is veszélyes lehet.
2. Az edényzet aljára tegyünk egy folyadékelvezető réteget (drenázs). Ennek két funkciója van, általa a cserép nehezebb lesz és nem borítják fel könnyen az erős széllökések. Ez különösen fontos a magasra növő beültetések esetében. A felfüggesztett kosarakba és egyéb kaspóknál, a vízelvezetéshez könnyebb anyagot válasszunk, mint kókuszrost vagy balti tőzeg, vagy kibélelhetjük mohával.
3. A legjobb a strukturált termőtalaj ma már igen sokféle kapható csomagoltan. Hogy ne tévedjünk el a sokféle ajánlat között az általános, de mindenképpen bio földet javaslom, különösen ha enni is fogunk a beültetett növényekből (citrusfélék, fűszernövények, ehető virágok), keverhetjük balti tőzeggel, ettől lazább lesz, és a sok locsolástól sem fog tömörödni a talaj. Használhatjuk a saját komposztunkat, vagy jó kerti földet is, de ezt mindenképpen fertőtlenítsük, például hőkezeléssel, mert amennyire örülünk, ha a kertben sok a talajlakó, olyan sok gondot okozhatnak a cserépben. A későbbi tápanyag utánpótlásnak keressük a vegyszermentes, és könnyen hasznosuló lehetőségeit, mint erjesztett, majd szagtalanított növényi levek, érett szerves trágyák leve. Lehet kis kavicsokkal apró kőzettel keverni a földet, és majd a talaj felszínét is beboríthatjuk velük. Ez nem csak esztétikus látvány, hanem véd a gyors kiszáradástól is (mulcs). A nem bio módszerek a tápláláshoz lassan lebomló vegyszeres golyócskákat, és a lassított nedvességtartás érdekében hidrogélt ( ez egy víz- és tápanyag megtartó organikus azaz szerves hálózatos elrendezésű polyacrylamid, mely tökéletesen alkalmazható termőföld kiszáradás megakadályozására és nedvesség közvetítésére a gyökérzet számára)keverni a földhöz.
4. Ha több növényből álló kompozíciót állítunk össze, ezt tervezzük meg előre. A magasabbak kerüljenek hátra, és a lapos kúszó fajtákat a szélére.
5. Óvatosan, hogy ne sérüljenek a gyökerek, helyezzük az edénybe a növényt. Ahol szükséges töltsük fel földdel, de ne tömörítsük, és a tetején hagyjunk néhány centit a cserép széléig szabadon, hogy könnyen locsolhassunk majd. Bőven locsoljuk meg, és takarjuk valamilyen dekoratív mulccsal, ez nem engedi elgazosodni a talajt, jobban megőrzi a nedvességet, és a meleget, a gyökérzet számára, locsoláskor nem lesz földes a levélzet és a környezet, illetve egyszerűen csak díszíti a kompozíciót. Mulcsnak használhatunk, aprított fa kérget, kavicsot, szép köveket, tengeri kagylókat, márvány zúzalékot, élő mohát, és más szép és praktikus anyagokat.

teraszkert05.jpg


Az edényekbe ültetett növények gondozása


A rendszeres öntözés életfontosságú, meleg napokon nagyon gyorsan kiszárad a talajuk, és a nedvesség mennyiségét korlátozza, az edény fala. Minél kisebb a virágcserép, és minél vékonyabb a fala annál gyorsabban kiszárad a benne lévő föld. Ilyenkor akár naponta kétszer, vagy még többszöri öntözést igényelhetnek. Az esti öntözés a legfontosabb, mert éjszaka minimális a párolgás, és a növény maximálisan felhasználhatja a kapott nedvességet. A nagy melegben olyan bőségesen öntözzünk, hogy a locsolóvíz kezdjen kifolyni az edényzet alján. A teljesen kiszáradt talajú cserepeket, ha mérete engedi, állítsuk annyi vízbe, hogy az ellepje, és hagyjuk, hogy teljesen megszívja magát a földje, ez néhány óráig is eltarthat. Ha teljesen kiszáradt a föld egy nagy cserépben, vagy ládában és méretük miatt nem tudjuk vízbe állítani, akkor egy nagy zsák jeget helyezhetünk a földjére. A jég ahogyan lassan olvad kellőképpen átitatja a talajt, és a továbbiakban ne feledkezzünk meg a locsolásról, hiszen egy ilyen kiszáradás óriási stressz a növény számára, és visszaveti a fejlődésben, abbamaradhat a virágzás, vagy az érzékenyebbek ilyenkor el is pusztulhatnak.
A locsoláson kívül a rendszeres tápanyag utánpótlás biztosítja a fejlődést és a virágzást. Az elhervadt virágokat vágjuk le, ne várjunk amíg elszáradnak, mert nem csak a látványuk lehangoló, hanem a további virágzást is gátolják. Időnként egy növényt formáló metszésre is szükség van, hogy harmonikusan nőjön a levélzet.
Már a növények kiválasztásánál vegyük figyelembe milyen teleltetési lehetőségeink vannak, anélkül hogy kerülgetni keljen bent a növényeket, illetve nekik is megfeleljen a klíma. A begónia muskátli, fukszia, verbéna, némely petúniák, egy sikeres teleltetés után, tavasszal gazdag virágzással ajándékoznak meg.
Tavasszal általában mindegyik cserepes növény igényel egy formáló metszést, és egy nagyobb cserépbe való átültetést. Ha ez már nem oldható meg akkor kapjon legalább egy felső 5-6 cm - es talajfrissítést.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr37917394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása