Málnás csokoládé torta
2015. november 27. írta: meiszner.kati

Málnás csokoládé torta

malnascsokoladetorta09.jpg

Ez egy nagyon csokis torta, majdnem mint egy trüffel,  ezért maximum a szokásos szelet felét tálaljuk adagonként. Mindazok ellenére, hogy rengeteg tálat használunk az elkészítése során, mégis azt állítom nagyon egyszerű összeállítani. A formája eltér a szokásostól, se nem kerek, se nem téglalap, egy bomba, amit viszont ha nincsen formánk kialakíthatunk a tortát befedő tejszínhab segítségével. Más lehetőség, ha kibélelünk egy nagy szűrőkanalat és ezt állítjuk a vízfürdőbe. Igen és minden fázis vízfürdőben készül, de még mindig azt állítom egyszerűen elkészíthető. A dicséreteket pedig majd nem győzzük szerényen fogadni, még évek múlva is emlegetni fogja aki volt olyan szerencsés hogy ehetett belőle. 

A málnapüréhez és a díszítéshez használt gyümölcs télen lehet fagyasztott, ugyan az idén  itt Zalában november végén valóban érik még mindig a málna. Így a  Katalin napra sütött tortához a kertben frissen szedtem a málnát.

malnascsokoladetorta07.jpg

Mindezek tükrében lehet próba-sütni, de szerintem mindenképpen a karácsonyi különleges desszertek közé tartozik.

Hozzávalók:

340 g étcsokoládé (legalább 70%)

170 g málnapüré 

85 g porcukor

250 g vaj

5 tojás

1 evőkanál málnalikőr vagy málnapálinka

250 ml tejszín

málna a díszítéshez (télen fagyasztottat használhatunk)

A sütőben elhelyezzük a vízfürdőt, amelyben sülni fog a torta, hogy amire összeállítjuk addigra kellően előmelegedjen a terep.

A málnát pürésítjük és egy gézzel bélelt szitán átnyomva megszabadítjuk a magoktól

A csokoládét vízfürdőben felolvasztjuk, és melegen tartjuk.

A tojások sárgáját fehérjét együtt, és szintén vízfürdőben a porcukorral együtt felverjük ( 10 perc).

malnascsokoladetorta01.jpg

malnascsokoladetorta03.jpg

malnascsokoladetorta04.jpg

Ezt a három komponenst összekeverjük, miközben valamennyire összeesik majd a tojáshab, és a formába kanalazzuk. Ha kell a tetejét elsimítjuk, és a sütőben felmelegedett vízfürdőbe állítjuk.

malnascsokoladetorta05.jpg

180 fokon 30 percig sütjük, ezután kivesszük, hagyjuk kihűlni, majd a hűtőszekrénybe tesszük legalább 2 órára de akár fél napot is várhatunk a díszítéssel. Különösen ha nem akarunk semmilyen fixálót adni a tejszínhez.

malnascsokoladetorta06.jpg

Igazából erre akkor van szükség, ha egészben tálaljuk a tortát. Ilyenkor a megdermedt csokitortát kivesszük a formából, beborítjuk a felvert tejszínhabbal, és málnaszemekkel megdíszítjük. Eredetileg a tejszínhab majd rajta a málna teljesen beborítja a bombát.

malnascsokoladetorta08.jpg

Viszont ha szeletelve tálaljuk, akkor  tálaláskor a tányéron is megdíszíthetjük.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr1008117770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása