Karfiol nyersen? - igen! - ropogós és a frissesség érzetét nyújtja a többi hozzávalók pedig igen karakteres ízekkel egészíti ki. Amikor rátalálunk ajánlom hozzá a lila karfiolt, melynek íze kifinomultabb, a brokkoli és a karfiol közé helyezhető, és igen látványos a színének köszönhetően, melyet egyébként megfőzve elveszíti.
- A karfiol káposztafélével egyetemben a rák és szívbetegségeket megelőző zöldségek közé tartozik.
- Ezen kívül antibakteriális, vírusellenes és immunerősítő hatással rendelkezik.
- Segíti az anyagcsere folyamatokat.
- Magas a kalcium tartalma, olyan nyomelemekkel együtt melyek segítik a felszívódását.
- A karfiol csökkenti a koleszterinszintet.
- Szép lesz és megfiatalodik tőle a bőrünk.
- Aktivizálja a máj méregtelenítő funkcióját.
- A C és B vitaminok gazdag tárháza
Hozzávalók 2 adaghoz
120 g karfiol
5-6 olajban eltett szárított paradicsom
5-6 fekete olajbogyó
Fűszerek: bazsalikom, tárkony, citromlé, só, bors (ha a káposztafélék emésztési problémákat gázosodást okoznak, akkor őrölt koriander, római kömény, vagy garam masala ).
A karfiolrózsákat vékony lapocskákra legyaluljuk egy reszelőn, vagy mandolinnal. Az olajbogyóknak eltávolítjuk a magját, és a paradicsommal együtt vékony csíkokra vágjuk. A citromhéjat finomra lereszeljük, a zöldfűszereket összevágjuk.
Az előkészített hozzávalókat egy tálban összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, és citromlével meglocsoljuk.