Sáfrányos hal
2015. december 16. írta: meiszner.kati

Sáfrányos hal

Bármilyen vastag halfiléből kiindulhatunk, gyorsan és könnyen elkészül, nehéz ételszag kizárva, ami elronthatja a legszebb ünnepi alkalmat is. Egy rövid várakoztatástól szépen összeérnek az ízek, ami azt jelenti hogy a vacsora előtt még átöltözhetünk. Szeretem a vendégekkel együtt elkészíteni egy vidám beszélgetés kíséretében. Szerintem ettől még finomabb lesz ez az Azerbajdzsán konyha remeke, egy letisztult nagyon kellemes étel.

tokhal02.jpg

Tokhalból készítettem el utoljára, de a lazac és fogas filétől, vagy egy nagyobb busától ugyanúgy remek eredményt várhatunk.

Hozzávalók 2 adaghoz

220-160 g halfilé

3-4 evőkanál hidegen sajtolt olaj (olíva olaj)

1 nagy vöröshagyma

4-5 paradicsom

3-4 gerezd fokhagyma

2 teáskanál gránátalmaszósz (hiányában 1 teáskanál balzsamecet)

só, frissen őrölt bors

10-12 szál valódi sáfrány

1 nagy csokor petrezselyemzöldje

citrom és ehető virágok a tálaláshoz

tokhal07.jpg

Előkészítjük a halat, ha bőrös azt lehúzzuk róla, ha szálkás ezeket egy csipesszel kiszedjük (a tokhal eredendően szálkamentes) és nagyobb darabokra vágjuk, papírtörlővel leszárítjuk.

tokhal08.jpg

A hagymát, fokhagymát felszeleteljük. A paradicsomnak lehúzzuk a héját, és negyedekbe vágjuk, ezzel a leve is elfolyik melyre most nincs szükségünk. A petrezselymet apróra összevágjuk.

tokhal06.jpg

- egy serpenyőben felmelegítjük az olajat, és amikor már elég forró sorban beletesszük a haldarabokat. Állandóan mozgatjuk, így nem fognak lesülni. Amennyiben laza húsú hallal dolgozunk a sütés előtt 15-20 percre pácoljuk be citromlével és várakoztassuk hideg helyen.

- amikor minden oldalról kifehéredtek a haldarabok, és némi arany színre váltanak, hozzáadjuk a hagymát, fokhagymát, finoman kevergetve, vagy akár csak rázogatva, hogy a haldarabok egyben maradjanak 5 percig sütjük.

tokhal05.jpg

- a paradicsommal még további 5 perc sütés következik 

tokhal04.jpg

- a sáfrányt mindig beáztatjuk legalább 10 percre  és mielőtt az ételhez adnánk. Most kivételesen szárazon szórjuk rá a halra, átforgatjuk hogy egyenletesen eloszlassuk.

tokhal03.jpg

- meglocsoljuk a gránátalmaszósszal majd befedjük vastagon a petrezselyem zöldjével, és átmelegítjük, de maradjon meg az élénk zöld színe. Amennyiben nem rögtön tálaljuk az ételt ezt az utolsó lépést hagyjuk akkorra, mert a petrezselyem megbarnulhat a melegen tartás  alatt. Szintén a tálalás előtt citrommal megöntözzük.

A teljes ünnepi leírása megtalálható a blog facebook oldalán.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr278176004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása