A nehéz ételek nem olyan megterhelőek szervezetünk számára ha jól választjuk meg mivel is fogjuk társítani egy étkezésen belül őket.
Az első alapelv hogy állati fehérjéket és a gabonaféléket nem fogyasztunk együtt! Ez azt jelenti először eldöntjük melyiket választjuk, majd társítjuk olyan zöldségfélékkel, melyek nem tartalmaznak sok keményítőt (mint a burgonya vagy a banán).
Ezután választunk főzési módot, lehetőleg kíméleteset, mint a párolás, saját lében főzés, kevés vízen, vagy olajon a kevergetve sütés, vagy a sütőben sütés, agyag vagy kerámia edényben Az így készült ételek is lehetnek ízletesek köszönhetően a fűszereknek. A kellőképpen fűszerezett ételt sokkal könnyebb megemészteni, és nem nehezülünk el a fogyasztása után.
Következzen két gyorsan elkészíthető, látványos és különleges köret. Mindkettőhöz ajánlom a főtt basmati vagy jázmin rizst, és nagyon jól harmonizál párolt vagy grillezett halakkal. Megkönnyít bármilyen nehéz ételt. Választásom a brokkoli és a fehér cékla (természetesen a szokványos cékla fajták is megfelelnek).
BROKKOLI
A brokkoli belülről varázsolja széppé bőrünket, különösen ilyenkor télen a szürke időjárástól cserzett érdes arcbőr is kisimul tőle. A C vitamin több benne mint a citrusfélékben. A B vitaminok gazdag forrása, Fedő nélkül főzzük így részben elpárolognak a gázképződést okozó tulajdonságai. Ha szeretnénk megőrizni hasznos összetevőit, akkor pedig maximum 4-5 percig főzzük, pároljuk . A mikor látjuk még élénkebb zöldre váltott a színe már kész is van. A hőkezelés után rögtön leöblíthetjük hideg vízzel, hogy megállítsuk a további puhulását, és megmaradjon a szép élénkzöld színe. Legyen egy kicsit roppanós!
A brokkoli fogyasztásával kapcsolatosan egyetlen ellenjavallat van, ne egyen brokkolit aki jódhiányos, mivel megakadályozza az ételeinkben amúgy is kevés jód beépülését.
Mandulás brokkoli
A brokkolit párolóedénybe tesszük, vagy egy főző edényben kis vizet aláöntve szigorúan 4 percig hőkezeljük.
A könnyű változatban egy száraz serpenyőben megpirítjuk a mandulaforgácsot, a nehéz változatnál egy teáskanál olvasztott vajban sütjük meg, sózzuk, és a párolás alatt még zöldebbé vált brokkolira szórjuk.
CÉKLA
A cékla vértisztító,javítja a vérkeringést, erősíti a hajszálerek falát, jót tesz a májnak. Értékes pektineket tartalmaz amely ápolja a belek mikroflóráját. A cékla jelentős mennyiségben tartalmaz a vérképzéshez elengedhetetlen vasat. A céklában van cink amely szabályozza az immunrendszert, pozitív hatással van a hasnyálmirigy, és a mellékvesék állapotára.
Tahinis cékla
A céklát fóliába csomagolva sütőben megsütjük, ez időben 1-1,5 óra a zöldség méretétől függően. Amikor kihűlt meghámozzuk és szabályos mértani formára vágjuk. A leeső darabokat lereszeljük vagy apróra vágjuk, és akár a nagyobb formák mellé téve akár külön salátaként felhasználhatjuk.
A tahinis öntethez, a szezámkrémből 2-3 teáskanálnyit kikeverünk fél citrom levével, és annyi vizet adunk hozzá, folytonos keverés mellett, szinte cseppenként, hogy egy tejföl sűrűségű állagot kapjunk.
A cékladarabokat tálba helyezzük, és az öntettel együtt tálaljuk. Hideg vagy meleg állapotban egyaránt különleges köret, vagy önálló könnyű fogás.