Könnyű köretek
2015. december 30. írta: meiszner.kati

Könnyű köretek

A nehéz ételek nem olyan megterhelőek szervezetünk számára ha jól választjuk meg mivel is fogjuk társítani egy étkezésen belül őket.

Az első alapelv hogy állati fehérjéket és a gabonaféléket nem fogyasztunk együtt! Ez azt jelenti először eldöntjük melyiket választjuk, majd társítjuk olyan zöldségfélékkel, melyek nem tartalmaznak sok keményítőt (mint a burgonya vagy a banán). 

Ezután választunk főzési módot, lehetőleg kíméleteset, mint a párolás, saját lében főzés, kevés vízen, vagy olajon a kevergetve sütés, vagy a sütőben sütés, agyag vagy kerámia edényben Az így készült ételek  is lehetnek ízletesek köszönhetően a fűszereknek. A kellőképpen fűszerezett ételt sokkal könnyebb megemészteni, és nem nehezülünk el a fogyasztása után.

Következzen két gyorsan elkészíthető, látványos és különleges köret. Mindkettőhöz ajánlom a főtt basmati vagy jázmin rizst, és nagyon jól harmonizál párolt vagy grillezett halakkal. Megkönnyít bármilyen nehéz ételt. Választásom a brokkoli és a fehér cékla (természetesen a szokványos cékla fajták is megfelelnek). 

BROKKOLI

A brokkoli belülről varázsolja széppé bőrünket, különösen ilyenkor télen a szürke  időjárástól cserzett érdes arcbőr is kisimul tőle. A C vitamin több benne mint a citrusfélékben. A B vitaminok gazdag forrása, Fedő nélkül főzzük így részben elpárolognak a gázképződést okozó tulajdonságai. Ha szeretnénk megőrizni hasznos összetevőit, akkor pedig maximum 4-5 percig főzzük, pároljuk . A mikor látjuk még élénkebb zöldre váltott a színe már kész is van. A hőkezelés után rögtön leöblíthetjük hideg vízzel, hogy megállítsuk a további puhulását, és megmaradjon a szép élénkzöld színe. Legyen egy kicsit roppanós!

A brokkoli fogyasztásával kapcsolatosan egyetlen ellenjavallat van, ne egyen brokkolit  aki jódhiányos, mivel megakadályozza az ételeinkben amúgy is kevés jód beépülését.

brokkolimandulas01.jpg

Mandulás brokkoli

A brokkolit párolóedénybe tesszük, vagy egy főző edényben kis vizet aláöntve szigorúan 4 percig hőkezeljük.

A könnyű változatban egy száraz serpenyőben megpirítjuk a mandulaforgácsot, a nehéz változatnál egy teáskanál olvasztott vajban sütjük meg, sózzuk, és a párolás alatt még zöldebbé vált brokkolira szórjuk.

CÉKLA

A cékla vértisztító,javítja a vérkeringést, erősíti a hajszálerek falát,  jót tesz a májnak. Értékes pektineket tartalmaz amely ápolja a belek mikroflóráját. A cékla jelentős mennyiségben tartalmaz  a vérképzéshez elengedhetetlen vasat. A céklában van cink amely szabályozza az immunrendszert, pozitív hatással van a hasnyálmirigy, és a mellékvesék állapotára.

ceklatahinival01.jpg

Tahinis cékla 

A céklát fóliába csomagolva sütőben megsütjük, ez időben 1-1,5 óra a zöldség méretétől függően. Amikor kihűlt meghámozzuk és szabályos mértani formára vágjuk. A leeső darabokat lereszeljük vagy apróra vágjuk, és akár a nagyobb formák mellé téve akár külön salátaként felhasználhatjuk.

A tahinis öntethez, a szezámkrémből 2-3 teáskanálnyit kikeverünk fél citrom levével, és annyi vizet adunk hozzá, folytonos keverés mellett, szinte cseppenként, hogy egy tejföl sűrűségű állagot kapjunk.

A cékladarabokat tálba helyezzük, és az öntettel együtt tálaljuk. Hideg vagy meleg állapotban egyaránt különleges köret, vagy önálló könnyű fogás.

ceklatahinival02.jpg

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr228201354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása