Bőrünk öregedését előidéző tényezők
2016. január 28. írta: meiszner.kati

Bőrünk öregedését előidéző tényezők

A bőr öregedésének oka nem csak a biológiai kor, de sok egyéb súlyos tényező is befolyásolják, amelyek hatásai 40 után egyre inkább láthatóvá válnak . Ha figyelembe vesszük és hatékonyan változtatunk mindezen tényezőkön, akkor a bőrünk állapota erre megfelelően reagálni is fog. De ne felejtsük el, hogy ha elégedettek akarunk lenni az eredménnyel rendszeresen kell törődnünk magunkkal, függetlenül attól, hogy milyen a hangulatunk és mennyire vagyunk elfoglaltak. A külsőnk tükrözi a belsőnk állapotát, így a szép bőr titka nagyon egyszerű a testi lelki egészség és egyensúly állapota.

hibiszkuszkis008.jpg

Ultraibolya sugárzás

A bőr öregedésének legfőbb előidézője a Nap hatása. Az intenzív napozáskor az A típusú ultraibolya sugarak mélyen behatolnak a bőrbe, és elpusztítják a kollagén rostokat, amely elősegíti a korai ráncok megjelenését, különösen a homlokon, az orcákon, és a szem külső sarkában. Még a fiatal nőknél is a vízparti, tengerparti napozás következtében az arcon kialakulhatnak apró hálószerű ráncok, melyek jó néhány évvel öregítenek.

Megoldás: Az erős napnak kitett munkavégzéskor öltözzünk fel, hosszú ujjú blúz, hosszú szoknya vagy nadrág, kalap, nyári sapka, kendő, és napszemüveg, és mindez vonatkozik a téli napsütésre is. A mai nyugati ember, sortban fürdőruhában kertészkedik, mert melege van, és ezt a tanácsot furcsának tarthatja, pedig még nem is olyan régen a földeken dolgozók ily módon öltözködtek. A napvédő krémek esetében nézzük meg hogy többet használjon mint ártson, azaz milyen ártalmas vegyi anyagokat tartalmaz.
Az erős napsütésben délelőtt 10 órától délután 3 óráig nem ajánlatos huzamos ideig a napon tartózkodni.

hibiszkuszkis003.jpg

Helytelen táplálkozás

A nagy mennyiségű cukrot tartalmazó étrend - szintén az egyik oka a fiatalság idő előtti elvesztésének. Minden keményítőtartalmú élelmiszert (rizs, kenyér, tészta, sült tésztafélék, sütemények), a szervezet egy speciális glükózzá alakít, amely felgyorsítja az öregedési folyamatokat.

Megoldás: A fő elv az anti-aging táplálkozás - minimális mennyiségű szénhidrát, és elegendő többszörösen telítetlen zsírsav omega-3 szükséges fiatalító étrendhez. Ezeken gazdag az olívaolaj, sütőtök, és minden egyéb magvak, halak (tonhal, makréla, pisztráng).
A megfelelő sav-bázis egyensúlyt biztosító étrend.

hibiszkuszkis005.jpg

A bőr kiszáradása

A bőr kiszáradásakor 2-3 szor gyorsabban öregszik, és ráncosodik.

Megoldás: Igyál sok folyadékot: akár 8 pohár naponta, amely lehet, bázikus italok, ásványvíz, gyümölcslevek, virág (zöld) tea, gyógyteák.

hibiszkuszkis004.jpg

Dohányzás

A nikotin szűkíti az ereket, és ezáltal kevesebb oxigén kerül a bőrbe, különösen érintett a szem körüli terület. Emellett a cigarettafüstben lévő vegyi anyagok gátolják a kollagén képződést. Azoknál, akik 20 cigarettát szívnak naponta, 6-szor gyorsabban alakulnak ki a ráncok, mint a nem dohányzóknál.

Megoldás: A leghatékonyabb módja annak, hogy megőrizzük a fiatalságot - leszokni a dohányzásról. Könnyebb leszokni a menstruáció utáni napokban (ilyenkor a legkedvezőbb a hormonális egyensúly, és ez megkönnyíti elviselni nikotin megvonási tüneteket). Közben, annak érdekében, hogy kompenzálják a nikotin által okozott károkat a bőrön, fogyasszunk minél több vitaminokban gazdag zöldséget, válasszuk a magas C-vitamin, és A vitamin (retinol) tartalmazó táplálékot.

hibiszkuszkis 021.jpg

Fizikai inaktivitás

Ahogy öregszünk, egyre kevesebbet sportolunk. Ez nagy kár, hiszen az évek során romlik a természetes anyagcsere, vérkeringés elégtelen,és a regenerációs folyamatok csökkennek.

Megoldás: Mivel a fizikai aktivitás segítségével, a test, és ezzel együtt a bőr, jobban telítődik oxigénnel, legalább hetente kétszer, végezzünk a korunknak és állapotunknak megfelelő testmozgást. Nagyon jót tesz a bőrnek a jó levegőn megtett 20-30 perces séta.

hibiszkuszkis007.jpg

Alváshiány

Éjszakai alvást nem helyettesítheti semmi. A nőknek legalább 7-8 órát kellene aludni naponta. Minden éjjel a testünk nagytakarítást végez, a régi kiszolgált sejteket új, fiatalok váltják fel. Ezért egy egészséges alvás után felfrissülten ébredünk, és ez a bőrünk állapotán is tükröződik. Az alváshiány megnyilvánul a szem alatti karikákkal és korai ráncokkal.

Megoldás: Korán lefeküdni. A 22.00 és 00.00 óra közötti időszakban testünk pihenése termelékenyebb, mint máskor.

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr988325402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása