Dél Indiában az egyik legnépszerűbb étel ez a rizsből és hüvelyesekből készült palacsinta, többnyire burgonyás zöldséges töltelékkel. Süthetjük szinte átlátszóan vékonyra, ekkor legyen hígabb a tészta, és kis vízzel szórjuk meg a palacsintasütőt. És lehet a dosza vastagabb ilyenkor kívül ropogós, belül még lágy a tészta.
Ez az étel egy vegetáriánus álom, hiszen egymagában minden benne van, amire szervezetünknek szüksége van egy étkezésen belül.Gabona (rizs), hüvelyesek (urad és chana dal), zöldség, és fűszerek. Nem bő olajban sül, csak éppen elkenjük a vajat vagy ghíít a serpenyőben. Frissen elkészítve fogyasztjuk.
És ha így első olvasatban valakinek szokatlan vagy bonyolultnak tűnik ez az étel, elég lesz egyszer kipróbálni, és látni a boldog arcokat amikor megkóstoltatjuk, hogy az egyik ügyeletes étel legyen a repertoárunkban.
Hozzávalók a palacsintatésztához
200g rizs
100 g urad dal (fekete mungó bab hántolva)
50 g chana dal (csicseriborsó)
1-2 evőkanál lepkeszeg mag (más néven görögszéna mag)
A rizst és a hüvelyeseket (egyébként a lepkeszeg mag is hüvelyes, itt a tészta erjedését fogja segíteni természetesen sok más hasznos tulajdonságával együtt) külön-külön beáztatjuk legalább 7 órára.
Leöblítve pépesítjük, akár turmixgéppel (vigyázzunk a motorra, nehogy túlmelegedjen, inkább szünetekkel végezzük ha gyengébb géppel dolgozunk!), vagy ledarálva, vagy mozsárban megtörve. A lényeg hogy minél simább állagot tudjunk elérni. Ezután megint legalább 7 órát pihentetjük az erjedés végett.
A legegyszerűbb időzítés ha este beáztatjuk a hozzávalókat, reggel pépesítjük, és déltől már süthetjük a palacsintákat belőle.
Hozzávalók a töltelékhez:
1/2 kg burgonya héjában megfőzve
2 teáskanál fekete mustármag
10-15 curry levél
1/2 teáskanál őrölt chili paprika
1/2 teáskanál kurkuma
1-2 zöld chili paprika
3 ek ghí vagy olaj
A felforósított ghíben kipattogtatjuk a mustármagot, hozzáadjuk a többi fűszert a fenti sorrendben, majd a meghámozott és darabokra tört vagy vágott burgonyát. 5 percig sütjük, kevergetve hogy le ne égjen.
Egy felmelegített serpenyőben a tésztából tetszés szerinti vastagságú palacsintát sütünk ráteszünk 2 evőkanálnyi tölteléket és félbehajtva vagy feltekerve tálaljuk.
Indiában van amikor egy fűszeres erősmártással megkenik a palacsintát, és feltétlenül egy vagy többféle ízesitővel csatnival. Télen, hidegben az alma csatnit, nyáron melegben a kókusz, menta, vagy koriander csatnit ajánlom.