Maszala dosza az indiai palacsinta
2016. március 08. írta: meiszner.kati

Maszala dosza az indiai palacsinta

Dél Indiában az egyik legnépszerűbb étel ez a rizsből és hüvelyesekből készült palacsinta, többnyire  burgonyás zöldséges töltelékkel. Süthetjük szinte átlátszóan vékonyra, ekkor legyen hígabb a tészta, és kis vízzel szórjuk meg a palacsintasütőt. És lehet a dosza vastagabb ilyenkor kívül ropogós, belül még lágy a tészta. 

masaladosa02.jpg

Ez az étel egy vegetáriánus álom, hiszen egymagában minden benne van, amire szervezetünknek szüksége van egy étkezésen belül.Gabona (rizs), hüvelyesek (urad és chana dal), zöldség, és fűszerek. Nem bő olajban sül, csak éppen elkenjük a vajat vagy ghíít a serpenyőben. Frissen elkészítve fogyasztjuk.

És ha így első olvasatban valakinek szokatlan vagy bonyolultnak tűnik ez az étel, elég lesz egyszer kipróbálni, és látni a boldog arcokat amikor megkóstoltatjuk, hogy az egyik ügyeletes étel legyen a repertoárunkban.

Hozzávalók a palacsintatésztához

200g rizs

100 g urad dal (fekete mungó bab hántolva)

50 g chana dal (csicseriborsó)

1-2 evőkanál lepkeszeg mag (más néven görögszéna mag)

A rizst és a hüvelyeseket (egyébként a lepkeszeg mag is hüvelyes, itt a tészta erjedését fogja segíteni természetesen sok más hasznos tulajdonságával együtt) külön-külön beáztatjuk legalább 7 órára. 

Leöblítve pépesítjük, akár turmixgéppel (vigyázzunk a motorra, nehogy túlmelegedjen, inkább szünetekkel végezzük ha gyengébb géppel dolgozunk!), vagy ledarálva, vagy mozsárban megtörve. A lényeg hogy minél simább állagot tudjunk elérni. Ezután megint legalább 7 órát pihentetjük az erjedés végett.

A legegyszerűbb időzítés ha este beáztatjuk a hozzávalókat, reggel pépesítjük, és déltől már süthetjük a palacsintákat belőle.

masaladosa01.jpg

Hozzávalók a töltelékhez:

1/2 kg burgonya héjában megfőzve

2 teáskanál fekete mustármag

10-15 curry levél 

1/2 teáskanál őrölt chili paprika

1/2 teáskanál kurkuma

1-2 zöld chili paprika

3 ek ghí vagy olaj

A felforósított ghíben kipattogtatjuk a mustármagot, hozzáadjuk a többi fűszert a fenti sorrendben, majd a meghámozott és darabokra tört vagy vágott burgonyát. 5 percig sütjük, kevergetve hogy le ne égjen.

Egy felmelegített serpenyőben a tésztából tetszés szerinti vastagságú palacsintát sütünk ráteszünk 2 evőkanálnyi tölteléket és félbehajtva vagy feltekerve tálaljuk.

masaladosa03.jpg

Indiában van amikor egy fűszeres erősmártással megkenik a palacsintát, és feltétlenül egy vagy többféle ízesitővel csatnival. Télen, hidegben az alma csatnit, nyáron melegben a kókusz, menta, vagy koriander csatnit ajánlom.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr968453130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lobster thermidor 2016.03.09. 11:24:32

Csak a teljesség kedvéért mondom, hogy az egészen vékony, ropogós dosza neve a "paper dosa", valamint a töltelék nélküli, de legalább három féle szósszal / csatnival árult dosza a "plain dosa".

meiszner.kati 2016.03.09. 23:20:47

@Sledger: a dosza rizs és valamilyen hüvelyes többnyire hántolt mungó bab, és vagy csicseri borsó keverékéből készült palacsinta. Hogy ezen belül melyik rendes és melyik rendetlen a több száz recept közül ? Nekem elegendő, hogy az indiai vendégeimet elégedettséggel és örömmel töltötte el, amikor ilyen doszát kaptak reggelire.

meiszner.kati 2016.03.09. 23:27:27

@lobster thermidor: nagyon sok féle dosza recepttel találkozhatunk Indiában, egy a közös bennük mindegyik nagyon finom, a gabonából és hüvelyesekből készült tészta és a zöldséges fűszeres töltelék, pedig így együtt teljes értékű táplálék.

Robiekin · http://megfizethetetlenegeszseg.blogspot.hu/ 2016.03.11. 21:39:59

Hálás köszönet utoljára Indiában ettem vagy 10 éve, mindig csak ábrándoztam róla, de most megcsinálom!!!

meiszner.kati 2016.03.11. 23:04:52

@Robiekin: Maszala dosza a megvalósult álom. Tetszik

Robiekin · http://megfizethetetlenegeszseg.blogspot.hu/ 2016.03.14. 18:41:26

@meiszner.kati: Elkészült, pompás lett, főleg frissen.
Tanulság: nagyon le kell turmixolni, szinte krémesre. Ill kell hozzá egy lapos falu edény, vagy profibb egy sütőlap.

A vastagságát kicsit elbénáztam, de még így is mennyei.
süti beállítások módosítása