Hagymás paradicsomos vörös lencse
2016. április 28. írta: meiszner.kati

Hagymás paradicsomos vörös lencse

Csodálatos ízt adnak az ételnek a tradicionális Indiai fűszerek.

Az északi területeken készítik ezt a tartalmas vörös lencse levest.

Az általam ismert változatok közül is kiemelkedik.

Az egyik legjobb veseerősítő étel.

Már önmagában is nagyon tápláló de kiegészíthetjük főtt basmati rizzsel, teljes kiőrlésű lepénykenyérrel , mint a paratha. Így érvényesülhet a szervezet számára ideális gabona hüvelyes párosítás.

masoor_dhal01.jpg

Punjabi Masoor Dhal  - Pundzsábi vöröslencse leves

Hozzávalók 4 adaghoz

240 g vörös lencse

1/2 -1 teáskanál őrölt chili paprika

1 teáskanál görögszéna

1 teáskanál fokhagyma pépesítve

1 teáskanál gyömbér lereszelve

1 evőkanál ghíí 

3 evőkanál olaj

6 curry levél 

1 teáskanál görögszéna mag

1 teáskanál fekete mustár mag

1 teáskanál római kömény mag

1 nagy hagyma apróra vágva

1 teáskanál kurkuma

1 teáskanál őrölt koriander mag

2 paradicsom meghámozva

sok koriander  és petrezselyem zöldje (lehet más friss zöld fűszerekkel is kísérletezni)

A megmosott lencsét feltesszük egy közepes lábosban másfél liter vízben főni. A forrás után keletkező habot folyamatosan leszedjük. Amikor már letisztult a lé, beletesszük a chili paprikát, görögszénát, fokhagymát gyömbért, és a curry levelet, és kis tűzön puhára főzzük a lencsét.Hozzáadjuk az meghámozott összevágott paradicsomot.

masoor_dhal04.jpg

A ghít és az olajat felmelegítjük egy lábosban beletesszük először a mustár magot, görögszénát és római köményt, amikor elkezdenek pattogni a fűszerek, hozzáadjuk az összevágott hagymát és kis tűzön, hogy meg ne égjen, időnként megkeverve aranybarnára sütjük, ekkor kerülnek bele a porított fűszerek, a kurkuma és a koriander.

masoor_dhal03.jpg

A fűszeres hagymát a megfőtt lencséhez adjuk, és még további 10 percig összefőzzük.

masoor_dhal02.jpg

 Az összevágott zöld fűszerekkel megszórjuk a kitálalt dhalt.

Javaslat: hántolt mungó babból is elkészíthetjük.

A veseerősítő táplálkozásról  a GASZTRONOM főzőiskolában - bővebb információ a facebook oldalon.

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr628630724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása