Spenótot enni és egészségesnek lenni közismerten összefüggő fogalmak, csakhogy milyen gyakran kerül az asztalunkra ez itt a kérdés.Ha keressük hogyan lehet még a főzeléken kívül elkészíteni a változatosságnak köszönhetően egyre gyakrabban. Nyersen és blansírozva kiegészítője lehet szinte bármelyik ételünknek. Zöld színe jelzi hogy sok klorofillt tartalmaz, zöld vérnek is nevezik a spenótlevet, amely egy egyénre szabott léböjt fontos része lehet. Nagyon jó hűsítő, hashajtó, nedvesítő belülről. Sok A vitamin található benne. Viszont magas oxálsav tartalma miatt vesekőre hajlamos egyéneknek csak ritkán és keveset, vagy egyáltalán nem javasolt a fogyasztása.
A spenót nyersen betársulhat szinte bármilyen salátába, most viszont önálló salátaként javaslom elkészíteni, amely lehet előétel, vagy egy több fogásos menü része. Nálunk még nem szokványos a spenótot szárával együtt fogyasztani. Ne féljünk nem lesz rostos, a szár éppen úgy megpuhul a rövid blansírozás alatt mint a levelek.
Hozzávalók 2 adaghoz
300 g spenót szárastól
1 evőkanál rizsecet
1 evőkanál szójaszósz
1 teáskanál reszelt gyömbér
1 teáskanál reszelt fokhagyma
pirított szezám olaj
Tehát itt gyökerestől kihúzott, vagy a tövénél levágott spenótra lesz szükségünk. Megtisztítjuk, a sérült levelektől, és többször váltott vízben jól megmossuk. Közben már felforr a vizünk, melyet a legelején feltettünk, ebbe beledobjuk a spenótot, viszont 2 perc múlva már szépen akkurátusan egy lyukacsos szűrőkanállal szedjük ki, és rögtön leöblítjük jéghideg vízzel, majd hagyjuk lecsepegni.
A spenótot elrendezzük egy tálon .A gyömbért, fokhagymát lereszeljük, összekeverjük az ecettel és a szójával, majd ráöntjük a spenótra. A tetejét néhány cseppnyi pirított szezámolajjal meghintjük. Ha szükségesnek tartjuk, kis sót is adhatunk az öntethez.