Spenót saláta
2016. május 06. írta: meiszner.kati

Spenót saláta

Spenótot enni és egészségesnek lenni közismerten összefüggő fogalmak, csakhogy milyen gyakran kerül az asztalunkra ez itt a kérdés.Ha keressük hogyan lehet még a főzeléken kívül elkészíteni a változatosságnak köszönhetően egyre gyakrabban. Nyersen és blansírozva kiegészítője lehet szinte bármelyik ételünknek. Zöld színe jelzi hogy sok klorofillt tartalmaz, zöld vérnek is nevezik a spenótlevet, amely egy egyénre szabott léböjt fontos része lehet. Nagyon jó hűsítő, hashajtó, nedvesítő belülről. Sok A vitamin található benne. Viszont magas oxálsav tartalma miatt vesekőre hajlamos egyéneknek csak ritkán és keveset, vagy egyáltalán nem javasolt a fogyasztása.

spenot03.jpg

A spenót nyersen betársulhat szinte bármilyen salátába, most viszont önálló salátaként javaslom elkészíteni, amely lehet előétel, vagy egy több fogásos menü része. Nálunk még nem szokványos a spenótot szárával együtt fogyasztani. Ne féljünk nem lesz rostos, a szár éppen úgy megpuhul a rövid blansírozás alatt mint a levelek.

spenot01.jpg

 

Hozzávalók 2 adaghoz

300 g spenót szárastól

1 evőkanál rizsecet

1 evőkanál szójaszósz

1 teáskanál reszelt gyömbér

1 teáskanál reszelt fokhagyma

pirított szezám olaj

Tehát itt gyökerestől kihúzott, vagy a tövénél levágott spenótra lesz szükségünk. Megtisztítjuk, a sérült levelektől, és többször váltott vízben jól megmossuk. Közben már felforr a vizünk, melyet a legelején feltettünk, ebbe beledobjuk a spenótot, viszont  2 perc múlva már szépen akkurátusan egy lyukacsos szűrőkanállal szedjük ki, és rögtön leöblítjük jéghideg vízzel, majd hagyjuk lecsepegni.

spenot02.jpg

A spenótot elrendezzük egy tálon .A gyömbért, fokhagymát lereszeljük, összekeverjük az ecettel és a szójával, majd ráöntjük a spenótra. A tetejét néhány cseppnyi pirított szezámolajjal meghintjük. Ha szükségesnek tartjuk, kis sót is adhatunk az öntethez.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr688687634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2016.05.07. 21:29:46

A spenot egy finom zoldseg, de ugye csak a Popei rajzfilmekbol vetted, hogy "spenótot enni és egészségesnek lenni közismerten összefüggő fogalmak"?
Mert a spenot semmivel sem egeszsegesebb, mint a legtobb zoldseg, viszont sok nehez femet kepes magaba gyujteni, ami kifejezetten karos lehet. Ez persze mas zoldsegekre is igaz, de a spenotban raadasul magas az oxalat tartalom, ami az arra hajlamosokban hozzasegit a veseko kepzodesehez. Szoval csak ovatosan a spenottal!

meiszner.kati 2016.05.08. 00:05:56

Pontosan " Popei"-től származik a gondolat, de mögötte sokkal több van , hogy megkedveljék a zöldségféléket, minél többet és minél változatosabban elkészítve fogyasszák.
Az oxálsav tartalomról elég egyértelműen írtam a cikk elején.
A nehézfémeket, ha vannak a talajban, levegőben minden zöldségféle magába gyűjti, kezdve a gyógynövényekkel, az erdei gombákkal, salátákkal, káposztákkal, sárgarépával, és más gyökérfélékkel.

Attilajukkaja 2016.05.08. 21:28:43

@meiszner.kati:
Kedves Kati!
Gyakorlatilag ugyanazokat mondjuk. Ugyanakkor ezt szinte minden zoldsegrol el lehet mondani. :o)
A recept amugy nagyon szimpatikus. Koszonjuk.
süti beállítások módosítása