Ájurvédikus táplálkozás a terhesség alatt
2016. július 07. írta: meiszner.kati

Ájurvédikus táplálkozás a terhesség alatt

A táplálkozásunk létünk meghatározó eleme. Különösen vonatkozik mindez a terhesség időszakában, amely egy alkotó folyamat, amit eszünk olyan gyermekünk lesz.

Klasszikus indiai megnevezése a terhes asszonynak „Dau-hrida” azt jelenti kétszívű, ez arra mutat rá, hogy a nő testében most már két szív dobog. A szív a lélek és a pszichikum lakhelye. Az embrió szíve a negyedik héten kezd verni és a negyedik hónapra teljesen kifejlődött.

Jó mag, termékeny talaj, helyesen megválasztott évszak, elegendő víz – ezek a jó termés feltételei.
A jó utódoknak pontosan ugyanezek a feltételei - egészséges sperma, egészséges petesejt, a fogantatás ideális jellemzői, és a helyes táplálkozás.
A terhesség első négy hónapja meghatározó és kritikus időszak, hogy mit teszünk, vagy nem teszünk minden tükröződni fog a magzatban, hatni fog a benne zajló folyamatokra. Ahogyan az erős szél és a hőség tönkreteszi a palántát a nem megfelelő táplálkozás rombolja az embriót. Az édes és savanyú ízek iránti vágy lehet a jellemző, ezek közül a savanyú pl egy pohár ananász lé vérzést idézhet elő, más savanyú gyümölcsöket is mértékkel fogyasszunk, kerülendő az érett papája. Az erősen keserű ízek is vetéléshez vezethetnek. A só, különösen a finomított sok meleget termel a szervezetben, mindenképpen durva vagy kősót használjunk és abból is keveset.


Milyen elveket jó követnie egy terhes nőnek
• soha ne maradjon éhes
• ne böjtöljön
• ne egyen túl erős,savanyú, túl forró, nehéz, száraz, állott, ételt
• nem fogyasztani alkoholt, hideg italokat ( ez vonatkozik a vízre is), nem enni fokhagymát és nyers hagymát


Az ájurvéda szerint a táplálkozásban és étrendünkben alapvető tényező
• a szervezet képessége megemészteni és elsajátítani az ételt
• olyan táplálék választása, amely megfelel az alkatunknak, és nem borítja fel az anyagcserénket
• a harmadik feladat olyan élelmiszerekkel táplálkozni melyek amennyire lehetséges megőrizték természetes állapotukat
• az evés után hagyjunk elegendő időt, hogy szervezetünk megemészthesse a bejuttatott táplálékot, mielőtt megint megetetnénk.

Ha megfeledkezünk erről a szabályról ez elfárasztja az emésztőrendszert, ez méreganyagok keletkezéséhez vezet, amely lerövidíti az életet.
A terhesség alatt egy tápláló és lágy étrend a kívánatos, kerülendőek az erős hatású növények, a hashajtó hatásúak, a vérzést előidézők, és a mérgező hatásúak.
Fogyaszthatunk olyan tonizálókat, mint az ashavaganda, chavaanpras ezeket kívánatos tejjel bevenni.
Vetélés felléphet különböző okokból többnyire a Pitta zavara

A megelőzés a nyugtató, elégégséges táplálék, fűszeres és olajos zsíros ételek kizárásával.
Hasznosak a tej és a tejtermékek, pihenés, ellazulás, kerülni a fizikai terhelést, utazásokat, korlátozni a napon és a melegben való tartózkodást.
Az étrend is a tonizálásra, és az érzelmek megnyugtatására irányul.
A szülés után közvetlenül olyan növényeket alkalmazni, melyek a méh megtisztulására és a méh vérkeringésének javulására szolgálnak. Olyan menstruációt elősegítő növények, mint a sáfrány, mirha, vizi menta, ezeket egy hétnél tovább nem kell fogyasztani.
A szoptatás ideje alatt ugyanazt a tápláló lágy táplálkozást folytatni mint a terhesség alatt, tejtermékek fogyasztásával kiegészítve.
Növeli a tejképződést a satavari, édesgyökér, tejes főzet formájában. Az édeskömény, gyermekláncfű és a csalán.
A túlzott laktációnál segít a zsálya vagy a mell mungóbabos pakolása bekenése.

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr228871556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása