Gombaparádé a javából! Akár erdei gombákat akár termesztettet használunk ehhez a leveshez, legalább háromféle legyen! Minél többfélét fogunk összefőzni annál különlegesebb ízeket kapunk eredményképpen. A leves nagyon tartalmas, mivel a magas fehérjetartalmú gombákon kívül még szezámmagot is tartalmaz, amitől krémesen sűrű is lesz Ez a leves eredendően hússal készült, hozzá nagyon vékony szeletekre kell vágni a csirke stb húsfajtát és a forró vízben 10 percig főzni a habját leszedni majd ezután következnek az alábbi hozzávalók. Vegetáriánusoknak innét kezdődik a recept.
Hozzávalók 2 adaghoz
200-250 g gomba (shiitake, shimenji, ördögszeér, laska, csiperke, vargánya, róka, stb)
1 közepes hagyma
1 kis sárgarépa
2 evőkanál (natúr, nem pirított) szezámmag
5-6 szál kínai metélőhagyma
só, feketebors
1 evőknál szójaszósz és ha szeretjük 1 evőkanál halszósz
olíva, vagy pirított szezám olaj (elhagyható)
Először megtisztítjuk és összevágjuk a hozzávalókat. A hagymát félkarikákra, a gombát szeletekre, a sárgarépát vastagabb karikákra, vagy háromszögekre,ahogyan ízlésünk azt diktálja, a fokhagymát apróra, a szezámmagot pedig megőröljük.
Felteszünk fél liter vizet forrni egy lábosban, és amikor már forrásban van beletesszük a hagymát, a gombát, és a sárgarépát. 10 percig kis tűzön főzzük, majd hozzáadjuk a szezámot, a szója és halszószt és még további 10 perc főzés következik. Az utolsó 1-2 percben beletesszük az 5 centisre vágott kínai metélőhagymát, és ha szükséges egy kis sót. A f.őzés befejeztekor belekeverjük az olajat
Azonnal fogyasztható.