Szezámos gombaleves
2016. augusztus 03. írta: meiszner.kati

Szezámos gombaleves

Gombaparádé a javából! Akár erdei gombákat akár termesztettet használunk ehhez a leveshez, legalább háromféle legyen! Minél többfélét fogunk összefőzni annál különlegesebb ízeket kapunk eredményképpen. A leves nagyon tartalmas, mivel a magas fehérjetartalmú gombákon kívül még szezámmagot is tartalmaz, amitől krémesen sűrű is lesz  Ez a leves eredendően hússal készült, hozzá nagyon vékony szeletekre kell vágni a csirke stb húsfajtát és a forró vízben 10 percig főzni a habját leszedni majd ezután következnek az alábbi hozzávalók. Vegetáriánusoknak innét kezdődik a recept.

vegyesgombaleves01.jpg

Hozzávalók 2 adaghoz

200-250 g gomba (shiitake, shimenji, ördögszeér, laska, csiperke, vargánya, róka, stb)

1 közepes hagyma

1 kis sárgarépa

2 evőkanál (natúr, nem pirított) szezámmag 

5-6 szál kínai metélőhagyma

só, feketebors

1 evőknál szójaszósz és ha szeretjük 1 evőkanál halszósz

olíva, vagy pirított szezám olaj (elhagyható)

Először megtisztítjuk és összevágjuk a hozzávalókat. A hagymát félkarikákra, a gombát szeletekre, a sárgarépát vastagabb karikákra, vagy háromszögekre,ahogyan ízlésünk azt diktálja, a fokhagymát apróra, a szezámmagot pedig megőröljük.

Felteszünk fél liter vizet forrni egy lábosban, és amikor már forrásban van beletesszük a hagymát, a gombát, és a sárgarépát. 10 percig kis tűzön főzzük, majd hozzáadjuk a szezámot, a szója és halszószt és még további 10 perc főzés következik. Az utolsó 1-2 percben beletesszük az 5 centisre vágott kínai metélőhagymát, és ha szükséges egy kis sót. A f.őzés befejeztekor belekeverjük az olajat

vegyesgombaleves02.jpg

Azonnal fogyasztható.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr878931650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása